• DOLAR 32.291
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2396.239
  • ...
"Allah`a hakkıyla yönelmek için bu gece bir fırsattır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mübarek Ramazan ayının sonuna doğru gelinirken, bu gece idrak edilecek ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İlahiyatçı Mürşid Cevahir, bu gece yapılacak ibadetlerin bin yıla tekabül ettiği için bu gecenin ibadetle geçirilmesi gerektiğini belirtti.

İslam âleminde olduğu gibi Gaziantep'te de bin aydan daha hayırlı olan ve on bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayının 27'nci gecesine denk geldiği tahmin edilen Kadir Gecesi'nin heyecanı yaşanıyor. Kadir Gecesi ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan İlahiyatçı Mürşid Cevahir, bu gecenin ibadet, tövbe ve istiğfarla geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indiği için bu gecenin büyük bir önem kazandığını belirten Cevahir, "Kadir Gecesi malumunuz üzere Kur'an-ı Kerim'de müstakil bir süre var. Kur'an-ı Kerim zaten Ramazan ayında indirilmiştir. Kadir Gecesi'ni Peygamber Efendimiz de (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) 'Ramazan'ın son on gününde ve tekli günlerde arayın' diyor. Bazı hadislerde '27'nci gecesi arayın' diyor. Genelde İslam âleminde ve Türkiye'de Ramazan'ın 27'nci gecesi Kadir Gecesi olarak ihya edilmiş oluyor. Ancak bu gecenin bugünlerde aranmasında da çok büyük faydalar vardır."dedi.

Kadir Gecesi'nin ismini Kur'an-ı Kerim'de yer alan "Kadir Süresi"nden aldığını da anımsatan Cevahir, "Kadir Gecesi hakkında müstakil bir süre var, o sürede Kadir Süresi'dir. Yüce Rabbimiz, o sürede 'Biz Kur'an'ı Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu nereden bilirsin? Kadir Gecesini sana idrak ettiren şey nedir?' diye buyuruyor. Yüce Rabbimiz hem soruyor aynı zamanda da cevabını veriyor. Rabbimiz bize 'Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır' diye buyuruyor. Bu ne demektir? Yani bir insan, bin ay 80 sene yapıyor. Bu Kadir Gecesi'nde biz bir ibadet yaparsak, farz namazını kılarsak, Rabbimize tövbe ve istiğfar edersek, günahlarımıza bir daha dönmemek üzere Rabbimize yönelir isek hem tövbelerimizi kabul ediyor hem de bize 84 sene ibadet yapan bir adamın sevabını veriyor. Yani bu gecenin hayırlı evli olması bu anlamı ifade ediyor. Yani bir insan 80 sene ibadet ediyor. Onun aldığı ecri ümmet-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) olarak biz bir Kadir Gecesi'nde alabiliriz."diye konuştu.

Kadir Gecesi'nde yapılan ibadetlerin bin aya, bir ömre bedel olduğuna dikkat çeken Cevahir, "Yalnız bu şu anlama gelmesin. Çünkü bu ayeti kerimenin inmesine sebep olan olayda Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ashabına, geçmiş ümmetlerden bin ay cihat eden, Allah-u Teala'ya isyan etmeden ibadet edenlerin olduğunu anlatınca onlar, 'Bizim ömrümüz buna yetmez, biz onların aldığı sevabı alamayız' diyerek üzüntülerini ifade edince yüce Rabbimiz de onlara Kadir Süresi'ni indirmiştir. Yani farz namazlarını kılan, daha çok ibadet yapmak isteyenlere Kadir Süresi'ni ve bu geceyi de ikram etmiştir. Yani Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır."ifadelerini kullandı.

Bu gecenin mutlaka camilerde ihya edilmesi gerektiğini belirten Cevahir, "Biz bir Kadir Gecesi'ni idrak edince nasıl olsa üç senelik bir ibadete denk geliyor, o zaman Kadir Gecesi'nde camiye gidelim ondan sonra 'Selamünaleyküm hocam, camii, ibadetler' demeyelim. Bu çok büyük bir yanlış. İçerisinde Kadir Gecesi olmayan bütün gecelerde biz nafile ibadetler yapsak, bir vakit farz namazın ecrine ve cevabına ulaşamayız. Ancak farz namazlarını kılan müminler bu geceleri idrak ederlerse, bu gece zaten halkımız mutlaka camide ihya ediyor. Onun için 'ben namaz kılmıyorum' deyip camiye gitmemek gerekmiyor. Namaz kılmayan kardeşlerimiz bile bu gece imamla birlikte bir farz namazını kılarsa bu ecir ve sevaba erişmeleri inşallah umulur. Onun için Kadir Gecesi bu anlamda bin aydan, yani yaklaşık olarak 83 sene bize bu ecri vermektedir."şeklinde konuştu.

Kadir Gecesi'nin tüm ömürlük günahların kefareti ve kurtuluşun vesilesi mübarek bir gece olduğunu belirten Cevahir, şunları söyledi:

"O gece her iş için melekler ve bir ismi ruh olan Cibril (Aleyhi selam) yeryüzüne iner. Melekler aslında gökler âleminin sakinleridir. Yeryüzüne inmeleri ise meleklerin rahmeti, bereketi, güzelliği, sekineti ve huzuru indirmeleri anlamına geliyor. Yüce Rabbimiz'in elbette Kiramen ve Katibin melekleri var. Ama o gün Cibril (Aleyhi selam) meleklerle beraber ve daha fazla melek yeryüzüne indiği için bütün kulları sağdan , soldan, önden ve arkadan yani her taraftan kameraya alıyorlar. Yüce Rabbimize kanıt olarak sunacaklar. Onun için meleklerin yeryüzüne inmesi bu anlama geliyor.  Yani bir melek olur ki bir şeyi kaçırır diğer melek o kişi rükûda mı, secdede mi, kıyam da mı, bugün Allah'ı mı (Celle Celaluhu) zikir ediyor, yüce Rabbine tövbe mi ediyor. O gece melekler hem kendisini kameraya alıyorlar hem de o gün için yeryüzü sakinlerine de dua ediyorlar. Yani o gün için bizim af ve mağfirete uğramamız çok mümkündür."

Bu gecenin Müslümanların günahlarından arınması için de büyük bir fırsat olduğunu belirten Cevahir, "Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Ramazan ayına ulaşıp da kendisini affettirmeyen kulun da burnu yerde sürünsün' diyor. O kadar rahmet seli akıyor ve yüce Rabbimizin rahmet deryası oluk oluk, sağanak sağanak üzerimize indiği bir günde biz o rahmetten istifade etmez isek o zaman da ve diğer zamanlarda işimiz daha zor olacak demektir. O gün selamet, huzur vardır. Ne zamana kadar vardır? Fecir doğuncaya kadar vardır. O gün yüce Rabbimizin rahmeti, mağfireti meleklerle beraber yeryüzüne indirmiş olduğu bu sekineti devam edecektir. Yüce Rabbim bu anlamda bu Kadir Gecesini Müslüman kardeşlerimize, İslam alemine hayırlara vesile eylesin. Memleketimizin birliğine, dirliğine ve vahdetine vesile eylesin."temennisinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir