• DOLAR 32.309
  • EURO 34.835
  • ALTIN 2396.769
  • ...
EYY Modeli İle Evini Yapana 55 Bin Lira Kredi Verilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van valisi Münir Karaloğlu, merkeze bağlı Kasımoğlu ve Adıgüzel köylerini ziyaret ederek, depremzede vatandaşların sorunlarını dinledi.

İlk olarak Erciş yolu üzerinde bulunan Kasımoğlu Köyü'ne giden Karaloğlu, aynı güzergâhta bulunan Gülsünler Köyü sınırında yol kenarında bekleyen bayanları görünce aracından inerek onlarla ayaküstü sohbet edip sıkıntılarını dinledi.

Buradan ayrılan Karaloğlu, mont dağıtımının yapılacağı Kasımoğlu Köyü İlköğretim Okulu'na geçti. Okul önünde öğrencilerin çiçekle karşıladığı Vali Karaloğlu, sınıflarda eğitim gören çocuklara mont ve oyuncak dağıttı. Karaloğlu, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte 23 Ekim'de meydana gelen deprem sonrası Zeytinburnu Belediyesi tarafından kurulan sosyal etkinlik çadırında incelemelerde bulundu. Fırın ve yemek pişirilen bölümleri gezen Karaloğlu, daha sonra kurum amirleri ve vatandaşlarla birlikte öğle yemeği yedi.

Öğrencilere Mont Ve Oyuncak Dağıttı
Yemek sonrası kendisini bekleyen çocuklara oyuncak dağıtan Karaloğlu, Adıgüzel Köyü'ne geçti. İlköğretim Okulu önünde muhtar ve vatandaşların karşıladığı Vali Karaloğlu, okulda öğrencilere mont ve oyuncak dağıttı. Karaloğlu, okul bahçesinde bekleyen vatandaşlarla sohbet ederek sorunlarını dinledi. Köy yolunun bu yıl asfaltlanması için Köydes programına alınacağını belirten Karaloğlu, deprem sonrası içme suyunda yaşanan sorunun da giderilmesi için bürokratlarına talimat verdi. Vali Karaloğlu, daha sonra Kasımoğlu ve Adıgüzel Köyleri'ne yaptığı incelemelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.


20 Bin Öğrenciye Mont Dağıtıldı
Deprem sonrası gönderilen montların dağıtımının Kasımoğlu ve Adıgüzel Köyleri ile sona erdiğini belirten Karaloğlu, şimdiye kadar 20 bin öğrencinin bu şekilde giydirildiğini, Eylül ayında mont dağıtımına devam edeceklerini söyledi. Kasımoğlu ve Adıgüzel Köyleri'nde deprem sonrası yapılan çalışmaları yerinde gördüğünü ifade eden Karaloğlu, özellikle İstanbul'daki belediyelerin verdiği hizmetlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Belediyelerin köylere getirdiği hizmetlerin devletin iş yükünü önemli ölçüde hafiflettiğine işaret eden Karaloğlu, "Başta İstanbul Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, diğer ilçe belediyeleri burada vatandaşımıza çok güzel hizmetler sundu. Köylere aşevi ve fırın kurmuşlar. Her gün vatandaşlarımıza sıcak ekmek ve sıcak yemek pişiriyorlar. Ben buradan Zeytinburnu, Fatih, Üsküdar, Beyoğlu ve Esenler halkına ve belediyelerine çok teşekkür ediyorum" dedi.

Köydeki Vatandaş EYY Modeliyle 5 Projeden Birini Seçecek
Köylere yapılacak deprem konutları ile ilgili bilgi de veren Karaloğlu, şunları kaydetti. "Deprem sonrası köylerde evleri hasar gören vatandaşlarımız TOKİ' nin yapacağı toplu konutları kabul etmedi. Bu konuda haklıdırlar. Çünkü vatandaşlarımızın çoğu hayvancılıkla uğraşıyor. Bizde devlet olarak vatandaşımıza kendi arazisinde Evini Yapana Yardım (EYY) modeli ile 40 bin lira, ahır yapmak için de 15 bin lira olmak üzere toplam 55 bin lira kredi vereceğiz. Ama parayı vatandaşa verip 'git istediğin evi yap' demeyeceğiz. Bizim belirlediğimiz 5 tane alternatif proje var. Vatandaşlarımız bu projelerden birini seçecek ve o projeye uygun evini yapacak.

Bizde inşaatın her safhasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın anlaşmaya vardığı müşavir firmalar eliyle bu evlerin denetimini yapacağız. Eğer vatandaşlar bizim belirlediğimiz standartlarda evlerini inşa etmeseler bu krediyi kullanamayacaklar. Gittiğimiz köylerde de vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Evlerini depreme dayanıklı ve kaliteli bir şekilde inşa etsinler diye. Allah göstermesin bir daha yaşanacak böyle bir depremde bir daha gelip burada ev yapmak mecburiyetinde kalmayalım. Artık bu son olsun. Köydeki evlerimizin standardının yüksek olmasını istiyoruz. Bu bizim arzu ettiğimiz bir şey. Köylerdeki ev stokumuz maalesef çok iyi değil. Bu depremden sonra köylerimizi yenileme fırsatını da bulmuş olacağız" ifadelerini kullandı.

Vali Karaloğlu, incelemelerinin ardından vatandaşlarla vedalaştıktan sonra Adıgüzel Köyü'nden ayrıldı. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir