• DOLAR 32.223
  • EURO 34.933
  • ALTIN 2444.474
  • ...
Çocuklara Okumayı Sevdirecek 11 Etkili Yol
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çocuklara kitap okumayı sevdirmek için 11 etkili yol neler olabilir hiç düşündünüz mü?

Çocuğunuza ilk kitabınızı ne zaman aldınız?

Çocuğunuzla birlikte ilk ne zaman kitap okudunuz?

Çocuğunuz ilk defa ne zaman kendi istediği bir kitabı aldı?

Çocuklarınıza kitap sevgisi aşılamak istiyorsanız, ilk önce kendinize şu soruyu sorun: ben kitap okumayı seviyor muyum?

Cevabımız EVET ise, çocuğunuza kitap okumayı sevdirmemiz biraz daha kolay,

Cevabımız HAYIR ise, öncelikle kendimize kitap okumayı nasıl sevdirebilirsiniz diye düşünmeniz gerekiyor.

Peki çocuklarımıza kitap okumayı sevdirmek için neler yapmalıyız biraz düşünelim:

1. Çocuğunuz doğar doğmaz kitapla tanıştırın, dişleme kitapları, banyo kitapları, plastik kitaplar, her zaman çocuğun elinin altında olsun. Dişlerini kaşırken kitabın tadına baksın, banyo yaparken suyun üstünde yüzüşünü izlesin, ayaklarıyla kitabın üzerinde yürüsün, yere fırlatsın düşüşünü izlesin, üzerine başka bir nesneyle vursun sesini dinlesin. Doğduğu andan itibaren hayatının bir parçası olsun.

2. Çocuğunuzla birlikte kitap okuyun. Hemen hemen her gün belli saatlerde çocuğunuzu kucağınıza alın ve ona sarılarak kitap okuyun. Özellikle gece yatmadan önce veya günün herhangi bir saatinde kitap okumayı bir alışkanlık haline getirin. Sizin sevginizle kitap okuma alışkanlığı bütünleşirse daha etkili olur. Sonra bakarsınız ki, siz unutsanız da çocuğunuz kitabı elinde gelir, “anne tipat” diyerek.

3. Çocuğunuza gerçekten güzel kitaplar seçin. Kitap seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta: içerik ve görsellik. Görselliği zengin kitaplar çocuklarınızın daha çok dikkatini çekecektir. Canlı ve belirgin karakterler içeriği zenginleştirir ve daha kolay anlaşılmasını sağlar. Kitabın içeriği çocuğunuzun anlayacağı seviyede, onun bildiği çevreden hikayeler olursa daha fazla sahiplenir kitabı.

4. Çocuklar her yaş grubunda farklı olaylardan ve farklı kişilerden etkilenirler. Çocuğunuzu iyi gözlemlerseniz, onu etkileyen olayları anlatan çocuk kitaplarını tercih ettiğinizde, çocuğunuzun daha çok ilgisini çekecektir. Belli dönemlerde çocuklar hayvanları çok sever, bu dönemde fabl kitapları daha etkili olur. Günümüzde hemen hemen her konuda yazılmış çocuk kitapları mevcut, yakından takip etmeniz size fayda sağlayacaktır.

5. Gezilerle kitaplar arasında bir bağ kurun, nasıl mı? Bir hayvanat bahçesini ziyaret edeceğinizde yanınızda hayvanları veya onların hikayelerini anlatan kitabınız da olsun. Kitaptaki ile gerçeği arasında bağlantı kurmasına yardımcı olun. Bilgiler arasında ilişkiler kurmak öğrenmeyi kolaylaştırır ve kalıcı bir öğrenmeye destek olur.

6. Çocuğunuza kitap okurken farklı ses tonlarını kullanarak sesinizi bir alçaltıp bir yükselterek okuyun. Siz kitabı okurken çocuğunuzun o olayları yaşamasını sağlayın

7. Okuduğunuz kitaptaki olayları çocuğunuzun kendi yaşantısıyla ilişkilendirin. “Sen oyuncaklarını topluyor musun? Dedenin ayağı senin oyuncaklarına hiç takıldı mı?” gibi…Hikayedeki olayları kendi yaşantısıyla ilişkilendirdiğinde hem zevk alır hem de anlatılanları hiç unutmaz.

8. Çocuğunuzla birlikte okudunuz hikayenin dramasını yapın. Çocuğunuz aslan olsun, siz fare olun, sizi kovalasın, yakalamaya çalışsın…Çöplerini sokağa atan bir çocuğun çöpleri nasıl çöp kutusuna atması gerektiğini yaşayarak gösterin. Hikayeyi kendisi yaşadığı zaman aralarında duygusal bir bağ oluşur kitapla, artık ondan vazgeçmesi pek mümkün olmaz.

9. Çocuğunuzla belli aralıklarda kitapçıları ziyaret edin, her zaman kitap almanız gerekmez, kitapları incelemek bile ona farklı bir bakış açısı kazandırmak için yeterli olacaktır. Kitap seçimi yaparken çocuğunuzun da seçimlerine değer verin ve bunu ona hissettirin. Okumak istediği kitabı kendisinin seçebilmesi için fırsat tanıyın.

10. Arkadaşlarına kitap hediye etmesi için onu teşvik edin, sevdiği kitapları arkadaşlarıyla paylaşması için çocuğunuzu yönlendirin. Kitap alırken “arkadaşın duruya da bir kitap almak ister misin?” diye sorabilirsiniz. Paylaşmak ve kitap sevgisi bir araya geldiğinde daha fazla anlam kazanır.

11. Kitap okumayı eğlenceli bir hale getirin, asla çocuğunuzu zorlamayın, çocuğunuz kitabı bir zorunluluk için veya annesini memnun etmek için  değil, gerçekten sevdiği, zevk aldığı ve yeni bilgiler öğrendiği için okuduğunda anlamlı olur ve alışkanlık haline getirir.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir