• DOLAR 32.57
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2451.939
  • ...
MERKEZ YANLIŞ YOLDA FAİZ İFLAH ETMEZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ENES DURMAZ- DOĞRUHABER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu eylül ayı toplantısının ardından Merkez Bankası faizi 6.25 puan arttırdı ve yüzde 17.75'ten yüzde 24'e taşıdı. Türkiye böylelikle Arjantin ve Surinam'ın ardından en yüksek faiz uygulayan 3. ülke oldu. Merkez her sıkıştığında çıkışı faizi yükseltmekte ararken uzmanlar bunun iflah etmeyeceğini aksine daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor. Faizin haram olması ve bu cürmü savunmanın, yükseltmenin, kullanmanın Allah`a karşı savaş açmakla eşdeğer olduğunu düşünen kamuoyu ise faizin iflah etmeyeceğini düşünüyor. Merkezin faiz kararını gazetemize değerlendiren HÜDA PAR Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Yanaç, “Bu kararla faize, faiz sistemi ve rantiyecilere karşı dik durulmamış, özellikle düşük gelirlilerin refah kaybıyla sonuçlanacak bir ortamın oluşmasının yolu açılmıştır.” ifadelerini kullandı.

MB, BU KARARI İLE FAİZE, FAİZCİLERE YENİK DÜŞMÜŞTÜR

“Merkez Bankası'nın politika faizini 625 baz puan artırması bir seferde yapılan en yüksek faiz artırımlarından biri olmuştur.” diye konuşan Yanaç, “Üretim sektörünün uzun bir dönemdir var olan ve gittikçe büyüyen sorunlarını daha da büyütmüş, ekonomik hayatın mustarip olduğu yüksek faiz, yüksek enflasyon ortamının oluşmasını sağlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanının daha önceden dile getirdiği, "enflasyon faizin sonucudur" ifadesi dikkate alındığında adeta MB, fiyat istikrarını korumak yerine fiyatları daha da istikrarsızlaştırmıştır. MB, bu kararı ile faize, faizcilere ve toplumun değerlerine muhalif ekonomik anlayışa yenik düşmüş, iddialarını kaybetmiştir. Alınan kararda hükümetin tamamen by pas edildiği söz konusu olmayıp alınan kararda hükümetin onayı söz konusudur. Bu kararla faize, faiz sistemi ve rantiyecilere karşı dik durulmamış, özellikle düşük gelirlilerin refah kaybıyla sonuçlanacak bir ortamın oluşmasının yolu açılmıştır.” dedi.

KAYBOLAN REFAH VE BOZULAN GELİR DAĞILIMI TAM OLARAK ÖLÇÜMLEMEMEKTEDİR

MB ve hükümetin korktuğunu, alınan kararda cesaretsizlik söz konusu olduğunu dile getiren Yanaç, “Milletin iktisadi dönüşüm taleplerinin göz ardı edilmesi, bugün yaşanan sıkıntıları kaçınılmaz kılmıştır. Bu milletin değerleri ile uyuşmayan faize dayalı sistem milletin geçmişini heba ettiği gibi geleceğini de tehdit etmeye devam etmektedir. MB'nin 625 baz puanlık faiz artışı sabit ve düşük gelirlilere refah kaybı, gelecekte sıkıntı ve çile olacağı gibi rantiyeci kesimi de daha fazla zenginleştirecek, gelir dağılımını daha da bozacaktır. Market ve pazarlardaki fiyat artışları istatistiklere tam olarak yansımamakta, kaybolan refah ve bozulan gelir dağılımı tam olarak ölçümlememektedir. Millet, MB'nin bağımsızlığı konusunda tereddütler taşımaktadır. MB'nin görev tanımı yeniden düzenlenmeli ve kurumsal bağımsızlığı tahkim edilmelidir. Biz parti olarak, faiz sisteminin kaldırılması, reel ekonominin güçlendirilmesi, istihdam oluşturan bir modele geçilmesi, gelir dağılımını düzeltici bir modelin alt yapısının bir an önce oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Komşularla ticaretin geliştirilmesi, adaletin temel alındığı, herkesin refahını artıran, yardımlaşma ve dayanışmayı esas alan, ahlaki ve insani bir ekonomik modelin zor olmadığına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir