• DOLAR 35.519
  • EURO 36.623
  • ALTIN 3055.02
  • ...
Çadırkent`te Suriyeli Casus Avı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Suriye halkına yönelik uyguladığı politikalara karşı Türkiye’nin aldığı sert tutum, Suriyeli muhaliflerin ve çatışmalardan kaçan Suriyeliler’in Türkiye’ye gelmesi özellikle Hatay’da filmleri aratmayan gelişmelerin yaşanmasına yol açtı. Daha önce kamuoyuna yansıyan, Suriye’nin girişimiyle bazı muhalif isimlerin MİT tarafından teslim edildiğine yönelik haberler üzerine önlemleri artıran emniyet birimleri, Suriyeli muhalif albay Riyal El Esad’ı kaçırmak isteyen casusları tespit etti. Suriye’de bir şüpheliyle bağlantı kuran iki Türkiye vatandaşını teknik takibe alan emniyet birimleri, Suriye adına casusluk faaliyeti yapan şüphelilerin planını açığa çıkarttı. Albayı kaçırma planı, yaşama geçirilmeden yapılan operasyonla engellendi.

Suriye’deki olaylardan kaçan rejim muhaliflerinin barındığı Hatay’ın Altınözü ilçesindeki çadır kentte filmlerdekileri aratmayacak bir casusluk operasyonu gerçekleştirildi. Rejim muhalifi olan ve bir süre önce ülkesinden kaçarak Altınözü’ndeki çadır kentte yaşamaya başlayan, Suriye Ordusu’nda albay rütbesiyle görev yapan Riyad El Esad’ın kaçırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığı tespit edildi.

TÜRKİYELİ İKİ CASUS

Milliyet`in haberine göre, özel yetkili savcılık talimatıyla Hatay Emniyet Müdürlüğü’nce başlatılan teknik ve fiziki takipler sonrasında, Albay El Esad’ın kaçırılması için Suriye’de bir şüpheliyle bağlantı kuran 2 vatandaşın Suriye adına casusluk faaliyetlerine başladığı belirlendi. Yapılan çalışmalar sonrasında, sığınmacı olarak Altınözü’ndeki çadırkente yerleşen Albay Riyad El Esad’ın kaçırılması için S.B. ve H.A. adlı iki vatandaşın S.S. adlı Suriyeli ile temasta bulunduğu saptandı.

SERBEST KALDILAR

El Esad’ı kaçırmak amacıyla yaptığı hazırlıklarını tamamlayan üç zanlı, savcılık talimatı sonrasında geçtiğimiz çarşamba günü gözaltına alındı. Sorguları tamamlanan zanlılar, “Suriye Devleti adına casusluk faaliyetinde bulunmak” iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye çıkartıldı. Yapılan sorgu sonrasında zanlılar, tutuksuz olarak yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Dışişleri Bakanlığı, Suriye’den geçişlerin başladığı günden itibaren alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde ajanlık faaliyetlerini önlemek amacıyla yabancı ülkelere ait sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine izin vermemişti.

TARTIŞILAN İDDİALAR

Hatay’daki casus operasyonundan bir süre önce, Suriye’den kaçan, aralarında Özgür Suriye Ordusu kurucularından Albay Mustafa Harmuş’un da bulunduğu bazı rejim muhalifi askerlerin MİT’teki bazı isimler aracılığıyla Suriye’ye iade edildiği öne sürülmüştü. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin hiçbir ismi iade etmediğini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından MİT’teki bazı görevlilerin Suriye istihbaratı ile para karşılığı anlaştığı ve muhalif askerlerin Suriye’ye deniz yoluyla kaçırılarak iade edildiği iddiaları basına yansımıştı. Söz konusu MİT görevlilerine yönelik operasyon, bu yöndeki iddiaları güçlendirmişti.
 

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Bu haberler de ilginizi çekebilir