• DOLAR 32.472
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2436.156
  • ...
Mazlum Der` Şeyh Said`i Andı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Şark İstiklal Mahkemesi`nce tutuklanan ve hukukun ayaklar altına alındığı yargılama sonucunda 29 Haziran 1925 tarihinde Diyarbakır`da idam edilerek Şehid edilen, Cumhuriyet döneminin simge Müslüman isimlerinden biri haline gelen Şeyh Said ve onunla birlikte idam edilen dava arkadaşları şahsında, tüm Cumhuriyet dönemi mağdur ve mazlumları, Mazlum Der Diyarbakır Şubesi tarafından anıldı.

 

Mazlum Der Diyarbakır Şubesi, Şeyh Said`in idam edildiği yerde 87. Yıldönümünde, bir basın açıklaması yaptı. Mazlum-Der Genel Başkan Ahmet Faruk Ünsal, Şeyh Said`in mezar yerinin kayıtlarda bulunduğunu belirterek açığa çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Şeyh Said`in Mezar Yeri Ortaya Çıkarılsın

ÜnsalŞeyh Said`in zulme karşı haklı bir başkaldırı yaptığına vurgu yaparak şöyle dedi: \"Biz Şeyh Said hareketini, bir zulme karşı haklı bir başkaldırı olduğunu ve biz de o gün onlarla birlikte olsaydık biz de o günkü itirazda onun yanında olacağımızı göstermek için buradayız. 46 arkadaşı ve kendisini rahmetle anıyoruz. Biz Şeyh Said`in torunları olarak onun haklı davasının her zaman takipçisi olduğumuzu ve olacağımızı göstermek, doğru şeyler söylediği için, Cumhuriyet rejimi tarafından zulmen öldürüldüğünü buradan ilan etmek için ve onun haklı davasına destek vermek için burada bulunuyoruz.\"

 

Şeyh Said`in mezar yerinin kayıtlarda olduğunu hatırlatan Ünsal, mezar yerinin mutlaka açığa çıkartılması gerektiğini Mazlum-Der olarak talep etiklerini açıklayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: \"Nasıl ki Said-i Nursi, Seyid Rıza`nın mezarları belli değilse, Şeyh Said`in de mezar yeri belli değil. Mezar yerini kaybederek bu damarın, adalet, özgürlük isteyen bu damarın kaybedileceğini düşünüyorlarsa aldanıyorlar. Biz bu çağrının takipçileriyiz ve onun torunları olarak, yüzünü düşmanın karşısında eğdirtmeyecek şekilde yolunun takipçisiyiz.\"

 

Mazlum Der Genel Başkanı Ünsal`ın konuşmasından sonra, Mazlum- Der adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Şube Başkanı Abdürrahim Ay ise, İstiklal Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılan ve 29 Haziran 1925 gecesi Dağkapı Meydanı`nda idam edilen Şeyh Sait ve 46 arkadaşını rahmetle andıklarını, Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmelerinin üzerinden 87 yıl geçmesine rağmen cenazelerin nereye gömüldüğü konusunda resmi bir açıklamanın yapılmadığının altını çizdi. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir