• DOLAR 32.455
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2434.83
  • ...
Şırnak İki Depremle Sarsıldı(2)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Şırnak ve Silopi`de meydana gelen iki depremde 3 kişinin yaralandığı belirtildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü`nden edinilen bilgiye göre ilk deprem saat 08.50`de meydana geldi. Merkez üssü İkizce Köyü olan 4.0 büyüklüğündeki deprem, yerin 7.2 kilometre derinliğinde kaydedildi. Saat 08.52`de merkez üssü Silopi İlçesi`nin Pınarönü Köyü olan Richter ölçeğine 5.5 büyüklüğünde ikinci deprem bir deprem meydana geldi.

Silopi`deki depremin ardından bir süre elektrik kesintisi oldu. Silopi Belediyesi, sık sık anons yaparak vatandaşların evlerine girmemelerini istedi.

Silopi Kaymakamı Bünyamin Yıldız, depremde bulundukları binadan kaçmak için atlayan 3 kişinin yaralandığını ve Devlet Hastanesi`nde tedavi altına alındığını söyledi. Silopi`de kriz merkezi kurduklarını söyleyen Yıldız, ilçe merkezinde bir sorun olmadığını belirterek, bazı köylerden ev ve ahırlarda hasarlar olduğuna dair bilgiler aldıklarını söyledi. Köylere ekipler göndererek, hemen hasar tespit çalışmalarını başladıklarını söyleyen Kaymakam Yıldız, önlem olarak Silopi Devlet Hastanesi bahçesine çadırlar kuracaklarını belirtti.


PINARÖNÜ KÖYÜNDE TEDİRGİNLİK
5.5 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan Silopi`ye bağlı Pınarönü Köyü depremle birlikte büyük panik yaşayan köylüler, kendilerini dışarıya attı. "Köyde can kaybı yaşanmazken birçok evde çatlaklıklar oluştu. Köylü Reşat Dayan deprem sırasında büyük panik yaşadık. Köylüler kendilerin dışarıya attılar. Depremin ardından da kimse evlerine girmiyor, dışarıda bekliyoruz." dedi. Pınarönü köyündeki korku bekleyiş sürüyor


AFAD: HASARLI YAPILAR KULLANILMASIN
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), bu sabah Şırnak`ın Silopi ilçesinde meydana gelen 5.5 ve 4.0 büyüklüğündeki depremlerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

"AFAD Başkanlığı`nın Ulusal Deprem Gözlem İstasyonları`ndan alınan verilerle Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü`ne ait deprem gözlem istasyonlarından alınan verilerin karşılaştırılması sonucunda meydana gelen depremin büyüklüğü Ml=5.5 olarak hesaplanmıştır. Bu depremden iki dakika önce 4.0 büyüklüğünde aynı lokasyonda bir deprem daha meydana gelmiştir."

AFAD, bölgede artçı depremlerin sürdüğünü belirterek, "Deprem dış merkezine 40 km uzaklıktaki Şırnak-Merkezde en yüksek ivme değeri D-B yönünde 73 gal olarak ölçülmüştür. Kuzey-Güney sıkışma rejimi altında olan bölgede etkili olan tektonik yapılar, Güneydoğu Anadolu bindirmesi ve yine bindirme karakterli Cizre fayıdır. Yapılan odak mekanizması çözümü çok az doğrultu atım bileşeni olan ters faylanmaya işaret etmekte ve bölgenin genel tektonik yapısıyla uyumlu sonuç vermektedir. Bölgede son yüzyılda meydana gelen depremler, 1915 Şırnak Beytüssebap M=5.3 depremidir. Bölgedeki deprem aktivitesi AFAD Başkanlığı Deprem Dairesi tarafından 7/24 izlenmekte olup, deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması rica olunur."

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR

Şırnak`ın Ikizce Köyü`nde 4.0, Silopi İlçesi`nin Pınarönü Köyü ise, 5.5 büyüklüğündeki iki depremin ardından bölge sallanmayla devam ediyor. İki depremden sonra Şırnak`ın Silopi ilçesine bağlı Yeniköyde 4.1, 3.9, İkizce Köyü`nde 2.8, Silopi`nin Dedeler Köyü`nde 3.6 ile 3.2, Şırnak Güneyçam, 2.2, 3.2, Şırnak`ın Toptepe Köyü`nde 2.6 Silopi Görümlü`de 2.8, Silopi`de 2.7, Silopi Birlikköy`de 2.6, Silopi Doruklu köyünde ise 2.3 büyüklüğünde artçı depremler meydana geldi. (Abit Dündar -İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir