• DOLAR 32.444
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2445.013
  • ...
Çölyak Hastalarına Müjde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan karabuğday, 3-3.5 ayda yetişiyor. Karabuğday insan ve hayvan beslenmesinin yanı sıra yeşil gübre, toprak düzenleyicisi, diyet ve tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor. Unu ve danesinin glüten içermemesi nedeniyle çölyak hastalarının rahatlıkla tüketebildiği karabuğdayın yeşil kısımlarından ise kalp damar hastalıkları ile kanser tedavisinde kullanılan rutin maddesi elde ediliyor.

Türkiye`de karabuğday ıslah çalışmaları ilk olarak Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü`nde başlatıldı. Bugün itibariyle iki adet karabuğday çeşit adayının üretim izni alındı. Enstitüde tohum üretim faaliyetleri devam ediyor.

Karabuğdayın tanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ve bitkinin ülkemiz tarımına kazandırılması için \"Karabuğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba\" sloganıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda, Enstitünün koordinatörlüğünde, 100 kişiye 6 gün boyunca teorik ve uygulamalı eğitim verildi.

Çiftçilerin ikinci bir alternatif ürün olarak da ekebilecekleri karabuğdayla ilgili 14 Haziran 2012 tarihinde de, Konya`da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü`nde saat 11.00`de \"Tarla Günü\" düzenlenecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir