• DOLAR 32.56
  • EURO 34.928
  • ALTIN 2441.129
  • ...
Bir Zamanlar `Dokunulmazdı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Şubat soruşturması kapsamında, dönemin en önemli isimlerinden biri daha gözaltına alındı. 28 Şubat, Susurluk ve JİTEM konularında ismi sürekli zikredilen komutanların başında gelen emekli orgeneral Teoman Koman, şimdi savcı karşısında.

Teoman Koman`ı Türkiye ilk olarak Susurluk Skandalı`ndan sonra başlatılan soruşturmalarda duydu. Susurluk skandalının patlak vermesinin ardından başlatılan soruşturmalar Teoman Koman`a kadar uzanıyordu. TBMM tarafından kurulan Araştırma Komisyonu, o günlerde Jandarma Genel Komutanı olan orgeneral Teoman Koman`ı da dinlemek istemişti. Daha öncesinde jandarmanın emrinde çalışan Albay Veli Küçük`ü ifadeye çağıran ancak Genelkurmay Başkanlığı tarafından "ifadesine gerek yoktur" yazısından sonra dinleyemeyen komisyon, Teoman Koman`ın da ifadesine başvurmak istemişti ancak ondan da aynı cevap alınmıştı.

Susurluk Komisyonu`nun, MİT Müsteşarı olduğu dönemlerde işlenen faili meçhuller için dinlemek istediği Teoman Koman, 28 Şubat`ın yaşanmasına yaklaşık bir ay gibi zaman kala bu davetlere çok sert cevaplar vermiş, komisyona rest çekmişti. Koman, "ben ancak cumhurbaşkanı ve başbakana bilgi veririm" diyerek dönemin Meclis Araştırma Komisyonu`nu hiçe saymıştı.

Koman`ın terörle mücadele adı altında kurulmasına önayak olduğu JİTEM`in işlediği faillerden sorumlu olduğu sürekli dillendiriliyor ancak şu ana kadar o konuyla ilgili herhani bir adım atılmadı. JİTEM konusunda hala en yüksek rütbeli olarak albay rütbesinde birisinin ismi geçiyor.

Teoman Koman`ın ismi daha sonra Refah-Yol Hükümeti`ne karşı alınan 28 Şubat MGK kararlarının altında geçti. Daha sonraki yıllarda da, Koman`ın 28 Şubat darbesini yapan Batı Çalışma Grubu`nun organizatörleri arasında olduğu ortaya çıkmıştı.

Koman`ın ismi son olarak 28 Şubat soruşturmalarında gözaltına alınan komutanlardan bazılarının "BÇG`ye Teoman Koman`ın emriyle gidip geliyorduk" ifadesinde geçiyordu.

DOKUZ EMEKLİ ASKERE GÖZALTI KARARI

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 9 emekli asker hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Hakkında gözaltı kararı verilenler arasında İstanbul`da eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Teoman Koman, dönemin Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal var.
 

dünyabülteni

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir