• DOLAR 32.6
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2499.014
  • ...
Vuruşarak çekilecekmiş! Yanardöner Trump
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan The New York Times gazetesinde yayımlanan ve Suriye'den çekilme planında çelişkiler olduğu iddia edilen bir makaleye tepki göstererek Suriye'den çekilme kararına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Trump, "Başarısız New York Times, Suriye ile ilgili niyetlerim hakkında bilerek yanlış bir makale yazdı. (Çekilme süreci) daha önce açıkladığımdan farklı değil. DEAŞ ile savaşmaya devam ederken uygun bir hızla çekilmeye, ihtiyatlı şekilde gerekeni yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

TRUMP, “EVE DÖNÜŞ” HABERİNİ VERMİŞTİ

ABD Başkanı Trump, 19 Aralık'ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada DEAŞ`la savaşın bittiğini duyurmuş ve 20 Aralık'ta "eve dönme zamanı geldi" açıklaması yapmıştı.

Trump`ın bu kararının ardından Beyaz Saray ve Pentagon`dan gelen resmi açıklamalarda da çekilmenin başladığı belirtilmişti. Hatta bir yetkili, Suriye'de bulunan tüm Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saat içinde ülkeden çıkacağını, ABD askerlerinin dönmesinin de 60 ile 100 gün arasında tamamlanacağını bildirmişti.

KARAR TEPKİ ÇEKMİŞTİ

ABD Başkanı Trump`ın geri çekilmeyle ilgili açıklamalarına ise hem ülkesinden hem de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron`dan tepki gelmişti.

Trump, Suriye'deki birlikleri geri çekme kararının hemen ardından Savunma Bakanı James Mattis'in Şubat ayı sonunda emekliye ayrılacağını duyurmuştu. Ancak Mattis, istifa mektubuna gerekçe olarak emekliliği değil "Başkan ile arasındaki görüş ayrılıklarını" göstermişti.

Ayrıca ABD'nin DEAŞ`la Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk de karara tepki olarak görevinden istifa etmişti. McGurk'ün, istifasından kısa süre önce bakanlıkta yapılan bir toplantıda, "Suriye'den ayrılmanın mantıksız olacağını" söylediği ifade edilmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Trump`ın açıklamasından sonra, "Bu karardan dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Bir müttefik güvenilir ve diğer müttefikleriyle koordine olmalı" diye konuşmuştu.

“SURİYE'DEN ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE ÇEKİLECEĞİMİZİ SÖYLEMEDİM”

Ancak ABD Başkanı daha sonra farklı şeyler söylemeye başladı. Bu süreçte konuyla ilgili defalarca demeç veren Trump, her seferinde birbiriyle çelişen açıklamalarda bulundu.

Trump, Pazartesi günü Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı konuşmada, başkanlık koltuğuna oturduğu zamanlarda, Suriye ve Irak'ın büyük bir bölümünün DEAŞ'ın kontrolü altında olduğunu ancak kendi döneminde Irak'tan tamamen silindiğini, Suriye'de ise az sayıda kaldığını savundu. Trump, geri çekilmeyle ilgili ise, “Suriye'den çekiliyoruz ama hiçbir zaman çok hızlı bir şekilde çekileceğimizi söylemedim.” dedi.

Trump ayrıca bundan böyle bölge ülkelerinin DEAŞ ile savaşması gerektiğini belirterek, "Rusya ve İran DEAŞ'tan bizim nefret ettiğimizden daha fazla nefret ediyor. Türkiye, belki bizim kadar olmasa da DEAŞ'tan nefret ediyor. Tüm bu ülkeler DEAŞ'tan nefret ediyor. Bizim yaptığımız gibi, biraz da onlar kendi mahallelerinde savaşabilirler." ifadelerini kullandı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir