• DOLAR 32.258
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2394.73
  • ...
Telefonlu Ev Hapsi Sistemi Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adalet sisteminde tutuklama yerine ‘’Evde hapis’’ tedbiri geliyor. Hakim şüpheli için tutuklama yerine ‘’Evden çıkmama’’ önlemi alabilecek. Yurt dışına çıkış yasağı gibi, mahalle ya da bulunduğu şehri terk etmeme tedbiri de uygulanabilecek. Hakkında evini terk etmeme kararı alınan kişi, polis tarafından bizzat ya da telefonla kontrol edilecek.

TBMM Adalet alt komisyonu, 3. Yargı Paketi yasa tasarısını değiştirerek kabul etti. Buna göre, ‘’Evden çıkmama’’ yöntemi, tutuklama yerine geçecek yeni bir tedbir olarak genişliyor.

Tutuklamaya alternatif olan adli kontrol sisteminin uygulamaları arasına, “Konutunu terk etmemek”, “Mahalle ya da yaşadığı şehri terk etmemek” ve “Belirlenen yer veya bölgelere gitmemek” seçenekleri de eklendi.

ERBAKAN YÖNTEMİ

Böylelikle hakim bir şüpheliyi tutuklama yerine alternatif tedbir kararı uygulayabilecek. ‘’Evde Hapis’’ yöntemi halen sadece 65 yaş üzeri hükümlüler için uygulanıyor ve tutukluları kapsamıyor. Merhum Necmettin Erbakan da, kayıp trilyon davasından aldığı hapis cezasını evinde çekmeye başlamış, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül tarafından affedilmişti.

Hâkimlerin tutuklama yerine adli kontrol uygulayabileceğine yönelik düzenlemedeki süre sınırı da kaldırılıyor. Bu değişiklikle, hakkında istenen ceza miktarı ne olursa olsun şüpheli, adli kontrol sistemlerinden biri kullanılarak serbest bırakabilecek. Mevcut yasa uyarınca, sadece hakkındaki suç iddiası en çok 3 yıl olan şüpheli tutuklanma yerine adli kontrol ile serbest bırakılabiliyor. Bu maddenin yasalaşması halinde, halen tutuklu olan 8 milletvekili için adli kontrol ile serbest bırakılma umudu da doğuyor.

Kaynak: Ajanslar
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir