• DOLAR 32.501
  • EURO 34.923
  • ALTIN 2422.894
  • ...
KÜRESEL EŞKIYA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İBRAHİM SEVGİLİ / DOĞRUHABER

Venezuela'da Nicolas Maduro yönetimini görevden uzaklaştırmaya çalışan küresel eşkıya ABD, darbeci olduğunu bir kez daha kanıtladı. Venezuela'da geçen yıl mayıs ayında düzenlenen seçimleri yüzde 68 oyla kazanan Maduro'nun ay başında başkanlık yemini etmesinin ertesi günü Ulusal Meclis`in, Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı ilan etmesiyle ülkede siyasi gerilim yükseldi. Küresel eşkıya ABD'nin başını çektiği bazı bölge ülkeleri önceki gün Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklayarak bu girişimin planlayıcısı olduklarını ortaya koydu. Meksika, Bolivya, Küba, Türkiye, Rusya, Çin, Filistin ve İran`dan devlet Başkanı Maduro'ya güçlü destek mesajları geldi. Venezuela'da bu ayın 10`unda Maduro'nun başkanlık yemininden bir gün sonra muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis, seçimlerin şeffaf olmadığını ve sonuçları kabul etmeyeceklerini açıkladı. Ulusal Meclis, anayasanın bazı maddelerini öne sürerek Guaido'nun, “yeniden şeffaf ve demokratik seçim düzenlenene kadar geçici başkanlık görevine getirildiğini” duyurdu.

TRUMP: DEMOKRASİNİN TESİSİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ!

Yaşanan sürecin tamamına müdahil olduğu belirgin olan küresel eşkıya ABD`nin başkanı Trump, siyasi ve ekonomik güçlerini Venezuela'da "demokrasinin tesisi için kullanmaya devam edeceğini!" ifade etti. Batı ülkelerinin liderlerine de Guaido'yu tanımaları çağrısında bulunan Trump, ABD'nin Maduro yönetimini kendi eylemleri dolayısıyla sorumlu tutmaya devam edeceğini vurguladı. Guaidio, Trump'ın kendisini "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını ilan etmesinin ardından Caracas'taki hükümeti devirme yanlısı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, "Yönetimin gasp edilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela'dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum." dedi.

ABD'Lİ DİPLOMATLARA 72 SAAT SÜRE

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu "geçici devlet başkanı" olarak tanımasının ardından ABD ile tüm ilişkileri kestiklerini açıkladı. ABD'nin ülkede meşru hükümete karşı bir darbe tertiplediğini belirten Maduro, ABD'li tüm diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre tanıdı. Maduro, ABD'nin ülkede iç karışıklığa yol açtığını belirterek, "Emperyalist ABD hükümetiyle politik ve diplomatik ilişkileri kestiğimizi açıklıyorum. ABD'nin bütün diplomatik ekibine, ülkeyi terk etmesi için 72 saat veriyorum." dedi.

POMPEO: DİPLOMATLAR VENEZUELA'YI TERK ETMEYECEK

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimini meşru görmediklerini, bu yüzden Maduro'nun Amerikalı diplomatlara ülkeyi terk etmeleri talimatına uymayacaklarını açıkladı.

VENEZUELA ORDUSU MADURO`NUN YANINDA

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, silahlı kuvvetlerin, kendisini "geçici devlet başkanı" ilan ederek yemin eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun başkanlığını kabul etmeyeceğini açıkladı.

AMERİKAN MÜDAHALESİNİ DESTEKLEYENLER VE KARŞI ÇIKANLAR

ABD, Kanada ile bazı Güney Amerika ülkelerinin Guaido'yu tanımasına karşı Meksika, Küba ve Bolivya, Maduro ve hükümetini ülkenin meşru temsilcisi olarak tanımaya devam edeceklerini açıkladı. Bölgede, ABD, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala, Guaido'yu Venezuela'nın "geçici başkanı" olarak tanıdıklarını açıkladı. Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Juan Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyarak kendisine olan desteğimi açıklamak isterim. Arjantin, Venezuela'da demokrasinin yeniden tesisini ve hayat şartlarının yükseltilmesini tüm gücüyle destekleyecektir." ifadelerini kullandı. Dünya Ekonomik Forumu`na katılan Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de "Kolombiya, Venezuela halkının diktatörlükten kurtulması için Juan Guaido'yu Venezuela'nın devlet başkanı olarak tanıyor ve demokratik geçişi destekliyor." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun, kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesine destek verdi. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Tusk, "Umarım tüm Avrupa, Venezuela'daki demokratik güçlere destek verir. Maduro'nun aksine Ulusal Meclis ve Juan Guaido, Venezuela vatandaşlarının verdiği demokratik yetkiye sahip." ifadelerini kullandı. İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Venezuela'daki gelişmelerle ilgili olarak, ''Siyasi kriz yeterince uzun sürdü. Şimdi bütün Venezuelalılar için barışçıl çözüme gidecek yolu bulma zamanıdır.'' dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass da Twitter mesajında, ''Bütün tarafları ölçülü olmaya ve şiddetten kaçınmaya çağırıyoruz. AB ortaklarımızla ortak bir tepkiyi koordine edeceğiz.'' ifadelerine yer verdi.

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da ülkenin Venezuela'daki gelişmelerle ilgili olarak Avrupalı ortaklarıyla istişare halinde olduğu bildirildi. Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen de yine Twitter'dan yaptığı açıklamada, ''Venezuela'da yeni umut doğduğunu" savunarak ''Danimarka daima meşru seçilmiş demokratik kurumları destekleyecek. Juan Guaido'nun dahil olduğu parlamentoyu da.'' mesajını verdi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Venezuela'da anayasal düzene uygun bir şekilde, acilen güvenilir ve özgür seçimlerle sonuçlanacak siyasi bir süreç başlatılmalıdır." çağrısında bulundu.

ERDOĞAN: MADURO KARDEŞİM! DİK DUR, YANINDAYIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Maduro'yu arayarak "Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız" ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın Twitter hesabından duyurduğu telefon görüşmesi sonrası Türkiye'nin, Erdoğan liderliğinde tüm darbe girişimlerine kararlı tutumunu sürdüreceği vurgusu yapıldı. Maduro da destekçilerine hitap ettiği konuşmasında, Erdoğan'ın kendisini arayarak destek mesajı verdiğini söyleyerek Türkiye'ye teşekkür etti.

RUSYA'DAN ABD'YE UYARI

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'yi, Venezuela'ya yönelik olası bir askeri müdahale konusunda uyararak, "Böyle bir adım felaket senaryosu olur. Venezuela bizim stratejik ortağımız ve böyle kalmaya devam edecek." dedi. ABD ve bazı ülkelerin çeşitli bahanelerle Venezuela'ya yönelik baskıyı artırdığını belirten Ryabkov, "Bölgedeki ülkeler arasındaki farklılıkların derinleşme eğiliminde olduğunu gözlemliyoruz." diye konuştu. Rusya'nın Venezuela ile iş birliğini sonlandırmayacağını vurgulayan Ryabkov, "Venezuela bizim stratejik ortağımız ve böyle kalmaya devam edecek. Egemenliğini ve iç işlerine karışılmaması prensibini Venezuela ile birlikte koruyacağız." dedi.

ABD'nin Venezuela'ya yönelik askeri müdahale ihtimalini de değerlendiren Ryabkov, "ABD'yi, Venezuela'ya yönelik olası bir askeri müdahale konusunda uyarıyoruz. Böyle bir adım felaket senaryosu olur." şeklinde konuştu. Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov da, Rusya'nın Nicolas Maduro'yu Venezuela'nın devlet başkanı olarak tanıdığını ve bu yaklaşımında bir değişiklik olmayacağını söyledi. Maduro'nun yasal olarak Venezuela devlet başkanı seçildiğini vurgulayan Klimov, "Rusya da Maduro'yu Venezuela'nın yasal seçilmiş devlet başkanı olarak tanımaktadır ve bu yaklaşımda bir değişiklik olmayacak." dedi.

FİLİSTİN`DEN VENEZUELA YÖNETİMİNE DESTEK

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Venezuela`da yaşanan olaylardan dolayı endişe duyduğunu ve “bazı ülkelerin” Venezuela`nın “meşru” Devlet Başkanı Nicolas Maduro`ya karşı darbe girişimine ve ülkenin içişlerine müdahale etmesini kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA`ya göre, Filistin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Filistin Devleti, ülkelerin egemenliği ve iç düzenine saygı ilkesine bağlılık konusundaki tavrını yineleyerek, kapsamlı ve barışçıl bir ulusal diyalog yoluyla daha fazla istikrar, birlik ve refah için Venezuela`nın meşru talepleriyle dayanışmasını teyit ediyor.” ifadelerine yer verildi. Bölgesel ve küresel sistemin Venezuela`nın egemenliğine saygı duyması çağrısı yapılan açıklamada, “Uluslararası hukuka saygı gösteren bölgesel ve uluslararası sistem ile Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi çerçevesinde, bir arada yaşama imkanı ile devletler arası barışın tesis edilmesi gerekir.” denildi. Açıklamada, Filistin Devleti`nin Filistin davasına her alanda daima destek veren Venezuela`yı ve “meşru lideri” Maduro`yu derinden takdir ettiğine vurgu yapılarak, Venezuela ve halkıyla dayanışma içinde olduğuna dikkat çekildi.

ÇİN VE İRAN'DAN MADURO'YA DESTEK

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying da Venezuela'daki gelişmelere ilişkin, hükümetin ülkenin ulusal egemenlik, bağımsızlık ve istikrarını korumaya yönelik çabalarını desteklerini belirterek, "Çin, Venezuela'ya dış müdahaleye karşı çıkıyor." açıklamasını yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'nun kendisini "geçici devlet başkanı" ilan etmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında ABD'yi eleştiren Kasımi, "İran, Venezuela'nın iç işlerine yönelik her türlü dış müdahaleye ve yasalara aykırı, meşru olmayan adımlara karşıdır. İran, darbe girişimleri ve halka karşı yürütülen politikalarda Venezuela hükümeti ve halkını desteklemektedir." ifadelerini kullandı. Kasımi, Venezuela`daki her türlü siyasi ihtilaf ve sorunların bu ülke halkı ve hükümeti tarafından yasal ve barışçıl yollar takip edilerek hızlı bir şekilde çözülmesini temenni ettiklerini kaydetti.

BM'DEN TARAFLARA TANSİYONU DÜŞÜRME ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı yazılı açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in, Venezuela'daki gösterilerdeki sivil kayıplara ilişkin haberlerden ve huzursuzluktan endişe duyduğunu belirtti. Dujarric, Guterres'in ülkede yaşanan olayların bağımsız şekilde soruşturulması çağrısı yaptığını aktardı. Guterres'in "bu kritik zamanda" Venezuela'daki duruma ilişkin tüm aktörlere tansiyonu düşürme, şiddeti ve gerginliği önleme için her türlü çabanın gösterilmesi çağrısında da bulunduğunu ifade eden Dujarric, Guterres'in hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına tam saygı gösterilerek ülkede uzun süredir süren krize ilişkin ilgili tüm aktörlerin "kapsayıcı ve inandırıcı" biçimde siyasi diyaloğa geçmesi gerektiğinin altını çizdiğini kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir