• DOLAR 32.5
  • EURO 34.959
  • ALTIN 2436.413
  • ...
YÖK Başkanı`ndan Başörtüsü Açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çetinsaya, "Bugün bunu aşmış durumdayız. Bazı olaylar oluyor ama burada da mevzuat çerçevesinde ilgili kurulları işletiyoruz. En son olarak da zaten Ege Üniversitesi`ndeki öğretim üyesi hakkında bir ay görevden uzaklaştırma cezası alındı." dedi.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Rixos Otel`de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bazı öğretim üyelerinin başörtülü öğrencileri dersten çıkardığı yönünde çıkan haberlerin hatırlatılarak, "Bununla ilgili ne gibi işlemler yapılıyor. Bir ceza çıktı mı?" şeklindeki soru üzerine Çetinsaya, "Başörtüsü meselesi yükseköğretim sistemimizin en karanlık sayfalarından birini oluşturmakta. Bugün artık demokratikleşen Türkiye`de bunu aşmış durumdayız. Bazı olaylar oluyor ama burada da mevzuat çerçevesinde ilgili kurulları işletiyoruz. En son olarak da zaten Ege Üniversitesi`ndeki öğretim üyesi bir ay görevden uzaklaştırma cezası alındı, YÖK Denetleme Kurulu tarafından." cevabını verdi.

`AMACIM BİR KAÇ AY İÇERİSİNDE KÜRESEL TRENDLERE UYGUN YENİ BİR DENKLİK SİSTEMİNİ HAYATA GEÇİRMEK`

28 Şubat sürecinde denkliği kaldırılan bazı üniversitelerin yeniden gündeme gelip gelmeyeceğine yönelik bir başka soruya karşılık da Çetinsaya şunları söyledi:

"Denklik, yükseköğretimin görülmeyen tarafı... Parçalı da bir konu. Lisans ve yüksek lisans denklikleri yükseköğretim kurulu bünyesinde oluşturulan sistemle yürütülüyor. Doktora ve doçentlik denklikleri ise Üniversitelerarası Kurul bünyesinde oluşturulan mekanizmalarla çözülüyor. Zaten hedefimiz yeni yasa sürecinde bunları birleştirip tek bir koordinasyon altında toplamak. Amacım birkaç ay içerisinde yeni bir denklik sistemini, hem çağdaş- küresel trendlere uygun, hem de daha fonksiyonel daha işlevsel bir denklik sistemini hayata geçirmek olacak."

`DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNİN 1987 YILINDAN BERİ HİÇ DEĞİŞTİRİLMEMESİ BENİ HAYRETE DÜŞÜRDÜ`

Twitter attığı için okuldan uzaklaştırılan öğrencilerin hatırlatılması üzerine Çetinsaya, "Hayret ettiğim konulardan biri oldu." diyerek göreve gelir gelmez öğrenci disiplin yönetmeliği meselesini ele aldığını ifade etti. Söz konusu yönetmeliğin 1987 yılından beri hiç değişmediğine dikkat çeken Çetinsaya şöyle devam etti: "1987 yılında hazırlandığı havayı da tahmin edebiliyorum. Çünkü ben de o dönemde öğrenciydim. 12 Eylül sonrası öğrencilik yaptım üniversitede. O dönemde klasik Türk sanat musikisi kulübü bile yasaktı... Ama bugüne kadar hiç değiştirilmemesi beni hayrete düşürdü. Gerçekten de içerisinde tektipleştirmeye, depolitize etmeye, en ufak bir şekilde devleti, devletin güvenliğini, kurumlarını sorgulamayı yasaklayan, ağır hükümler getiren maddeler var. Şimdi bir mevzuat kurulunda bunların hepsi tartışılıyor, görüşülüyor. Sonuna da gelindi. Önümüzdeki haftalarda genel kurul aşamasına gelecek. Bunun hemen akabinde de öğretim üyeleri ile ilgili disiplin yönetmeliğinin çalışmalarına başladık. Bu konuyu ben önemsiyorum. Türkiye`nin son 15 yıldaki demokratikleşme paketlerinin bile gerisinde kalmış bir yönetmelik ve mevzuattan bahsediyoruz. Şu anda da aynı yönetmelik olmasına rağmen, farklı üniversitelerde farklı şekilde uygulanıyor."

`ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ İŞLETİLMEDEN, CEZA DAVALARININ SONUÇLANMASI BEKLENMELİ`

Disiplin yönetmeliği bağlamında üniversitelerde uygulanan süreçlerle birlikte mahkemelere intikal etmiş davalar bulunduğunu belirten Çetinsaya, "O konularda gerçekten de yapabileceğimiz bir şey yok. Apayrı bir süreç o. Ben sadece şunu rica ediyorum rektörlerimizden: Ceza davaları sonuçlanmamış öğrenci arkadaşlarımız hakkında disiplin yönetmeliğini işleterek bir an önce hükme varmamaları. En azından o çocuklar hakkında disiplin yönetmeliğini işletmekten önce ceza davlarının bitmesini beklemeleri önem arz ediyor." şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir