• DOLAR 32.48
  • EURO 34.848
  • ALTIN 2440.251
  • ...
Sığınmacılar, Akrabalarının Yanında Kalabilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep’in Karkamış ilçesinde, Fırat Nehri’nin kıyısında, Suriyeli sığınmacılar için yapılacak çadır kent alanında çalışmalar sürüyor. Yaklaşık 7 bin Suriyelinin beklendiği merkezin alt yapısının 1 aylık sürede tamamlanıp, misafirlerini ağırlaması bekleniyor. AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı Ali Şahin, sığınmacıların, Gaziantep merkez, Karkamış ve Nizip’te akrabalarının yanında kalabilmeleri için de gerekli düzenlemeler yapılacağını söyledi.

Çadır kent alanında, İl Özel İdaresi’ne ait iş makineleriyle, Ramazan ayı dolayısıyla iftardan sonra yoğun bir şekilde çalışmalar sürdürülüyor. Alanda incelemelerde bulunan Milletvekili Ali Şahin, İslâhiye’den sonra ikinci önemli kamp merkezini, çadır kent şeklinde, Karkamış’ta hayata geçireceklerini ifade etti.

Çadır kentin zemininin Fırat’ın kotundan gerekli yüksekliğe çıkartılması yönünde çalışmaların devam ettiğimi anlatan Şahin, “Bu düzenlemelerin hemen akabinde, zeminin hazırlanması anlamında yaklaşık 20 günlük bir çalışmayı öngörüyoruz. Bunun akabinde hemen çadır ve konteynerlerin buraya getirilerek, kentin oluşturulma çalışmalarına başlanacak.” diye konuştu.

Çadır kentte 7 bin kişilik sığınmacının ağırlanmasının planlandığını dile getiren Şahin, “Restoranlarıyla, sağlık ocaklarıyla tam bir yaşanabilir kent halinde düşünüyoruz. Karkamış’ta var olan imkânlar nelerse, sığınmacı kardeşlerimize de sağlıktan eğitime bunlar sağlanacak. 4 tane okul düşünüyoruz. Gerekli sağlık hizmetleri 7 bin kişiye göre düzenlenmiş olacak. Yine mobil tuvalet ihtiyaçlarından, ibadethanelere kadar sığınmacı vatandaşlarımızın kendilerini aynı Suriye’de, kendi topraklarında yaşar gibi rahat ettireceğimiz bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Tahminen, 1 aylık bir süre içerisinde kampımızın her türlü alt yapısını tamamlamış ve misafirlerimizi ağırlamaya başlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

Suriye’nin Karkamış’a yakın olan bölgesinde yaşayan Suriyelilerin birçoğunun Gaziantep, Karkamış ve Nizip’te yaşayan vatandaşlarla akrabalık bağlarının da bulunduğunu hatırlatan Şahin, “Kendilerinin bu tarafa geçişine müteakip eğer dilerlerse akrabalarının yanında kalmaları yönünde de biz gerekli düzenlemeleri yapmaya çalışacağız. Yani sadece çadır kentimizde değil, eğer arzu ederlerse akrabalarının da yanında misafir edilmeleri yönünde, karşılıklı talepler göz önünde bulundurularak o yönde bir çalışmamız olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan da “Biz çadır kenti mümkün mertebe en kısa zamanda hazırlayıp, devletimizin şefkatini, güler yüzünü, büyüklüğünü göstererek, bir nebze olsun, psikolojilerini düzeltmek için Suriyeli sığınmacıları burada ağırlayacağız.” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir