• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...

Kış mevsiminin başlaması ile sürücülerin soğuk hava şartlarında, karlı veya buzlu yollarda güvenli bir trafik ortamında seyahat edebilmelerini sağlamak, lastik kaynaklı trafik kazalarını veya trafik kazası neticesi ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek amacıyla, her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımı zorunluluğu getiriliyor.

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale geldi. Kış lastiğini takmayan sürücüler için geçtiğimiz yıl 625 TL olan ceza tutarı ise bu sene 715 lira olarak belirlendi. Gaziantep'te sürücüler de bu uygulama ile lastikçilerin yolunu tuttu. Araç lastiklerinin değişimi büyüklüklerine göre 50 ile 100 TL arasında yapılıyor. Yoğun bir mesaiye başlayan lastikçiler geçtiğimiz yıllara göre vatandaşların daha duyarlı olduğunu ifade etti.

Uygulamanın başlamasıyla işlerinde yoğunluk olduğunu belirten oto lastik satıcıları, sürücülerin can ve mal güvenliği için araç lastiklerini değiştirdiklerini söyledi. Kış lastiği takılmasının bir zorunluluktan ziyade can ve mal güvenliği için önemli olduğunu belirten oto lastikçiler, herkesin aracına kış lastiği takması gerektiğini söylediler.

"Sürücüler kış lastiklerini taktırmaya başladılar"

28 yıldır lastikçi olduğunu ve sürücülerin can ve mal güvenliği için bir an önce kış lastiklerini taktırmalarını istediğini belirten esnaf Adil Er, "Kış lastiği uygulaması aşağı-yukarı hemen hemen bütün araçları kapsıyor. Genellikle de ticari araçlar için her halde zorunlu hale geldi. Ondan sonra otomobil grupları da bir ihtimalle bu kapsama alındı. Uygulama 1 Aralık'tan itibaren başladı. Sürücüler de kış lastiklerini taktırmaya başladılar. Biz de lastikleri değiştiriyoruz." dedi.

"Kış lastiği takmak can ve mal güvenliği açısından büyük bir önem taşımaktadır"

Kış lastiği takmanın can ve mal güvenliği açısından da büyük bir önem taşıdığına dikkat çeken Er, "Kış lastiği, kışın günü kış koşullarında yol tutma özelliğinin daha yüksek olmasından kaynaklanıyor. Yazın lastiğinin kauçukları sıcakta ısınmadan dolayı yol tutucu özelliğine sahiptir. Kış lastiğinin kauçukları da soğuktan sertleşmediği için lastik gruplarındaki kılcal kanalların dokularının fazla olduğundan dolayı kauçuğunun sertleşmediğinden dolayı yol tutma özelliği daha yüksektir. Yazın yaz lastiği emniyetli ve güvenli yol tutucudur. Kışında, kış lastiği emniyetli ve güvenli yol tutucu açısından çok önemlidir." diye konuştu.

"Kış lastiği 4 tekere de takılmalıdır"

Kış lastiğinin 4 tekere de takılması gerektiğini belirten Er, "Dört lastiği olan bir aracın dört lastiğinin de değişmesi gerekiyor. Ticari araçlarda altı lastikli olan araçlar var. Bu araçların da altı tekerin değişmesi gerekiyor. Çünkü araçlarda, emniyet ve güvenlik açısından iki lastiğinin değişmesi pek güvenli olmaz.  Çünkü ani frene basıldığında arabada spin atma gibi bir durum söz konusu olabilir. Çünkü aracın dört lastiğinin dördü de yer ile temas ettiğinden dolayı frene bastığınız zaman dört lastiğin dördü de aynı anda yol tutması lazım. Amaç en kısa mesafede aracı durdurmaktır." ifadelerini kullandı.

Kış lastiğinin değiştirme ücreti ile ilgili de bilgi veren Er, maliyetin araçlara ve lastik ebatlarına göre değiştiğini, fiyatının ortalama olarak 250 TL ile 500 TL arasında değiştiğini sözlerine ekledi.

"Kış lastiği zorunluluktan ziyade can ve mal güvenliği içindir"

Kış lastiği takmanın öneminden bahseden Mehdi Er de "1 Aralık itibariyle ticari araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu başladı. Bununla birlikte duyarlı sürücüler de araçlarının lastiğini değiştirmek için bizlere gelmeye başladılar. Bizde elimizden geldiği kadarıyla araçların lastiklerini çok hızlı bir şekilde değiştiriyoruz. 1 Aralık itibariyle bu gelen kış lastiği takma zorunluluğundan dolayı sürücüler, kendi canları ve malları için araçlarının lastiklerini değiştirmesi gerekiyor. Yaz lastikleri 7 derecenin altında sertleşir. Kış lastikleri ise tam tersi 7 derecenin altında kauçuk yapıları yumuşar ve sürücüleri ise kış şartlarında ıslak zemin ve kar koşullarında araçlarının yere tutunma olasılığını performans olarak daha iyi bir tutuş sağlar. Bundan dolayı kış lastiği takılması zorunluluktan ziyade can ve mal güvenliğimiz için önemlidir." şeklinde konuştu.

"Uygulamanın başlamasıyla işlerimiz arttı"

7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel belirlenmiş olan ve sırt yüzeyinde özel tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerin kış lastiği olarak tanımlandığını söyleyen bir diğer esnaf Şükrü Kenan Geçer ise, şunları söyledi:

"1 Aralık'tan itibaren kış lastiği uygulaması başladı. Trafikte de cezası var. Kış lastiğinin takılmaması kış şartlarında can ve mal tehlikesi var. Kış şartlarında aracımız kayma yapabilir. Onun için kış lastiği çok önemlidir. Kış lastiği önemli olduğu için takmamız gerekiyor. Uygulama başladığından beri hareketlilik başladı. Şu anda bayağı bir hareketliyiz. Araçlara kış lastiği takmaya devam ediyoruz. Herkes bu sene gerçekten kış lastiği takmaya büyük önem veriyor. Kış lastiği takmak önemlidir. Aracımıza kış lastiği takmadığımız zaman karda değil, yağmurda bile kayar. Onun için araçlarımıza kış lastiği taktıralım." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)