• DOLAR 32.5
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2441.1
  • ...
Diyarbakır`da Bir İlk Daha
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Modern tıbbın geliştirdiği en gelişmiş cihazlarla, alanında deneyimli doktor ve sağlık ekibini buluşturan Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bir ilke daha imza attı. Bilinç kaybı şikâyetiyle Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi`ne başvuran 60 Şefika Vural`ın bir dizi tetkik sonucu tıp dilinde aort yırtılması denilen `Aort diseksiyonu` teşhisi konuldu.

 

Şah damarı yırtılan, Aort damarı patlayan ve kalbi durmak üzere olan Şefika Vural`ın, hayati tehlikesinin çok yüksek olması nedeniyle hemen ameliyata alındı.

 

Op Dr. Utkan Sevük`ün öncülüğünde Opr. Dr. Tevfik Güneş`in de katıldığı başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Dört saat süren başarılı ameliyattan sonra sadece bir gün yoğun bakımda takip edilen 60 yaşındaki Şefika Vural` normal servise çıkarıldı. Ameliyat sırasında beyni dışında kan dolaşımı durdurulan, vücut ısısı 26 dereceye düşürülen hasta Şefika Vural kontrolleri normal servis katında devam ediyor.

 

Aort, Hayati Önem Taşıyor

Başarılı geçen ameliyat sonrası görüşlerini dile getiren Op Dr. Utkan Sevük şunları söyledi: \"Aort anevrizması check up taramaları sonucunda da ortaya çıkabilen çok önemli bir sağlık sorunudur. Göğüs bölgesinde oluşan anevrizmalar, ekokardiyografi, akciğer grafisi ve toraks tomografisi esnasında belirleniyor. Bu tip tetkiklerde aorttaki genişleme saptanabiliyor. Batın tomografisi ile de karın bölgesindeki aort genişlemeleri tespit ediyoruz. Her iki aort anevrizmasını belirleyecek spesifik testler bulunmadığı için, özellikle yüksek tansiyon ve kolesterol hastalarının 50 yaşından sonra düzenli check up yaptırmaları büyük önem taşıyor. Çünkü genişleme, erken safhada tespit edilerek hasta hayati tehlike riski ile karşı karşıya kalmadan, soruna müdahale edebilme şansı doğuyor. Aort damarı, kalpten çıkan kanı vücuda taşıyan ana atardamardır, kalpten çıkıp göğüste bir kavis çizerek karına geçer. Beyin, kol ve bacaklar ile tüm organlara giden damarlar aortdan çıkar. Aort damarı 3 katmandan oluşur. Aort katmanları kontrolsüz yüksek tansiyon ile zayıflar. Bu zayıflık sonucu ya yırtılma veya balonlaşma meydana gelir. Anevrizmayla oluşan aort yırtıkları nedeniyle hastaların yarısına yakını, maalesef hastaneye yetiştirilemeden hayatını kaybediyor.\"

 

Özellikle göğüste veya sırtta ani başlayan ağrılarla kendini gösteren aort damar yırtılmaları, ani kalp krizlerine neden olduğunu belirten Sevük, bu hastaların çoğunun ise 40-60 yaş arası erkekler olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: \"Hipertansiyonu ve doğumsal aort damar hastalıkları olanlar da risk altındadır. Yoğun stresli ortamlarda çalışan kişilerde de, aort damar yırtılmalarının meydana gelebilmektedir. Bu durumdaki hastalarda müdahale için, dakikaların bile büyük önemi vardır. Çünkü aort damarı yırtılan hastalarda, yüzde iki oranında saatlik ölüm riski bulunmaktadır. Sırt ağrısı, yanma, göğüsde ağrı şikâyetleri ile gelen hastamız, başarılı bir operasyonla ölümden kurtuldu. Şu anda hastanın sağlık durumu iyidir. Hastamızı Koldan Kalp Akciğer Makinesine bağlanarak, yirmi dakika boyunca hem kalp, hem akciğer, tüm solunum ve dolaşım sistemi durdurularak, sadece beyni kanlandırıldı. Kalpten çıkan ana aort damarı değiştirildi. Hastamızı ameliyat sonrasında yoğun bakıma aldık, 1 gün yoğum bakımda kaldı. Yaklaşık 5 gün içerisinde de taburcu olacak. Yırtığın şah damarına uzanması nedeniyle bilinç kaybı olan hastamızın ameliyattan sonra bilinç kaybı düzeldi ve 5 saat içinde uyandı.\"

 

Başarılı ameliyat sonrası muhtemel bir hayati tehlikeyi atlatan 60 yaşındaki Şefika Vural ise duygularını şöyle dile getirdi: \"Yüce Rabbime şükürler olsun. Çok zor bir ameliyatı başarıyla yapan önce başta doktorum Op Dr. Utkan Sevük olmak üzere ekibine, hemşirelere ve emeği geçen bütün sağlık personeline teşekkür ediyorum. Geçmiş yıllarla kıyasladığımda gerçekten arada devasa bir fark var. Doktorlar ve bütün sağlık personeli benimle yakından ilgilendiler. Ne kadar teşekkür etsem azdır\" (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir