• DOLAR 32.513
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2487.998
  • ...
`ABD Afganistan`da barış istemiyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER

Afganistan`ın başkenti Kabil`de bulunan Selam Üniversitesi`nde Rektörlük yapan Dr. Misbahullah Abdulbaki, Afganistan`da devam eden barış sürecini ve Afgan halkının durumunu gazetemize değerlendirdi. Taliban`ın siyasi kanadının barış konusunda iyimser olduğunu kaydeden Abdulbaki, ancak bazı savaşan savaşçı kesimler arasında tereddütler olabileceğini belirtti. Barış görüşmelerinin ileri bir aşamaya geldiğini kaydeden Rektör Abdulbaki, genel olarak hem hükümet, hem de Taliban tarafının barış istediğini vurguladı. ABD`nin de Afganistan`da görünüşte barışı istediğini kaydeden Abdulbaki, “Amerika bir taraftan barışı isterken, bir taraftan da aslında bunun tam olarak gerçekleşmesini istemiyor. Belli bir oranda Afganistan`da bir sorunun, bir çatışmanın olmasını istiyor. Çünkü eğer tamamen bir barış ortamı sağlanırsa Amerika`nın Afganistan`da bulunma gerekçesi ortadan kalkar. Ve bunu izah edemez. O bakımdan Amerika hem bir taraftan barışı istiyor görünürken ama öte taraftan bunu mutlak bir şekilde ve kesin olarak olmasını da aslında istemiyor.” dedi.

“ABD, ÇATIŞMA ORTAMININ DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR”

Trump`ın iç kamuoyuna yönelik Afganistan çıkmazından kurtulduğunu göstermek açısından bunu önemsediğini ifade eden Rektör Abdulbaki, “ABD`nin Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, bu konuda çalışmalar yürütüyor. ABD Belli bir oranda hem kendisini zora düşürmeyecek, hem de orada bulunmasına meşruiyet kazandıracak bir çatışma ortamının nisbi de olsa devam etmesini istiyor. Çünkü buranın ‘Çin ejderhası`nın nüfuz alanına girmesinden de endişe ediyor. Amerika açısından böyle bir çelişki söz konusudur.” ifadelerini kullandı.


Selam Üniversitesi Rektörü Dr. Misbahullah Abdulbaki,

“TALİBAN DENGELERDEN FAYDALANMAK İSTİYOR”

Taliban`ın son üç yıldır bir açılım yaptığını, Rusya ile görüşmelerinin de bu kapsamda olduğuna değinen Dr. Abdulbaki, “Taliban hem Rusya ile hem İran`la, hem Çin`le görüşmeler yapıyor. Bu konuda Taliban`ın açılımı söz konusu. Tabi Amerika ile Rusya arasında ve tabi Çin`le olan bu ilişkilerde de bir denge gözetiyor. Burada kendisi bunu değerlendirmiş oluyor. Onların da tabi Çin ve Rusya`nın da Taliban üzerinden şöyle bir beklentisi var. DEAŞ`ın orta Asya`ya daha fazla yayılma riskine karşı Taliban`ı tercih ediyorlar. En azından gelinen aşamada Taliban daha orta bir çizgide yer alıyor. O bakımdan İran da aynı şekilde bir beklenti içinde. Hem onlar bunu görüyor. Taliban da bu durumu değerlendirmek istiyor.” şeklinde konuştu.

 “STADYUMLARDA İSLAMİ İLİMLER DERSLERİ VERİLİYOR”

Afganistan`da 7 milyon çocuğun okula gittiğini ifade eden Rektör Abdülbaki, “Afganistan`da 100 tane üniversite açılmış durumda. Afganistan Toplumsal Kalkınma Merkezi düzenli bir şekilde İslami ilimler dersleri veriyor. Stadyumlarda bu dersler veriliyor. Ve bu derslere binlerce kişi katılıyor. Afganistan halkı gerçekten ilme, barışa, huzura, istikrara susamış durumdadır. Afganistan halkı savaşı istemiyor. Artık iç huzuru, iç barışı ve birlikte yaşamayı arzuluyor. Ancak maalesef dışarıdan tahrikler ve müdahaleler bunu zorlaştırıyor. Bunun başarıya ulaşmasına engel oluyor.” cümlelerini kullandı.

“GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ”

“Aslında Afganistan`da bir vekâlet savaşı var.” diyen Abdülbaki, şunları kaydetti: “Normalde Afganistan halkının kendi aralarında bir sorunu yok. Var olan vekâlet savaşıdır. Bakıyorsunuz bazıları Çin adına, bazıları Hindistan adına, bazıları Pakistan adına, Rusya adına veya Amerika adına veya başka bir ülke adına burada bir şeyler yapmaya çalışıyor. Ama aslında bu bir vekâlet savaşıdır. Asıl olması gereken şey Afganistan`ın huzuru barışı ve istikrarıdır. Medeni bir şekilde siyasi olarak, sosyal olarak Afganistan halkının kendini ifade edebilmesidir. Eğer bu şartlar oluşursa Afganistan`da biz geleceğe umutla bakıyoruz. Afganistan halkı bütün bu sıkıntılara rağmen umudunu yitirmiş değildir. Ve maalesef basın Afganistan`da sadece olumsuz yönleri yansıtıyor. Orada güzel şeyleri dünyaya yansıtmıyor. Bu nedenle de Afganistan`ın imajı her zaman olumsuz olarak hafızalara kazınıyor. Oysa Afganistan`da güzel şeyler de oluyor. Ve halk umutludur. Afganistan`da biz de umutluyuz. Geleceğe umutla bakıyoruz.”

“AFGANİSTAN HALKI, İSLAM`IN İLK ASRINDA İSLAM`LA ŞEREFLENMİŞTİR”

Afganistan`da durumun dışarıdan göründüğü gibi olmadığını belirten Selam Üniversitesi Rektörü, “Afganistan halkı Müslüman bir halktır. Ve İslam`ın ilk döneminden, ilk asrından itibaren İslam`la şereflenmiştir. Ve tarihe çok önemli şahsiyetler kazandırmıştır. Afganistan halkı bugünde aynı şekilde o parlak günlerine dönmek için can atıyor. Ancak 40 yıldır devam eden iç savaş, maalesef bu süreci belli bir ölçüde yavaşlattı diyelim. Ancak bu arzu ve istek hiçbir zaman Afganistan halkı içinde bitmedi. Bugün de o arzu şevk canlılığını koruyor.” dedi.

ABD Afganistan`da sivilleri vurdu: 65 ölü

Afganistan'ın doğusunda bulunan Kunar ilinde geçtiğimiz cuma günü sivil yerleşim yerlerini hedef alan ABD bombardımanında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Afganistan'da ABD öncülüğündeki güçlerin düzenlediği saldırıda en az 65 sivil hayatını kaybetti. Mepa News`in haberine göre Afganistan'ın doğusunda yer alan Kunar ilinin Şigar ilçesinde geçtiğimiz Cuma günü ABD öncülüğündeki güçlerin, sivillerin yaşadığı bölgelere indirme operasyonu düzenledi. Yerel kaynaklara göre bölgedeki dört köyde düzenlenen indirme sonrasında ağır hava bombardımanı gerçekleştirildi.

“EN AZ 65 SİVİL ÖLDÜ HAYATINI KAYBETTİ”

Yerel kaynaklar, köyleri hedef alan bombardıman sonucunda çok sayıda evin yıkıldığını, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 65 sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti. Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid yaptığı açıklamada "Dört köyün tamamen yerle bir olduğunu" ifade ederken, bölgeden haber aktaran bağımsız kaynaklar, köylerde yıkımın boyutlarının oldukça ciddi olduğunu doğruladı. Taliban'ın açıklamasında "Son zamanlarda sivil yerleşim yerlerini rastgele hedef alan saldırıların arttığını, insan hakları örgütleri ve bağımsız kuruluşların sivil katliamlarına sessiz kaldığı" ifadeleri yer aldı. Düzenlenen bombardıman sonucu oluşan tahribata ve yaşanan sivil kayıplara dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir