• DOLAR 32.549
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2445.806
  • ...
Karadeniz Daha Temiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL - Karadeniz'de yaşanacak olası bir kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla imzalanan Bükreş antlaşması, 20. yılında Karadeniz Komisyonu Daimi Sekretaryası tarafından düzenlenen organizasyonla İstanbul da kutlandı. Kutlamada Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülke tarafından imzalanan anlaşmanın 20 yıldır büyük bir özveri ile sürdürüldüğü vurgulandı.

Kara kökenli kaynaklardan ve deniz taşımacılığından kaynaklanan kirlilik ile mücadele ve deniz canlı kaynaklarının sürdürülebilir yönetiminin sağlanması konusunda yasal zemini oluşturmak anlaşmanın en temel amacını oluşturuyor. Bükreş sözleşmesinin uygulama organı olarak kurulmuş olan Karadeniz komisyonu daimi sekretaryası Bükreş sözleşmesinin uygulanması ve Karadeniz stratejik eylem planının yanı sıra yıllık çalışma programı dâhilinde koordinasyon ve yönetim fonksiyonları için temel kurumsal mekanizmaların iyileştirilmesine önemli katkılar sağlamakta.

Organizasyona katılan Cevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, "Balıkçılığın yapıldığı en önemli denizimiz Karadeniz. Türkiye bu antlaşmaya imza atan 6 ülke içerisinde lider konumunda. Sekretaryanın İstanbul'da olması ülkemiz için büyük bir prestij. Ülkemiz diğer ülkelere nazaran çevre kirliliğini önlemek için yapılan çalışmalarda önemli bir noktada. 219 noktada gemi kaynaklı kati alım hizmeti verilmektedir. Bunlardan 29'u Karadeniz de bulunmaktadır.


Denizlerimizde toplam 208 istasyonda kirlilik izleme faaliyeti gerçekleştirilmekte olup Karadeniz kıyısı boyunca 69 istasyonda izleme yapılmaktadır. Çevre atalarımızın bize bıraktığı bir miras değil bizim çocuklarımıza bırakacağımız bir emanettir. Çünkü Türk toplumu emaneti mirastan çok daha önemser. Bu emaneti korumak için ulusal ve bölgesel anlamda bakanlığımız olarak çalışmalarımız büyük bir özveri ile devam etmekte" dedi.

İstanbul vali yardımcısı Fevzi Güneş, "Antlaşma ile ekosistemin bozulmasına karşı mücadele edilmiş ve netice itibari ile çok büyük basarî elde edilmiştir. Bu dev organizasyonda bulunmaktan son derece memnunum" ifadelerini kullandı.

Karadeniz`in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu Rusya Dönem Başkanı Natalia Tretyakova ise, "Bu organizasyona katılmak Rusya adına büyük bir şereftir. Bu toplantı 20 yıllık çalışmamızın ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Bu anlaşmaya imza atan Karadeniz'in ekosistemini tekrardan eski günlerine dönmesini sağlayan bütün ülkelere teşekkür ederim" dedi.

Karadeniz`in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonu Daimi Sekretaryası İcra Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Sur, "Karadeniz ekosisteminin 20 yıl öncesine nazaran çok daha iyi olduğunu belirtti. Sur çalışmalara katılan herkese teşekkür ederim" dedi.

İstanbul vali yardımcısı Fevzi Güneş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de katıldığı organizasyonda Karadeniz çevresinin korunması amacıyla hazırlanan Karadeniz Çevresinin Korunması Stratejik Eylem Planının en kısa zamanda hayata hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir