• DOLAR 32.571
  • EURO 34.954
  • ALTIN 2444.09
  • ...
İlkokulda Hikaye Okumanın Önemi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

En son ne zaman bir çocuğa kitap hediye ettiniz? Muhtemelen ya hiç ya da çok uzun bir zaman önce. Türkiye, çocuklara kitap hediye etme sıralamasında 180 ülke arasında 140. sırada. Bu gerçekten çok üzücü bir veri. Kitap okuma alışkanlığı kazanmamış bir çocuk hayatta nasıl başarılı olur?

Başarılı olmak diyince aklınızda çok iyi bir meslek sahibi olması, çok para kazanması canlanmış olabilir. Ama başarılı olmak sadece bunlardan ibaret değildir. Bir çocuğa bir hikaye kitabı hediye ettiğinizde çocuk önce paylaşmayı öğrenir mesela. Sonra belki o da kitabını başkasına hediye eder. Bu iyilik salgın gibi yayılır. Empati yapmayı öğrenir çocuk. Kitapların içinde birçok karakterle tanışır çünkü. Onların düşüncelerini kendi süzgecinden geçirir, insanları daha iyi anlamaya başlar. Hayatta tek doğrunun kendisininki olmadığını görür.

Kitap okumak sağlığa da faydalıdır. Kitap okuyan insanlar genelde daha düzenli ve sağlıklı bir uyku çekerler. Bu da beslenmelerinden tutun da uyku kalitelerine kadar birçok sağlık ile ilgili fonksiyonlarını olumlu etkiler.  Yatmadan önce yarım saat kitap okumayı çocuk, yetişkin herkese tavsiye ediyoruz.

Peki çocuk kitap okumaya ne zaman başlamalı? İlkokul 1. sınıfta okumayı söker sökmez başlamalı. Kendi seviyesine uygun resimli kitaplar ile okuma alışkanlığı kazanmalı. Hatta çocuk okuma öğrenmeden önce ebeveynleri onlara hikaye de okuyabilir. Bu onu okumaya karşı daha tutkulu hale getirir ileride.

Çocukların kitap okumasının onları okulda da başarıya taşıyacağından söz etmeye çok fazla gerek yok sanırız. Akademik başarının sırrı çok fazla kitap okumaktır. Çünkü kitap okuyan çocuğun bir şeyleri anlamlandırması kolaylaşır, kavrama süresi hızlanır. Sizler de çocuklara 1. Sınıf hikaye kitapları ya da yaşına uygun olarak ilkokul seviyesinde hikaye kitapları hediye edebilirsiniz. Hatta daha güzeli satın alırken onların da fikrini sorarak onu da sürece dahil edebilirsiniz ve karar vermesinde pay sahibi olmasına olanak tanıyabilirsiniz. İlkokul çağında özellikle 1. Sınıfta ne kadar çok hikaye kitabı okunursa ileride öğrenci o denli başarılı olur hayatta. Buna emin olabilirsiniz.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir