• DOLAR 35.343
  • EURO 36.615
  • ALTIN 2982.56
  • ...
"Tarihi konak turizme kazandırılsın"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesinde bulunan ve tek tarihi eser olan yaklaşık bir asırlık hükümet konağı restore ediliyor. Restore edilmeye başlanılan ve Kasım 2019 yılında bitirilmesi planlanan konak kaymakamlığın yerleştirilmesi planlanırken Gercüşlüler tarihi konağın turizme kazandırılmasını istiyorlar.

Gercüş ilçe merkezi Bağlarbaşı Mahallesi Hisar Caddesi üzerinde bulunan ve 1926 yılında ilçe statüsü kazana Gercüş'te 1927 yılında tarihi hükümet konağı yapıldığı belirtiliyor.

Yapılan restorasyonu değerlendiren Gercüşlü STK temsilcisi ile vatandaşlar, restorasyon sonrası kaymakamlığın yerleşmesini istemediklerini tarihi konağın turizme kazandırılması gerektiğini söylediler.

"20 yıldan fazladır atıl durumda olan tarihi yapı restore ediliyor"

Gercüş Eğitim, Kültür ve Çevre Derneği (GERÇET) Başkanı Seyithan Öner, "Şu anda bulunduğumuz yer eski hükümet konağı restorasyon çalışma alanıdır. Bu bina 1927 yılında ilk olarak hükümet konağı olarak kuruldu. Daha sonra konak askerlik şubesi, PTT, cezaevi, jandarma olarak kullanıldı. En son 20 önce jandarma tarafından kullanılan konak son 20-25 yıldır atıl bir durumdaydı. 2017'de Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi yapıldı. Şu anda restorasyonu yapılıyor." dedi.

Yapılan çalışmalardan sonra tarihi konağın turizme kazandırılması gerektiğini söyleyen Öner, "Restorasyon sonucunda burası Gercüş Kaymakamlık binası olarak kullanılması düşünülüyor. Ancak Gercüş'te tarihi yapı olarak sadece burası var. Buranın kaymakamlıktan ziyade turizme yönelik çalışmalarda kullanılmasını istiyoruz. Turizm veya kültür sanata kullanılmasını istiyoruz. Ticaret alanı insanların konaklaya bileceği, uğrayabileceği veya dinlenebileceği bir yer olması gerektiğini düşünüyorum. Tabi böyle bir mirasın korunması geleceğe aktarılması güzel bir şey bu konuda bu çalışmaları yürüten herkese Gercüş halkı adına teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.   

"Tarihi konak bir sanat okulu olsa iyi olur"

Yaklaşık 7 yıl boyunda eski hükümet konağında memur olarak çalıştığını belirten vatandaşlardan Hasan Vural (80), tarihi konağın bir sanat okulu olmasını istiyor.

Vural, "Eski hükümet konağı ben küçük iken yapılmıştı ancak tarihini bilmiyorum. Bu konağı hükümettin tüm birimleri tarafından kullanıldı. Kaymakamlık, adliye, askerlik şubesi gibi bütün kurumlar buradaydılar. Gercüş'ün bütün memur kısmı hepsi burada çalışmışlar. Böylesi tarihi bir konağın restore edilmesi bizleri sevindiriyor. Niye bu bina böyle çürümeye terk edilsin. Hükümet yeni binaya gittikten sonra burası bence bir sanat okulu olsa daha iyi olur. Eskiden aynı binada sanat okulun yeri de vardı." şeklinde konuştu.

"Bir Gercüşlü olarak orası turizme kazandırılmasını istiyoruz"

Gercüş'te esnaf olan Şehmus Kızmaz ise şunları kaydetti:

"Eski hükümet konağının restore edilmesi çok güzel bir şeydir. Restore sonrası orayı bir müze olarak kullanılmasını istiyoruz. Çünkü orası tarihi bir yapıdır. Oraya kaymakamlığın getirileceği söyleniliyor. Bunu biz istemiyoruz. Tarihi yapı olması hasebiyle tarihi bir mekân olarak korunması daha iyi olur. Gercüş'ümüzün en azında tarihi bir yerinin olması güzel olacak. Bir Gercüşlü olarak orası turizme kazandırılmasını istiyoruz."  

Gercüş

Gercüş ilçesi Mardin'in Midyat ilçesine bağlı bir köyken 30 Mayıs 1926 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. 16 Mayıs 1990'da Batman iline bağlanmıştır. Süryanilerin geçmişte yoğun olarak yaşadığı Midyat ve civarında 'kefer'le başlayan birçok köy ismine rastlanmaktadır. Süryanice'de 'kefer' köy manasına gelmektedir. Kefercevs'in zamanla telaffuzu değişerek Kercevs; daha sonra da Gercüş'e dönüştüğü söylenebilir. İlçeye bağlı Hisar (Hasarê), Arıca (Kefre), Kırkat (Qirqatê), Ulaş (Zêlîyê) ve Yamanlar (Erde) gibi tarihi milattan öncesine dayanan yerleşim yerleri mevcuttur.

Gercüş Mardin-Midyat eşiği denilen bin 100 metre yükseklikteki dağların kuzey eteğinde 950 rakımlı bir platoda kuruludur. Gercüş Batman merkezin güneydoğusunda bulunmaktadır. İl merkezine uzaklık 59 kilometredir. Gercüş'ün güneyinde Midyat kuzeyinde Hasankeyf doğusunda Dargeçit batısında Savur ve Bismil İlçeleri bulunmaktadır. İlçe merkez nüfusu 4 bin 341 köy nüfusu 15bin 71, toplam nüfusu 19 bin 412'dir. Bir beldesi ve 58 köyü vardır. (Mehmet Sait Çelik, Süleyman Tunç -İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir