• DOLAR 32.577
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2432.34
  • ...
Kürtçe Eğitime Mardin`den Destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Mehmet Emin Esen, Kürtçenin önümüzdeki dönemden itibaren seçmeli ders olarak verilmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Mardin, Pilot İl Seçilmeli
Eğitim-Bir-Sen hem Mardin yönetimi hem de genel merkez yönetimi olarak kuruldukları günden beri hep özgürlükçü bir sendikal anlayış ile hareket ettiklerini belirten Esen, "Bugüne kadar her zaman inanç özgürlüğünü savunduk. Hak ve hürriyet özgürlüğünü savunduk. Bu bağlamda önümüzdeki dönemden itibaren Kürtçe`nin seçmeli ders olarak verilmesi bizleri mutlu etmiştir. Hükümet geç de olsa yerinde bir karar almıştır. Ben bu kararla şuna inanıyorum bu kararla Türkiye`de insanlarımız arasındaki kaynaşmayı, kardeşliği daha da güçlendirecektir. Bu tür olumlu adımların atılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Mardin Eğitim-Bir-Sen olarak da şunu özellikle vurgulamak istiyorum. Hiç kimsenin şüphesi olmasın Kürtçe dersini Mardin`de de Türkiye`nin her yerinde de verebilecek sendika üyeleri fedakâr öğretmenlerimiz vardır. Ve biz pilot il olarak da Mardin`de uygulanmasını istiyoruz. Bu anlamda hiçbir sıkıntının çıkacağını düşünmüyorum."dedi.

Geçişmiş Bir Adımdır
Merkezi Mardin`de bulunan Uluslar arası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Ahmet Akgül ise "Çoktan beri atılması gereken bir adımdı. Nitekim temel insan hakları bağlamında da değerlendirdiğiniz zaman anadilin öğrenilmesi, anadilde eğitim seçmeli de bile olsa en azından bir ilk adım. Kürtçe eğitim görüşülmesi olumlu. Güzel bir uygulama umarım biran önce faaliyete geçer. USTAD olarak bu konuda daha önce birçok çalıştay ve beyin fırtınası yaptıklarını hatırlatan, Kürtçelerin ABC`si mi yoksa alfabesi mi? Bu dil eğitiminin ne şekilde verilmesi gerektiği konusunda görüşüyoruz, konuşuyoruz, tartışıyoruz. Bunun yanında halı hazırda Artuklu Üniversitesinde bununla ilgili 40`ı yüksek lisans 20`sı lisans olmak üzere 60`ya yakın bir eğitimci şuan için hazırlanıyor. Bunun altyapısı da bir nevi hazır. Latin veya Arap alfabesinde mi verileceği konusunda verilecek bunu bilemiyorum ama üniversite bu konusunda altyapısını hazır ve talip olduğunu da açıkladı zaten. "dedi.

Kürtçe eğitimin ilk olarak Mardin`in hakkı olduğunu ifade eden Akgül, "Zira Mardin zaten dillerin ve dinlerin şehri, Mardin Artuklu Üniversitesi bunun mihmandarlığını öncülüğünü yaptı zaten, İlk enstitüsü burada kuruldu, lisans yüksek lisans öğrencileri ilk burada eğitim gördü. Daha sonra başka üniversitelerde de bu konuda adımlar atıldı ancak ilk çalışmayı Mardin Artuklu Üniversitesi bu uygulamaya geçtiği için zaten bunun altyapısı burada hazır durumda."diye konuştu.

Olumlu, Ancak Yetersizdir
MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar ise atılan adımın olumlu olduğunu ancak yetersiz olduğunu belirterek, "Kürtçe eğitimin ileriki aşamalarda daha detaylı, daha planlı ve devlet kontrolünde yapılmasından yanayız. MÜSİAD olarak hazırladığımız anayasa taslağında zaten anadilde eğitimden yanaydık. Bunun önündeki bütün engellerin kaldırılmasını istemiştik. Bu adımın atılması, hep bölgemiz için hem Kürt vatandaşlarımız için olumlu bir hava oluşturacaktır başlangıç için önemli bir adımdır. İnşallah Kürtçe ve diğer dillerdeki eğitimi önündeki engellerin tamamen kaldırılması taraftarıyız. "şeklinde konuştu.

Velileri Sevindirdi
Kürtçe`nin seçmeli ders olarak okutulması kararını değerlendiren Kızıltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Bahçıvancı ise başından geçen bir olayı anlatarak atılan adımın çok olumlu olduğunu söyledi.

Kürtçe`nin seçmeli ders olmasının bölgedeki bütün velileri sevindiren bir uygulama olduğunu ifade eden Bahçıvancı şunları anlattı: "Sene 1982`de ben bir ortaokulda müdür yardımcısı iken velilerle Kürtçe konuştuğum için O dönemin başkanı şikayet etti. Vay efendim okulda Kürtçe konuşuyorsunuz diye. Bunun üzerine müfettiş geldi ifademizi aldı. Bu arada ben de o an okulda olan başka bir veliyi çağırdım buyun müfettiş bey bununla Türkçe konuşun bu adamla anlaşın. Baktım anlaşamayınca ben araya girip tercümanlık yapınca beni anladı. O günden bugüne atılana adımlar çok olumlu buluyorum. Tabii ki yapılması gereken daha çok şey var." (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir