• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
İdlib için kritik zirve
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün Tahran'da üçlü bir zirve için bir araya gelecek. İdlib için çok kritik olan bu zirveden çıkabilecek olumlu bir sonuç, orada yaşayan milyonlarca sivilin katliamdan kurtarılması anlamı taşıyor. Haftalardır konuşulan İdlib`e müdahalede geri sayım devam ediyor. Milyonlarca sivilin tedirgin bekleyişi, yerini korkuya bırakmış durumda. Her an başlaması muhtemel İdlib`in muhaliflerden alınması operasyonu büyük sivil katliamlarına sebep olacak tehlikeler barındırıyor. Umutların tükendiği bu ortamda bugün yapılacak kritik zirve, bir umut olarak görülüyor. Hatay sınırında bulunan İdlib`e saldırıların başlaması halinde Türkiye`ye milyonlara varacak mülteci akını beklenirken, çözümün askeri seçenekler dışında aranması gerektiği, sorunun masada çözülmesi tarihi ve insani bir beklenti olarak kamuoyu tarafından izleniyor.

ZİRVE, ‘ASTANA SÜRECİ`NİN DEVAMI

Suriye iç savaşının sona erdirilmesi için yürütülen Astana sürecinin üç garantör ülkesi Türkiye, İran ve Rusya ilk kez 22 Kasım 2017`de Rusya`nın Soçi kentinde bir araya gelmişti. Zirvenin ikinci buluşması da 4 Nisan 2018`de Ankara`da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi`nde gerçekleşmişti. Üç lider, son görüşmeden beş ay sonra bu kez İran`ın başkenti Tahran`da yeniden bir araya geliyor. Bugün yapılacak görüşmede, 2011`de başlayan Suriye iç savaşı için dönüm noktası niteliğinde olan İdlib ve son gelişmelerin görüşüleceği tahmin ediliyor.

HANGİ KONULAR GÖRÜŞÜLECEK?

Garantör ülke liderlerinin yapacağı görüşmelerde, Türkiye`nin yeni bir göç dalgasına neden olacağı kaygısıyla karşı durduğu İdlib operasyonuyla ilgili Rusya`nın hava saldırıları ve ardından yaşanan gelişmeler, İdlib`deki silahlı muhalif grupların bölgeyi terk etmesi için atılabilecek adımlar, 4 milyona yakın nüfusun yaşadığı İdlib`e yapılacak olası operasyonun büyük sivil katliamlarına neden olacağı, ortaya çıkacak yeni mülteci krizinin çözümü için belirlenecek yol haritası ana gündem maddeleri olacak gibi görünüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, İdlib'deki mevcut durumun zirvenin ana gündem maddesi olacağını teyit etmişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, ZİRVEDEN UMUTLU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib ile ilgili gelişmelerin bugün Tahran`da yapılacak zirvede olumlu bir aşamaya taşınabileceğini belirtmişti. İdlib konusundaki görüşmelerden çıkacak isabetli bir kararla süreci aşabileceklerini belirten Erdoğan, bugün Tahran`da Türkiye, Rusya ve İran arasındaki zirvenin önemini vurgulamıştı. Erdoğan, Kırgızistan dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunmuş, İdlib`de “çok acımasız bir sürecin işletildiğini” sözlerine eklemişti. “Bu zirvede bu işi çok daha olumlu bir noktaya taşıyacağız.” diyen Erdoğan, “Bu Astana`nın devamıdır. Cenevre ile karşı karşıya gelme gibi bir durum değildir. İnşallah Tahran Zirvesi`ni olumlu neticelendirmek suretiyle rejimin oralardaki aşırılıklarını önlemeyi başarırız” diye konuştu.

“ABD RUSYA`YA, RUSYA ABD`YE TOPU ATIYOR”

Erdoğan, İdlib`deki durumun Türkiye için önem arz ettiğini belirterek, şunları kaydetmişti: “Orada 3.5 milyon insan var. Allah korusun, bir felaket yaşanırsa, bu insanların birinci derecede kaçabileceği yer yine Türkiye. Türkiye`den geri dönüşler başladı havasında olduğumuz bir dönemde şimdi bu tür bir risk gündemde. Şu anda bizim Rusya ile olan işbirliğimiz çok önemli. ABD Rusya`ya, Rusya ABD`ye topu atıyor. Ama Allah göstermesin, buralara füzeler yağdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır.”

BMGK'NİN 10 ÜYESİNDEN İDLİB UYARISI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi olmayan 10 üyesi (E-10), Suriye'nin İdlib ilindeki durumun "derin bir endişe kaynağı" olduğunu belirterek, krize çözüm çağrısı yaptı. E-10 grubunun dönem başkanlığını üstlenen Polonya'nın BM Daimi Temsilcisi Joanna Wronecka, grubun diğer üyeleri Kuveyt, Kazakistan, Hollanda, İsveç, Bolivya, Peru, Fildişi Sahilleri, Ekvador Ginesi ve Etiyopya'nın temsilcileri ile gazetecilerin karşısına çıktı.

"BÜYÜK İNSANİ FELAKETTEN DOLAYI DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ"

Grubun önceki gün İdlib konusunda bir toplantı yaptığını anımsatan Wronecka, "Suriye'nin İdlib ilindeki askeri operasyonların yol açacağı büyük insani felaketten dolayı derin endişe duyuyoruz." ifadesini kullandı. Bölgedeki aktörleri İdlib'te çözüm bulmaya davet ettiklerini dile getiren Wronecka, uluslararası insani hukuk ve insan hakları yasalarına saygı çağrısı yaptıklarını aktardı.

BAAS REJİMİNDEN İDLİB'E TOPÇU SALDIRISI

Suriye'de Baas rejimine bağlı birliklerin İdlib ilinin güneyine düzenlediği topçu saldırılarında bir sivil hayatını kaybetti, iki sivil yaralandı. AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Baas rejimi, dün sabah saatlerinde İdlib'in Temania, Tuh, Breysa ve Huveyin köylerine topçu saldırısı düzenledi. Sivil yerleşimleri hedef alan saldırılarda bir sivil hayatını kaybetti, ikisi yaralandı. Üç gün önce de İdlib'in batısı ve güneybatısına Rus savaş uçaklarının düzenlediği saldırılarda 10 sivil hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştı. Suriye'nin kuzeybatısında yer alan, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolünde bulunan İdlib'in 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmesine karşın rejim ve Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir