• DOLAR 32.529
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2453.245
  • ...
Ekonomi bu durumdayken; KULÜPLERE BU NEYİN KIYAĞI?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Türkiye ekonomik olarak son 15 yılın en kötü dönemini geçiriyor. Doların yükselişiyle birçok büyük firma iflasın eşiğine geldi. Yıllardır kötü yönetilen ve hiçbir başarı elde edemeyen futbol kulüplerine ise ödül gibi bir anlaşma sunuldu. TBB ve TFF arasında yapılacak anlaşma ile kulüplerin 10 milyar lirayı bulan borçları ödenecek ve yeniden yapılandırılacak. Ekonomi bu durumdayken ‘Kulüplere bu neyin kıyağı?` sorusu ise cevap bekliyor.

KULÜPLER BORÇ BATAĞINDA

‘Dört Büyükler` olarak adlandırılan Türkiye`nin en köklü ve çok taraftara sahip kulüpleri olan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor`un toplam borçları yaklaşık 10 Milyar lirayı buldu. En borçlular listesinde ligde zor günler geçiren ve 17. Sırada bulunan Fenerbahçe bulunuyor. Fenerbahçe`nin 3,5 milyar lira borcunu Avrupa kupası sahibi tek takım unvanını elinde bulunduran Galatasaray takip ediyor. Galatasaray`ın borcu ise 2,8 Milyar lira. En köklü kulüplerden olan Beşiktaş`ın borcu ise 2,1 Milyar lirayı buluyor. İstanbul takımlarında durum buyken Anadolu kulüplerinde de durum farksız değil. Bir dönem ligde fırtınalar estiren Trabzonspor`un borcu ise 1,1 milyar lira.

SEBEP; YANLIŞ TRANSFERLER VE KÖTÜ YÖNETİM

Her sezon başında yıldız diye tabir edilen oyuncuları transfer etmek için Avrupa kulüplerinin kapılarını aşındıran kulüpler menajerlerin oyunlarıyla milyonlarca liralık milli serveti adeta çöpe atıyor. Oyunculara geldikleri kulüplerde aldıkları maaşların iki katından fazla veren kulüpler daha sonra sözleşme feshettiği oyunculara milyonlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalıyor. Her sezon aynı senaryo oynanmasına rağmen kulüplerdeki çıkar ilişkileri ve kötü yönetim sonucu borçlar katlanarak devam ediyor. Kulüplerin mevcut borçlarının son beş yılda tam 248 kat arttığı görülüyor.

ANLAŞMANIN DETAYLARI ŞÖYLE:

Kulüplerin bu kötü durumu Avrupa kupalarına gitmemelerine sebep oluyor. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören borç batağında bulunan kulüpleri kurtarmak için Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü olan Hüseyin Aydın`la bir araya geldi. Kulüplerin başarısızlıklarına rağmen ödül gibi bir anlaşma imzalayarak 10 milyar liralık borcu ödeyerek yeniden yapılandırma fırsatı sundu. Kulüpler 31 Ocak 2019`a kadar gelir- giderlerini hesaplayarak oluşturulan konsorsiyuma sunulacak. Yapılan inceleme sonucunda borçların beş yıla kadar taksitlendirilmesi değerlendirilecek. Bu anlaşmanın denetimini TFF yapacak.

VERGİDEN MUAF

Futbol kulüpleri birçok vergi kaleminden muaf olmasına rağmen bu noktaya gelmişler.

Her gelirin hesabının sorulduğu hatta bir ara köylülerin göktaşı parçalarını satarak gelir elde etmesine müdahale eden maliye taş toplayıp satanlardan vergi talebinde bulunmuştu. Futbol kulüpleri ise birçok gelirden vergi vermiyorlar.

Kulüplerin vergi vermediği gelir kalemleri şunlar:

Yayın gelirleri

Saha reklam gelirleri

Bilet satış gelirleri

Kombine satış gelirleri

Forma reklam gelirleri

Loca satış gelirleri

Bonservis gelirleri.

FABRİKALAR KONKORDATO İLAN EDERKEN GETİRİSİ OLMAYAN KULÜPLERE BU KIYAK NİYE?

Doların hızlı yükselişi birçok işletmeyi zor durumda bıraktı. Döviz borcu olan birçok firma kamuoyunun pek aşina olmadığı bir kelimeyi gündeme soktu: konkordato. Onlarca büyük firma borçlarını ödeyemeyeceğini ilan ederek iflas anlaşması için mahkemelere başvurdu. Türkiye Ekonomisi bu durumdayken borç batağında bulunan Milli takımdan alt liglerde oynayan kulüplere kadar başarısızlıkla anılan futbol kulüplerine yapılan bu kayağın amacı ne?

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir