• DOLAR 32.507
  • EURO 34.797
  • ALTIN 2444.034
  • ...
Esed ve dostları sözünde durmadı… İdlib`e bomba Astana`ya darbe
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Sevgili / DOĞRUHABER

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde Rus savaş uçakları çok sayıda sivil yerleşim yerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurmaya başladı. AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, savaş uçakları, dün öğle saatlerinde İdlib'in batısı ve Hama ilinin kuzeyine saldırı düzenledi. Kaynaklar, saldırılarda Rus savaş uçaklarının, İdlib'in batısındaki Cisir eş Suğur, Bisenkul, Gani, İnneb, Sırmaniyye ve Hama'nın kuzeyindeki Zeyzun bölgelerinde sivil yerleşim yerleşimlerini ve muhaliflerin cephe hatlarını vurduğunu aktardı. Muhaliflere ait uçak gözlemevi de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Hımeymim askeri üssünden kalkan 3 Rus savaş uçağı şu ana kadar 20 saldırı düzenledi." ifadesini kullandı.

ÖLÜ VE YARALI SAYISI HAKKINDA HENÜZ BİLGİ YOK

Savaş uçaklarının saldırıları devam ederken ölü ve yaralı sayısı hakkında henüz bilgi yok. Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Saldırı sonrası Kremlin`den yapılan açıklamada, “İdlib`deki teröristler üslerimizi tehdit ediyor ve barış sürecini engelliyor” ifadeleri kullanıldı. Kremlin, ABD Başkanı`nın uyarılarının, soruna kapsayıcı bir çözüm getirmediğini de ifade etti.

GARANTÖR ÜLKE LİDERLERİ 7 EYLÜL`DE TAHRAN`DA BULUŞUYOR

Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin bölgedeki durumu ele almak için 7 Eylül`de Tahran`da bir araya gelmesi bekleniyor. Tahran`da yapılacak görüşmede gündem maddesinin İdlib olacağı belirtiliyor. İdlib`e yönelik yapılan saldırıyla çatışmasızlık için bir araya gelinen Astana sürecine de darbe vurulduğu ifade ediliyor. Saldırıların devam etmesi durumunda İdlib`te büyük katliam ve göç dalgasının başlayabileceğine vurgu yapılıyor.

ASTANA KARARLARI ÇİĞNENDİ

Beşşar Esed, 26 Temmuz'da Rus TASS haber ajansına verdiği röportajda, bundan sonraki hedeflerinin İdlib olduğunu açıklamış, İdlib'de yaşayan 4 milyon civarı sivili terörist olarak gördüklerini belirterek tehdit etmişti. Suriye'nin kuzeybatısında askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib ve çevresindeki bölgeler, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan edilmişti.

“ASKERİ YÖNTEMLER SORUNU DAHA DA KARMAŞIK HALE GETİRECEK”

HÜDA PAR Genel Başkanı Mehmet Yavuz, gazetemize yaptığı açıklamada, Suriye`de hiç başlamaması gereken bu savaşın bitmemesi halinde, Suriye`yi tamamen bitireceği uyarısında bulundu. “Nitelikli insan kaybı ile beraber bölge ülkeleri de kaybediyor, kaybedecek.” diyen Yavuz, şöyle devam etti: “Kazanan doğulusu, batılısıyla emperyalizm olacak. Yani bölge ülkeleri kaybederken kazanan doğulusu batılısıyla emperyalizm olacak. Bir de bizim Suriye meselesinde başından beri ortaya koyduğumuz bir anlayış var. Bu mesele askeri yöntemlerle, silahla çözülecek bir mesele değildir. Silah ve askeri yöntemler sorunu daha da karmaşık hale getirecektir. İçinden çıkılamaz hale getirecektir. Yaşadığımız süreç de esasen bunun özetidir. İdlib meselesinde de bizim ortaya koyduğumuz anlayış budur. Bu anlayış doğrultusunda hareket edilmeli, siyasi yollardan meseleyi çözmek seçeneği sonuna kadar zorlanmalıdır. Kaldı ki İdlib, Astana Süreci aktörleri tarafından çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edilmişti. Dolayısıyla burada meydana gelebilecek silahlı bir hareketlilik veyahut da bir çatışma, kimin tarafından yapılırsa yapılsın, bu anlaşmanın bozulacağı anlamına gelecek ve Suriye meselesinin ateşkes ve barışla neticelenmesi için girilen Astana Sürecine de zarar verecektir.” şeklinde konuştu.

“SİYASİ ÇÖZÜM SONUNA KADAR ZORLANMALI”

Haklı olmanın bir öneminin kalmadığı Suriye atmosferinde askeri seçeneğin devreden çıkması gerektiğini vurgulayan Yavuz, “HÜDA PAR olarak biz askeri seçeneğin ve silahların devreden çıkmasını Astana Sürecinde ortaya konulan siyasi yollardan meseleyi çözme mutabakatına bağlı kalınması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir haklılığın kıymeti kalmadı artık. İdlib meselesine bu gözle bakılmalı. Siyasi çözüm sonuna kadar zorlanmalı.” ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir