• DOLAR 32.58
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2436.353
  • ...
Diyarbakır`da YKS`nin ilk gün heyecanı sona erdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2018 yılında üniversiteye geçişte ilk olarak uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tamamlandı.

Sınava girecek adaylar sabah erken saatlerden itibaren sınav merkezlerinin önünde toplandı. Sınava bazı adayların aileleri ile birlikte geldiği görüldü. Öğrenciler kadar ailelerinin de heyecanlı olduğu gözlendi.

Saat 09.00'dan itibaren adaylar kimlik ve güvenlik kontrollerinden geçerek salonlara alındı. 10.15'te başlayan sınav için adaylar saat 10.00'dan sonra binalara alınmadı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı adaylar sınava son anda yetişti.

Bazı ailelerin dışarıda Kur'an-ı Kerim ve Yasin-i Şerif okuyarak çocuklarının başarılı olması için dua ettiği görüldü.

"Evlatlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmesi için çabalıyoruz"

Öğrenci velilerinden Mehmet Ekinci "Oğlum şu an sınavda, liseyi geçen sene bitirdi. Sınavlara girdi, bir şey kazanamadı. Bu sene dershaneye gönderdim. Özel öğretmen tuttum. Ben kendim inşaat işçisiyim. Sabahtan akşama kadar çalışıyorum ki oğlum sınavı kazansın, bir şeyler başarabilsin. Her şeyi onlar için yapıyoruz. Onlar ayakta durursa biz de dururuz. Duramazlarsa bizde duramayız. Öğrencinin çalışması, elinden geleni yapması lazım. Derslerine çalışmalı ki hem kendini hem de ailesini düşünmüş olsun. O kadar emek sarf ediliyor, onlar için masraf yapılıyor. Onlar için her şeyi yapıyoruz ama yine de kısmet ve nasip diyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayşe Toprak ise "Şu an oğlum sınavda. Başarılı olması için kendisini dershaneye gönderdik. Orada kendilerine göre çalıştılar. İstiyorum ki ekmeğini kazansın, boş kalmasın. Her anne ve baba çocuğunun bir şeyler kazanmasını ve kimseye muhtaç olmamasını ister. Büyük oğlum tıp okuyor, başka bir oğlum da bu sene inşaat mühendisliğini bitirdi. O da burada sınavda. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Dershaneye gönderiyoruz, onlarda inşallah çabalarının karşılığını alırlar." şeklinde konuştu.

Adaylara toplam 120 soru yöneltildi

TYT'de saat 10.15'te başlayan sınav 135 dakika sürdü ve 12.30'da sona erdi. TYT'ye toplam 2 milyon 381 bin aday katıldı.

Adaylara TYT'de, Türkçe ve temel matematik testlerinden 40'ar; sosyal ve fen bilimlerinden ise 20'şer olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi.

"Matematikte zorlandık"

Sınava giren adaylardan İbrahim Baran "Geçmiş yılların sorularına nazaran bu sene sınav soruları daha zordu. Matematikten zorlandık. Diğer dersler zor değildi. Süreyle ilgili hiçbir sıkıntımız yoktu. Zaten süre sorularla orantılıydı." dedi.

Muhammed Enes Kaç ise "Sınav iyiydi, fazla zor değildi. Yapacağımız kadar yaptık. Süre sıkıntısı yoktu. Bir önceki sınavlara göre daha iyiydi." ifadelerini kullandı.

Sınavın genel olarak kötü geçmediğini söyleyen Selman Faris Baran "Ama matematiği hiç yapamadım. Türkçe, tarih ve fen testlerini yaptım. Hedefimde beden eğitimi ve spor bölümü var." diye konuştu.

Mizgin Aba ise "Çok fazla çalışmadım, pek hazırlıklı değildim. Sınav gayet güzeldi, hiç zorlanmadım.  Ben şahsen işletme okumak istiyorum." şeklinde konuştu.

Bir senedir çalıştığını ama yine de eksikliklerinin olduğunu söyleyen Emre Zümrüt "Matematik zordu biraz, Türkçeyi ful bekliyorum. Daha önce girmemiştim, ilk denememdi. Şu an meslek lisesi okuduğum için bir grafikerin yanında çalışıyorum. Eğer sınavı kazanırsam grafiker olmaya devam edeceğim." dedi.

Bahoz Bozan ise "Askerden yeni geldiğim için çalışamamıştım. Fakat bu defa farklı bir metot uygulamışlardı. Sorular karma karışıktı. Türkçe, edebiyat ve felsefede biraz sıkıntı vardı. Pek anlaşılır sorular yöneltmemişlerdi." ifadelerini kullandı.

"Adaylar yarın Alan Yeterlilik Testi ile Yabancı Dil Testi sınavına katılacak"

TYT'ye başvuru yapan 2 milyon 381 bin aday 7 bin 884 binadaki 129 bin salonda sınava girdi.

YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) ise yarın yapılacak.

AYT'de ise Türk Dili ve Edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru sorulacak.

AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin aday 6 bin 746 binadaki 108 bin 470 salonda, YDT'ye başvuran 131 bin aday ise 779 binadaki 6 bin salonda sınava alınacak

YKS sorularının tamamı 1 Temmuz Pazar günü akşam internet sitesinden yayımlanacak. (Mehmet Çelik-İLKHA) 




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir