• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
Yükseklik korkusunda sanal terapi başarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İTO Gazetesi`nin haberine göre; Oxford Üniversitesi araştırmacıları, yükseklik korkusunu sanal gerçeklik ile tedavi etmeyi başardı.

KORKU İÇİN SİMÜLASYON

Bilim insanları bir süredir sanal gerçekliği, korkuların tedavisinde kullanmak üzere çalışmalar yapıyor. Her tür korku için simülasyonlar üretiliyor. Topluluk karşısında konuşma korkusundan tutun da örümcek korkusuna varıncaya kadar… Bu alanda bir çığır açan Oxford Üniversitesi araştırmacıları, yükseklik korkusunu sanal gerçeklik ile tedavi etmeyi başardı.

YÜZDE 68 BAŞARI 

Araştırmanın yükseklik korkusundan muzdarip ‘denekleri`, iki hafta içerisinde her biri 30 dakikadan oluşan 6 ayrı sanal gerçeklik seansına girmişler. Nic adında sanal bir rehber tarafından yönlendirilen, yüksek yerlerde sanal yolculuklara çıkarılan katılımcılar çeşitli aşamalardan geçirilmişler. Nic, yükseklik korkusu çeken katılımcıları belli görevleri tamamlayacakları şekilde yönlendirerek yükseklik korkularını yenmelerine yardım etmiş. Tedavi sürecinin eğlenceli geçmesi için özel olarak tasarlanan bu sanal dünyada sağlanan yüzde 68 oranındaki korkuyu yenme başarısının şaşılacak bir seviye olduğu belirtiliyor.

DEPRESYON VE BAĞIMLILIK İÇİN UMUT OLDU

Yükseklik korkusunu simülasyonla yenme araştırmasında tüm kuşkular henüz giderilmiş değil. Uzun vadede neler olacağı, korkunun geri gelip gelmeyeceği ya da farklı bir ortamda yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağı merak konusu. Daha fazla denemeyle sonuçların kesinleşmesinin beklenmesi gerekiyor. Son derece umut verici olan bu çalışmalardan sonra bilim insanları sanal gerçeklik ile korkuların tedavisinin yanısıra depresyon veya bağımlılık gibi hastalıkların rehabilitasyonunda da gelişme sağlamayı ümit ediyorlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir