• DOLAR 32.483
  • EURO 34.843
  • ALTIN 2448.185
  • ...
Köylerimiz Harabeye Döndü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`ın Ergani ilçesine bağlı Cafera köyü bunlardan sadece biri. Köylüler, eğitim, sağlık, elektrik, yol, altyapı ve su gibi konularda yetkililerden yardım bekliyor.

DİYARBAKIR - Doğu ve Güneydoğu`daki köyleri gezmeye, sorunlarını dinlemeye devam ediyoruz. Bu hafta Diyarbakır`ın Ergani ilçesine bağlı Cafera köyündeydik. Ergani ilçesinden 15 kilometre Güneydoğusunda kalan köy, 33 haneden oluşuyor.

 

Köylüler bizleri oldukça sıcak karşılarken, 21. Yüzyılda utandıran manzaraların yaşandığına şahit olduk. Altyapının olmadığı köyde, kokudan geçilmiyor. Köyün elektrik trafosu yetersiz kalınca, köylüler elektriğe hasret kalmışlar.

 

Muhtar: Köyün Bir Değil, Onlarca Sorunu Var
Köy Muhtarı Hasedin Duyu, özelikle sağlık evinin olmayışının köylüye büyük sıkıntı yaşattığını söyledi. Muhtar Duyu sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalarımızı basit muayene ve işler için bile şehre götürmek zorunda kalıyoruz. Yetkililerden köyümüze bir an önce sağlık ocağı ve sağlık evi kurulmasını istiyoruz. Elektrik trafosu yetersizdir. Altyapı desen yok, yollar bozuk, taziye yerimiz yok. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi denildiği zaman akla gelen ilk şey kuşkusuz hayvancılıktır. Ancak son yıllarda hayvancılık bitme noktasına geldi, ekonomik yönden ciddi sıkıntılar çekiyoruz" dedi.

 

"Yıllardır köyümüzde camii sorunumuz var, hizmet bizim de hakkımız" diyen Duyu, yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.

 

Köylüler Feryat Ediyor
Köyün bir değil, onlarca sorunu olduğunu ifade eden köylüler ise, özelikle kanalizasyonların iyi olmadığı için çocukların hastalandığını söylediler. Eğitim, sağlık, elektrik, yol, altyapı ve su gibi konularda yetkililerden yardım beklediklerini ifade eden Köylüler, "elektrik direklerine bakım yapılmadığı için elektrik oldukça düşük ve sık sık sorunlar yaşıyoruz. Yetkiler bütün konularda olduğu gibi bu konuda da gevşek davranıyor" dediler.

 

Tarihi Köprünün İçler Acısı Hali
Diyarbakır`a bağlı Karacadağ köylerine açılan tarihi Dilaver Köprüsü ise yıkılmaya yüz tutmuş. Ayrıca, köprünün dar ve virajlı olması nedeniyle birçok kaza meydana geliyor. Tarihi köprüde meydana gelen kazalarda, birçok kişi hayatını kaybetti.

 

Köprüyü kullanmak zorunda kalan köylüler, köprünün bir an önce onarılarak hem tarihe sahip çıkılmasını hem de, kazaların önlenmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor.

M. Salih Keskin - İLKHA

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir