• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...
Human Rights`tan Arakan İçin Birlik Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Human Rights Watch İnsan Hakları Örgütü Myanmar’daki Müslümanların, devlet gözetimi altında Budistler tarafından zulümlere maruz kaldığını açıkladı.

Human Rights, bugün yayınlanan raporunda şöyle dedi: ‘Myanmar güçleri, ülkenin batısında Budistler Müslümanların evlerini yaktığında fırka çatışmalarını bastırmakta başarısız kalmıştır. Sonra yanan evlerinden kurtulmaya kalktıklarında da hükümet üzerlerine ateş açtı.’

İnsan hakları örgütü geçen ay Budistlerle Rohingya Müslümanları arasında yaşanan kanlı kargaşa sırasında yaşanan mezalim karşısında uluslararası güçlü bir tepki verilmesi çağrısında bulundu.

Rapor, Birleşmiş Milletler’in mülteci işlerinden sorumlu elçisinin, işin hakikatini araştırmak için bölgeyi ziyaretinin ardından geldi.

Raporda netice olarak şu ifadelere yer verildi: ‘Rakhine Eyaleti’ndeki çatışma, Myanmar devletinin gözetiminde zulüm ve ayrımcılığın sürmesinden kaynaklanmaktadır.’ Rapor ayrıca Uluslararası Toplum’u, ‘ülkede kapsamlı değişiklik’ yalanına kanmamaya çağırdı.

BM’nin Myanmar’daki İnsan Hakları Özel Raportörü Tomaz Quintana, Rohingya Müslümanlarını hedef alan şiddet olaylarının hakikatını araştırmak için bu hafta başında Myanmar’a ulaştı.

Bu sırada, gazete kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Myanmar’daki yetkililer, elçinin ülkeye ulaşmasından hemen önce ilk defa Müslümanlara Ramazan’da camiye gitme izni verdi.

‘Durum hala aynı’

Diğer taraftan Rohingya Müslümanlarının Hakları İçin Dayanışma Örgütü’nün Başkanı Selimullah Hüseyin, Müslümanların durumunun hala aynı olduğunu ifade ederek, hala kadınların tecavüze uğradığını, gençlerin ve çocukların bilinmeyen yerlere kaçırıldığını vurguladı.

Selimullah Myanmar yetkililerinin, uluslararası gözetmenlerin ziyareti sırasında Rohingyalıların haklarına saygı gösterir gibi yaptığına, bazen bu gözetmenlere güvenlik güçlerinden ve istihbarattan şahısların eşlik ettiğine ve böylece insanların başlarına gelenleri özgürce anlatabilmelerinin engellendiğine işaret etti.

Myanmar Hükümeti geçtiğimiz Pazartesi günü Rohingya Müslüman azınlığın ülke vatandaşlığı hakkı olmadığını yeniden vurgulamıştı.

Sınır İşleri Bakanı Tein Htay, bir basın toplantısında şöyle dedi: ‘Rohingya Müslümanları, 130 binden fazla etnik ırkımız arasında yer almamaktadır.’

1982 yılından beri hükümet, ülkenin batısındaki Arakan Bölgesi’nde yaşayan Rohingya Müslümanlarını vatansız, komşu Bangladeş’ten gelen Bengal Müslümanları olarak görüyor. Bu da kendilerini zulüm, ırkçı ayrımcılık ve istismara karşı savunmasız kılmaktadır.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir