• DOLAR 32.225
  • EURO 34.774
  • ALTIN 2452.466
  • ...
Bebeğin neden ağladığını cep telefonu söyleyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Bebek ağlıyor! Acaba sorun ne? Gazı mı var? Karnı mı aç? Yoksa sadece canı sıkıldı ve birinin onu gezdirmesini mi istiyor? California Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir telefon aplikasyonu, bebek ağlamalarını sizin için yorumluyor. Chatterbaby isimli uygulama, öncelikle işitme engelli anne-babaların çocuklarının ağlamalarını yorumlayabilmeleri için düşünülüp planlanmış. Ağlama sesini duyamayanlar için olduğu kadar sesi duyanlar da bu uygulamadan istifade edebilirler.

AĞRI, AÇLIK, HUYSUZLUK

Uygulama, ağlama sesini analiz ederek, üç kategoride değerlendiriyor: Ağrı, açlık ve huysuzluk. CULA araştırmacılarından Ariana Anderson, bir anne olarak zamanla ağlamalar arasındaki farkları ayırt etmeye başladığını, kendi bebeğinden edindiği tecrübeyi böyle bir uygulamaya aktarmanın mümkün olduğunu düşündüğünü söylüyor.

ÜCRETSİZ SUNULACAK

İki binden fazla bebeğin ağlama seslerinin analiz edilmesi neticesinde yüzde 90 oranında başarı sağlayan bir algoritma oluşturulmuş. Bebeğin beş saniyelik ağlaması kaydedilerek merkeze gönderiliyor. Buluşlarının otizm teşhisinde de kullanılmasının mümkün olabileceğini ve bunun gibi farklı alanlarda test edilmesi gerektiğini belirten araştırmacılar, daha çok veri toplayabilmek adına uygulamayı ücretsiz olarak sunmayı hedefliyorlar. Chatterbaby uygulaması iPhone veya Android cihazlar için uygun olacak.

Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir