• DOLAR 32.604
  • EURO 34.794
  • ALTIN 2488.601
  • ...
Dönüşüm Sırası Yeşildere'ye Geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale ve Gürçeşme'nin ardından Yeşildere heyelan bölgesinde de yıkımlara başladı. Çalışmalar sonunda 153 binanın yıkılacağı alanda, tıpkı Kadifekale'de olduğu gibi yeşillendirme çalışmaları yapılacak.

 

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale ve Gürçeşme'nin ardından Yeşildere'de de yıkım çalışmalarına başladı.

 

Heyelan bölgesinde bulunan Kadifekale'de 1874, Gürçeşme'de ise 50 binayı kamulaştırarak yıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere'de yer alan 153 yapının yıkılması çalışmalarına başladı. Kadifekale-Konak kentsel yenileme projesinin devamı olan 2 hektarlık alandaki binaların yıkımlarının en kısa sürede tamamlanarak bölgenin yeşillendirilmesi hedefleniyor.

 

1978 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla "afete maruz bölge" ilan edilen Kadifekale'deki 42 hektar alan üzerindeki İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, heyelan bölgesinde bulunan 1968 yapı için 2007'de başlayan yıkımlar kapsamında şu ana kadar 1874 binayı yıktı. Kale'nin ağaçlandırılması çalışmaları devam ediyor.

 

Gürçeşme heyelan bölgesinde ise 1.5 hektar alan üzerinde yer alan 120 yapıdan 86'sının kamulaştırma çalışmaları tamamlandı ve bunlardan 50 tanesinin yıkımı gerçekleştirildi.

 

Sıradaki Projeler İse Şunlar:
Kentsel dönüşüm uygulamalarını kent geneline yaymayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen 60 hektarlık alanda uygulanacak olan "Bayraklı Projesi"nin çalışmalarına da devam ediyor. Çanakkale - İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerini içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede de ulaşım ve jeolojik etüd çalışmalarını tamamladı.

16 Mart 2012 tarihinde ise Bayraklı'daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili ilk ihale gerçekleştirildi ve ihale süreci tamamlandı. Önümüzdeki günlerde başlayacak çalışmalarla, kentsel dönüşüm uygulanacak alana ilişkin değerlendirme, planlama, kentsel tasarım ve mimari projelerin üretilmesi ile uzlaşma modellerinin belirlenmesine yönelik hizmet alımı gerçekleştirilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alan tespit sınırları belirlenen ve Bakanlar Kurulu'ndan onay bekleyen diğer kentsel dönüşüm projeleri ise şöyle:
- Menemen Ahıhıdır Mahallesi ile Bayındır ve Torbalı'daki toplam 26.7 hektarlık bölge.
- 18 hektarlık Örnekköy projesi
- 7 hektarlık Ege Mahallesi projesi
- 48 hektarlık Ballıkuyu projesi
- 122 hektarlık Aktepe ve Emrez mahalleleri projesi
- 32 hektarlık Uzundere projesi
- 47.6 hektarlık Cennetçeşme projesi. (İlyas Yıldız-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir