• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...

BATMAN - Doğu ve Güneydoğu`ya yapılan yatırımlar bölgenin kalkınması ve istihdam konusunda büyük önem taşıyor. Son istihdam paketiyle 6. bölge olan Doğu ve Güneydoğu`da yatırım yapacak işadamları için büyük imkânlar yer alıyor. Yatırımları İlke Haber Ajansı`na değerlendiren oda başkanları ve sivil toplum kuruluşu yetkilileri bölgenin önemli bir yatırım alanı olduğuna dikkat çekerek istihdam ve yatırım alanlarında oluşan ilginin başta Batman olmak üzere doğudaki birçok ili kalkındıracağını belirttiler.

Bölgede Yatırım Yapmanın Fırsatları
Son teşvik paketiyle beraber batı illerinden yatırım yapmak için büyük bir ilginin başladığını belirten Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Batman Şube Başkanı Nezir Yeşilyurt, \"Yatırımcılar yeni teşvik paketiyle yatırım yapmaya daha fazla istekliler\" dedi.

 

Bölgeye yapılacak yatırımlara karşılık teşvik paketinde yer alan kolaylıkları anlatan Yeşilyurt şunları söyledi: \"Yatırımcıların teşvik paketinden faydalanabilmeleri için teşvik belgelerini almaları lazım. Teşvik belgelerinde yeni alınacak makinalara yüzde 50 değerinde vergi muafiyeti veriyor. Parayı nakit olarak geri ödemiyor ama ödenecek vergiden düşüyor. Bu da yatırımcıların ilgisini çekiyor.\"

 

Yatırımcı Bölgeden Korkmamalı
Batman`da ihtiyaç duyulan ürünlerde teşvikin olduğunu belirten Yeşilyurt, \"Biz öyle inanıyoruz ki 3-5 sene sonra bu ürünlere artık yatırım yapılmaya ihtiyaç duyulmayacak yeterli tesis olacak ve bunlar teşvik kapsamından çıkarılıp yeni bir ürün bu kapsama alınacak\" dedi. Son yıllarda Batman`ın sanayi alanında ciddi bir gelişim gösterdiğinin altını çizen Yeşilyurt sözlerine şöyle devam etti: \"İşadamlarına hep bunu söylüyoruz, 5 sene gerisine baktığımız zaman Batman müthiş derecede sanayileşti. 5 yıl sonrası küçük bir Gaziantep olabilecek düzeyde. Biz istiyoruz ki buralara samimi yatırımcılar gelsin. Sırf bu imkânlardan faydalanıp 3 yıl sonra tesisi kapatıp gitmesinler. Huzurlu bir ortam olursa yatırımcılarımızın tedirginlikleri giderse inanıyoruz ki Batman`da bir Gaziantep olur.\"

Batman Yatırımlar İçin Stratejik Bir Yer
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şube Başkanı Suat Özdemir de bölgeye yapılan yatırımların giderek arttığını belirterek, son yıllarda yatırımcıların bölgeye büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Özellikle Batman`da yatırım yapmak isteyen onlarca yatırımcının sırada beklediğine vurgu yapan Özdemir, hala yeterli altyapı çalışmaları olmaması nedeniyle bazı sıkıntıların da olduğunu belirtti. Özdemir, \"Şuan için yatırımı bekleyen neredeyse 50-60 yatırımcı var. Bunların çoğu da en az 1-2 yıl bekleyen yatırımcılardır. Organizelerde yer olmadığından dolayı daha doğrusu altyapı yetersizliğinden kaynaklı yer sıkıntısı var. Dışarıdan gelen yatırımcıya nasıl yer verilecek. Yer verilmesi için yeterli altyapınız olsun. Bu anlamda sıkıntı var\" dedi.

Batman`ın yatırım yapma konusunda ender yerlerden olduğunu ifade eden Özdemir, \"Çünkü yanı başınızda Irak, İran, Suriye, Libya, Lübnan, Azerbaycan var. Ayrıca burada Havaalanı, Demiryolları, Karayolları mevcut. Yatırım yapmak için Batman en önde gelen iller arasında bulunuyor\" diye konuştu.

Bölgede Heba Olan Hiçbir Yatırım Yok
Batman Sanayi ve Ticaret Odası (BATSO) Başkanı Osman Nasıroğlu ise bölgeye yapılan yatırımların istihdama yönelik yatırımlar olduğunu belirterek, bu yatırımlardan bir kısmının tüketime yönelik olduğu söyledi. Nasıroğlu, \"Yaptığımız yatırımlar tüketime yönelik yatırımlardır. Şimdiye kadar yaptığımız herhangi bir yatırımlardan rahatsızlık duymadık. Heba olan hiçbir yatırımımız olmadı.\" dedi. Sanayi bölgesinde birçok alanda fabrikaların olduğunu da hatırlatan Nasıroğlu, \"Bunların dışında organize sanayide yaklaşık 55 tane fabrikamız bulunuyor. Plastik, strafor, alçı, halı, tesisat malzemeleri, elektrik ev aletleri, mutfak ve banyo gereçleri, süt, yoğurt fabrikası, un fabrikası, mercimek fabrikası vb. daha buna benzer sayamadığım birçok fabrikamız faaliyet görmektedir\" diye konuştu. (Fatih Akgül - İLKHA)