• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
BDP ve CHP`nin Eşcinsel Evlilik Israrına Veto
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BDP ve CHP’nin “cinsel yönelim” ve “sosyal dışlanmaya karşı korunma” önerisine AKP karşı çıkınca, iki maddesinin yazımı tamamlanan yeni anayasanın “temel hak ve özgürlükler” bölümünde yer alacak “eşitlik” ilkesi yazılamadı
 
BDP, “Herkes dil, din, mezhep, inanç, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce ve diğer sebeplerle ayrım gözetilmeksizin eşittir” şeklinde teklif edilen 3. maddeye, eşcinsel evlilikleri de kapsayan “cinsel yönelim ve cinsel kimliği” kavramının da açıkça eklenmesini istedi.

CHP`DEN “MAHALLE BASKISI”

CHP de, “cinsel kimlik, mahalle baskısı ve ötekileştirmeyi” içeren “sosyal dışlanmaya karşı korunma” kavramının dahil edilmesini teklif etti. AK Parti ve MHP temsilcileri bu önerilere karşı çıkınca görüşmeler kilitlendi. Böylece maddenin önümüzdeki hafta yeniden görüşülerek son şeklinin verilmesine karar verildi. Daha ilk maddeden CHP ve BDP`nin ilginç taleplerde bulanmasına Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Halil Doğan ve hukukçu Hüsnü Tuna tepki gösterdi.

“SÜRECİ SABOTE ETMEK İSTEYENLER VAR”

Demokrat Hukukçular Derneği Genel Başkanı Av. Halil Doğan, sivil Anayasa sürecinin tıkanmak istendiğini ifade etti. Bu süreci tıkamak için bir kısım çevrelerin yoğun gayret gösterdiğini belirten Doğan, “AK Parti dışındaki partiler sivil bir Anayasa yazılması konusunda ümitsiz. Bunun da ötesinde bazı kesimler bunu istemiyor. Bu yüzden süreci tıkamak ve sabote etmek için yoğun gayretleri var” diye konuştu.

“KAVRAMLAR, ANAYASAL BİR KAVRAM DEĞİL”

Söz konusu kavramların anayasal bir kavram olmadığına dikkat çeken Doğan, “Mahalle baskısı, sosyolojik bir kavramdır. Bu, ahlakî olabilir, ama anayasada yer alabilecek bir kavram değildir. Eşcinsellik de toplumumuz tarafından kabul görmüş bir hayat tarzı değildir. Toplum tarafından kabul görmemiş bir kavramın da Anayasa`da yer alması mümkün değildir. Bu tür istekler süreci sabote etmekten başka işe yaramaz” ifadelerini kullandı.

TUNA: PAZARLIK PAYI OLUŞTURUYORLAR

Av. Hüsnü Tuna da, CHP ve BDP`nin taleplerinin ardında asıl talepleri için pazarlık payı oluşturmak olduğunu ifade etti. Böyle bir talebin AK Parti ve MHP başta olmak üzere toplumun büyük kısmı tarafından kabul edilemeyeceğini ifade eden Tuna, “Bunu talebin sahipleri de çok iyi biliyor. Amaçları bu kavramları Anayasa`ya sokmak değil. Bir pazarlık payı oluşturarak asıl taleplerini kabul ettirmek” dedi.

“SÜRECİ TIKAYANLARI DAHA ÇOK GÖRECEĞİZ”

Anayasa yazımının zorlu bir süreç olduğunu belirten Tuna, “Açıkça söyleyemeseler de sivil Anayasa`yı istemeyenler var. Ancak toplumun bu konudaki ısrarı ve isteği ortada. Toplumun bu duruşu karşısında çaresiz kalanlar yeni yazılacak olan Anayasa`da kendi istek ve taleplerini bu şekilde karşılamak istiyorlar. İlerleyen zamanlarda süreci tıkamaya çalışanları daha çok göreceğiz” şeklinde konuştu.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir