• DOLAR 32.56
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2440.142
  • ...
Türkiye`nin en önemli çevre sorunu su kirliliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya üzerinde yaşayan 2,1 milyar kişinin, yani her 10 kişiden 3'ünün evinde güvenli içme ve kullanma suyuna erişimi yok. Türkiye'de ise hanelerin %42,6'sı güvenilir içme ve kullanma suyuna ulaşamıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayınladığı son çevre sorunları değerlendirme raporunda Türkiye'nin en önemli çevre sorununun su kirliliği olduğunu kaydetti.

81 ilden toplanan veriler, Türkiye'de 30 ilde su kirliliğinin en büyük sorun olduğunu ortaya koydu. Rapora göre yerüstü sularını kirleten başlıca etkenler evsel atık sular ile zirai ilaç-gübre kullanımı. Yeraltı sularının kirleten temel etkenler ise sırasıyla zirai ilaç-gübre kullanımı, hayvan yetiştiriciliği ve evsel atık sular.

Raporda su kirliliğinin giderilmesinde karşılaşılan en önemli güçlük olarak bütçe yetersizliği gösteriliyor. Mali imkânsızlıklar nedeniyle 45 ilde sanayi bölgelerinde atık su arıtma tesislerinin kurulamadığını gözler önüne seren rapor, 19 ilde de su kirliliğiyle mücadelede en büyük engelin toplumdaki bilinç eksikliği olduğunu açıklıyor.

Türkiye'nin tatlı su kaynaklarının korunmaması durumunda 2030 yılına varmadan "su fakiri ülke" kategorisine girme riski taşıdığı belirtiliyor. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir