• DOLAR 32.263
  • EURO 34.706
  • ALTIN 2407.472
  • ...
Konya, Dünya İpek Yolu Şehirleri Federasyonu Yönetiminde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KONYA- Dünya üzerindeki İpek Yolu şehirleri, \"Tarihi İpek Yolu Şehirleri Federasyonu\" çatısı altında bir araya gelerek güç birliği yaptı.

 

Dünya genelinden 12 ülkeden 20 şehrin katılımıyla Çin\'in eski başkentlerinden olan ve İpek Yolu\'nun başlangıç noktası olarak bilinen Xi\'an\'da (Şi-an) federasyon üyelerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi.
\"Sonsuza dek sürecek işbirliği oluşturalım, ortak refahı birlikte tesis edelim\" sloganıyla yapılan toplantılar 28-29 Mayıs tarihlerinde Qujiang Uluslararası Kongre Merkezi ile İpek Yolu ticaretinin başlangıç noktası olan West Market Place\'te yapıldı. Toplantının düzenlenmesine öncülük eden Konya Büyükşehir Belediyesi\'ni Başkan Vekili Mithat Büyükalim temsil etti.

 

Konya, Xi\'an, Roma, Yeni Delhi Ve Kahire Yönetime Seçildi
Federasyon üyesi yöneticilerin şehirlerini tanıtan sunumlar yaptığı toplantının ardından federasyon yönetiminin seçimi yapıldı. Oy birliği ile karara bağlanan seçim sonucuna göre Konya, 5 yıl süreyle Dünya İpek Yolu Şehirleri Federasyonu yönetimine seçildi. Xi\'an şehrinin başkanlığını üstlendiği federasyonun diğer yönetim kurulu üyeleri ise Yeni Delhi, Roma ve Kahire oldu.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mithat Büyükalim, Xi\'an şehrinin İpek Yolu\'nun başlangıç noktası olması ve Konya\'nın kardeş şehri olması açısından önemli kendileri için önemli olduğunu ifade etti.

 

Bir başka ortak noktanın da iki şehrin eski başkent olması olduğunu dile getiren Büyükalim, \"Türkiye\'de 2012 yılı Çin Kültür Yılı olarak kutlanmaktadır. Biz de belediye olarak Tarihi İpek Yolu parkı yapıyoruz. Bu park içerisinde İpek Yolu\'nda bulunan ülkelerin sembol eserlerini yapmak istiyoruz. Ayrıca, Konya\'da 2000 yıllık bir ticaret merkezini onarıyoruz. İpek Yolu\'nun ilk başlangıç yıllarında ticaret merkezi olarak çalışmış olan bu merkezde 2 bin 700 işyerini onarıp faaliyete geçireceğiz. Proje kendi alanında dünyadaki en büyük ve önemli proje\" dedi.

 

Anlaşma metninde Tarihi İpek Yolu\'nun iletişim, dostluk, diyalog ve zenginlik yolu haline getirilmesinin istendiğini vurgulayan Büyükalim, bu anlamda Hazreti Mevlana\'nın yüzyıllar öncesinden insanlığa yaptığı barış, dostluk ve hoşgörü çağrısının yol gösterici olacağını dile getirdi.

 

Geçtiğimiz ay Xi\'an\'dan gelen heyetin Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek\'i ziyaretinde adımları atılan Dünya İpek Yolu Şehirleri toplantısı, sonuç deklarasyonunun okunmasıyla sona erdi. (M.Ata Doğu-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir