• DOLAR 32.457
  • EURO 34.744
  • ALTIN 2436.398
  • ...
Ramazan Ayı Kur`an Ayı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR-Diyarbakır`da İslami hizmetlerde faaliyet yürüten Sahabe Kültürünü Yayma, Yaşatma, Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği(Sahabe-Der) dernek binasında Ramazan ayının yaklaşması münasebetiyle Ramazan ve Kur`an konulu bir seminer düzenledi. Seminere konuşmacı olarak katılan Eğitimci Sertaç Tekdal, Ramazan ve Kur`an konulu bir konuşma yaptı.

 

Ramazan`ın Tamamı Rahmettir, Mağfirettir.

Bu ayda gerek dünya saadeti gerek ahiret kurtuluşuna yönelik nice güzel hikmetlere nice yüce amaçlara şahitlik edeceğimizi ifade iden Tekdal, çok dikkat edilmesi gereken ve hiçbir zaman göz ardı edilmeyen Ramazan`ın diğer bir yönün ve hikmetinin de yüce amacının Kur`an olduğunu söyledi.

 

Dünya ve ahiret saadetini elde etmek için Ramazan anlayışına sahip olunması gerektiğini belirten Tekdal, seminer konuşmasını şöyle sürdürdü: \"Değerli Müslümanlar kuru bir Ramazan ayı bizleri kutsal hedeflerimize ulaştıramayacağını bilmemiz gerekir. İslam`ın şiarları şuur taşıyanlardır. İçinde şuur taşımayan şiar hiçbir zaman İslam şiarı olamaz. İslam şiarları daima şuurla yapılması gerekir. Onlar şuurla yapılmazsa şiar olmaktan çıkar. O zaman özünü kaybetmiş bir ibadet ortaya çıkar. Nasıl ki İslam`ın şiarlarından olan bu bilinçle okunmazsa ezan da sadece seslendirmeyle kalır ve bu taşımış olduğu hakikatler de o şekilde şiar olmaktan çıkar.\"

 

Tekdal, İslami tesettüre de değinerek, şayet İslam`ın şiarlarından olan tesettür korunmadığında şuursuzluğun meydana geldiğini belirterek şöyle konuşmasına şöyle devam etti: \"Ramazan ve oruçta İslam`ın şiarlarından bir şiardır. Oruç ibadetimizi eğer şuurla gerçekleştirilmezsek ve Ramazan ayımız şuurdan yoksun olursa sadece gündüz mideyi boş bir şekilde geçirmekten ibaret kalacaktır. İşte o nedenle Ramazan, İslam`ın şiarlarındandır, bu ayımızı ve günlerimizi şuurlu bir şekilde geçirmemiz, öyle ki bu hayırdan mahrum kalmayalım.\"

 

Ramazan Hem Maddi Hem de Manevi Nimettir

Nefsin her zaman kötülüğü istediğini ve emr ettiğini ifade eden Tekdal, Ramazan`ın nefsimizi terbiye etme bakımından en büyük ibadet olduğunu söyleyerek, Müslümanların Ramazan dışında şükrü ve nimeti hatırlamadıklarını belirtti.

 

Ramazan`ın maddi ve manevi nimetlerinden bahseden Tekdal daha sonra seminer konuşmasına şöyle sürdürdü: \"Ramazan ayının maddi nimeti, on bir ay boyunca yiyip, içiyoruz bir ay ise oruç tuttuğumuz için vücudumuz kendini toparlıyor. Bu ayın manevi nimeti ise kalp ve ruh daha da güçleniyor, aklımızın seviyesi de her zaman üst seviyelere yükseliyor.\"

 

Ramazan`ı Ramazan Yapan Kur`an`dır

Kuran`ın Ramazan ayında indirildiğine dikkat çeken Tekdal son olarak sözlerini şu ifadeler ile kaydetti: \"Ramazan`ı Ramazan yapan Kur`an dır. Çünkü Kur`an bu ayda nazil oldu. Kur` anın kutlu doğumu Ramazan`ın içerisindedir. Kur`an-Kerim ölülerin hayatını diriltmek için değil dirilerin hayatını tanzim etmek için indirilmiştir bundan dolayı, Kur`anı Kerim`in emir ve buyruklarını hayatımıza uygulamamız gerekir.\" (Fikret Kavgalı-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir