• DOLAR 32.517
  • EURO 34.99
  • ALTIN 2435.04
  • ...
Amaç Hizmet mi Rant mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adem Yalçin-DOĞRUHABER

Yerel seçim yaklaştıkça partilerin aday belirleme süreci de hızlanıyor. Bazı partiler adaylarını belirlerken bazı partiler ise doğru adayı bulmak için yoğun mesai harcıyor.  Peki, belediye başkanlığı gibi zor ve yorucu bir göreve talip olanların asıl amacı ne? Rant mı Hizmet mi? sorularını MAK Danışmanlık Yön Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat`a sorduk. Kulat, “Bütün işlerin taliplileri arasında iyi veya kötü insanlar olabilir. İnsanlar Türkiye`de özü itibariyle siyaseti seviyorlar. Sevmelerinin tek sebebi de siyaset yapmak da değildir. Bir kariyer olarak görenler var bir kartvizit olarak düşünenler de var” yorumunda bulundu.


MAK Danışmanlık Yön Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat

“TÜRKİYE`DE İNSANLAR ÖZÜ İTİBARİYLE SİYASETİ SEVİYORLAR”

Partilere bu kadar çok belediye başkanlığı için aday adayı olması durumunu değerlendiren MAK Danışmanlık Yön. Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, “ Partilere aday adaylığı başvurusu yapılanlar dört gruba ayrılır.

1-) Siyasi partilere gidip aday adaylığı başvurusu yapıp toplumda karşılıkları olduklarını ispatlayanlar. Bir kartvizit sahibi olurlar.

2-) Bazı bürokratlar yerlerini sağlamlaştırmak ve daha kolay yükselmek için aday olurlar.

3-) Bazıları ise çevrelerinin vermiş olduğu hava ile bir hevesle aday olurlar.

4-) Bir kısım ise gerçekten halkın sorunlarına çare bulmak için aday olurlar.

Ak Parti`de 30 bin küsur aday başvurusu olduğu söyleniyor. Bu sadece belediye başkanı adaylığı için değil belediye meclis üyelikleri de dahildir. Tabi 81 ilde seçime giren iktidar partisine daha fazla aday adayının başvuru yapması da normaldir. Ama her koltuğa on kat fazla müracaat olur Türkiye`de. İnsanlar Türkiye`de özü itibariyle siyaseti seviyorlar. Sevmelerinin tek sebebi de siyaset yapmak da değildir. Bir kariyer olarak görenler var bir kartvizit olarak düşünenler de var” dedi.

“KİMSENİN NİYETİNİ OKUMA GİBİ BİR ŞANSIMIZ YOK”

Belediye başkanlığı için kimilerinin rant veya yolsuzluk için aday olduğunu da ifade eden Kulat, “Bütün işlerin taliplileri arasında iyi veya kötü insanlar olabilir. Burada asıl mesel şudur: eğer yolsuzlukların önüne geçmek istiyorsanız denetim mekanizmasını iyi bir şekilde işletilmelidir. Aday olanların bu niyetle aday olur gibi bir testi yapmak doğru olmaz. Kimsenin niyetini okuma gibi bir şansımız yok. İlk baktığımızda bir medeni cesaret gösterip memleketi yönetmeye talip oluyorlar. Buna saygı göstermek gerekir. Ama bu belediye başkanları görev sürelerinde eğer yanlış işler yapıyorlarsa bunun önünü ise devlet almalıdır” ifadelerini kullandı.

“HÜDA PAR İLE MUTLAKA BİR İTTİFAK ARAYIŞI OLMALI”

Önümüzdeki Mart 2019 seçimlerini de değerlendiren Mehmet Ali Kulat, “Yüksek seçim kurulunun seçim takvimini açıklayacağı süreye daha çok var. Başka partilerin aday listesinde bulunan adayların diğer bir partiden aday olabileceğini göreceğimiz bir seçim süreci bizi bekliyor. Geçişkenlikler sık sık yaşanacak. Seçim sonuçlarının nasıl olacağı öngörüsü için ise daha erken. İttifakların küçük partilere yaradığı büyük partilerden ise bir şeylerin götürdüğü bir dönem bizi bekliyor. Bizim araştırmalarımıza göre Milliyetçi Hareket Partisi tek başına seçime girdiğinde hiçbir ilde belediye başkanlığı alamazken ittifakla birlikte birçok yerde belediye kazanabilecek. İktidar partisi ise Ankara ve İstanbul için ittifaktan ciddi bir beklenti içerisinde. Ne kadar oy alacağını ise önümüzdeki süreçte göreceğiz. Doğu ve Güneydoğu da ise AK Parti- MHP ittifakının olumsuz etkilerinin olduğunu görüyoruz. Araştırmalarımızda gördüğümüzde ve Sn. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere yetkililere arz ettiğimiz gibi Doğu ve Güneydoğu`da HÜDA PAR ile mutlaka bir ittifak arayışı olmalı. Seçime girer veya girmez HÜDA PAR ile ittifak kurulmalı. Çünkü Güneydoğu`da AK Parti ve HDP dışında olan ciddi bir seçmen kitlesi var. Yeni alanlar açmakta fayda olacağı kanaatindeyim” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir