• DOLAR 32.246
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2450.35
  • ...

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (TİGEM) çoban olarak çalışan 326 işçi, maaşlarının eksik ödediği ve kadroya alınmadığı gerekçesiyle işten çıktıklarını söyleyerek, yetkililerin sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.

TİGEM'in koyunculuk işletmesinde çoban olarak çalışan işçiler, asgari ücretin altında çalıştıklarını, maaşlarının düzenli yatırılmadığını ve kadroya alınmadıklarını söylediler. İşçiler ayrıca müdür ve müdür yardımcılarının sorunlarıyla ilgilenmediğini iddia ettiler.

Yaşadıkları sorunları İLKHA mikrofonuna anlatan çoban işçiler, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmalarını istediler.

Yaklaşık 15 yıldır sorunlarının devam ettiğini ancak bu güne kadar bir türlü çözülmediğini belirten işçilerden Mustafa Paçal, çoban arkadaşlar adına sıkıntıları dile getirmek istediğini söyledi.

Paçal, şöyle konuştu: "Ben burada 300 çoban arkadaşım adına sıkıntılarımızı dile getirmek istiyorum. Bizim sorunlarımız 2003 yılından bugüne kadar devam ediyor. Bize verilen aylıklarımızın belirli bir tarihi yoktur. Bizler hangi müttehide çalıştığımızı bilmiyoruz. Bizim pazarımız ve yıllık iznimiz yok. Çalışma saatlerimizin dışında ekstradan bize iş çıkarıyorlar. Fazla çalıştığımızın karşılığını alamıyoruz. Bizim sözleşmelerimizde servisle bizleri götürmeleri gerekiyor ama götürmedikleri için kendi imkanlarımızla gidip gelmek zorundayız. Bazı arkadaşlarımız buradan Konya ve Ankara'daki çiftçilere gittiler. Orada 2 bin 500 TL maaş alıyorlar. Bize asgari ücret dahi verilmiyor. Bizler mağdur durumdayız."  

Verilen sözler tutulmadı

Verilen kadro sözünün tutukladığını söyleyen Paçal, "Yetkililer bize kadro sözü verdiler. Taşeron işçileri kadrosuz kalmayacak dediler ama 2002 yılından buna çalışan arkadaşlarımız var hiç birimize kadro verilmedi. Bu iş artık raydan çıkmıştır. Ben burada yetkililere sesleniyorum. Bu 326 arkadaşım her biri 5-10 tane nüfusa sahiptir. Bazı arkadaşlarımızın aldığı maaşı ile çocuğuna süt götüremiyor.  Dün maaşın 3'te birini yatırmışlar. Normalde maaşımız ayın 15'inde yatırılması gerekirken bugün ayın 25'i. Artık bıçak kemiğe dayandı, bu işi bu şartlarda yapamıyoruz. Bu haksızlık Türkiye'nin neresinde var. Yetkililerden ricamız bu işe bir el atsınlar" dedi.

"8 saat çalışmamız gerekirken 24 saat çalıştırıyorlar"

Mesai saatlerinden fazla çalıştırıldıklarını iddia eden Yusuf Kırat ise "Bizler 326 kişi Ceylanpınar TİGEM koyunculuk işletmesinde çalışmaktayız. Koyunculukta doğum ve anız zamanında Ramazan orucu dâhil 24 saat çalışmaktayız. Çalıştığımız müddetçe bazı sıkıntılardan dolayı müdürlerle, şefler ve baş kâhyalarımızla bazı görü