TÜRKİYE AYAKTA 28 ŞUBAT MAHKÛMLARINA ÖZGÜRLÜK
Her devrin mağduru 28 Şubat mahkûmlarının mağduriyetleri giderilmeyi bekliyor. Türkiye`nin dört bir yanında cezaevleri önünde bir araya gelen STK`lar ve vatandaşlar 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının sorununa dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Açıklamalarda mağduriyetlere dikkat çekilerek 28 Şubat mahkumlarına özgürlük talebinde bulunuldu.
İSMAİL DALKILIÇ- DOĞRUHABER
Türkiye`nin dört bir yanında cezaevleri önünde düzenlenen basın açıklamalarında 28 Şubat mahkûmlarının mağduriyetlerine dikkat çekildi. Diyarbakır, Batman, Bolu, Adana, Sivas başta olmak üzere cezaevleri önünde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları ve vatandaşlar 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının sorununa dikkat çekmek amacıyla kitlesel basın açıklaması düzenledi.
DİYARBAKIR
28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının cezaevlerindeki tutsaklıklarını protesto etmek ve devam eden bu soruna dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır`da kitlesel basın açıklaması düzenleyen Diyarbakır İslami Sivili Toplu Kuruluşları, brifingli ve paralel yargı kararlarının iptal edilmesi çağrısında bulundu. Açıklama, merkez Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı`nda yapıldı. Açıklamaya HÜDA PAR`ın desteklediği Diyarbakır Bağımsız Milletvekili adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Metin Kaya ve partililer, STK temsilcileri, yoğun bir halk kitlesi katıldı. Açıklamada sık sık tekbirler getirilerek 28 Şubat`ın kararlarını telin eden sloganlar atıldı. Basın açıklaması öncesi kısa bir konuşma yapan Yusufi Mahkum Ramazan Elaltuntaş`ın eşi Ayhan Elaltuntaş, Cumhurbaşkanına seslenerek, yaşanan zulmün bir an evvel son bulmasını istedi.
“DARBENİN HAKİKİ MAĞDURLARI HALEN CEZAEVLERİNDE TUTULMAKTADIRLAR”
Daha sonra STK`lar adına Basın açıklamasını okuyan İmam Hatip Der Başkanı Üzeyir Yuva, brifingli ve paralel yargı kararlarının iptal edilmesi ve 28 Şubat mahpuslarının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Yuva, yaşanan bu mağduriyetlerle ilgili olarak bugüne kadar yapılan onlarca eylem ve söyleşi, yüzlerce ziyaret ve farklı çevrelerden duyarlı insanların neredeyse bir kitaba sığmayacak çapta gayretleriyle dile getirdikleri hiçbir talebin somut bir karşılık bulmadığını söyledi. Yuva son olarak şunları söyledi; “Diyarbakır İslami STK`ları olarak:
* Brifingli yargılamaların kötü mirasını devralan mevcut mahkemeleri, iş yoğunluğu bahanesini bir tarafa atarak, gerekirse gecelerini gündüzlerine katarak bu sorunu çözmeye davet ediyoruz.
* TBMM`yi, mecliste birinci parti olan AK Partiyi ve ana muhalefet olan CHP`yi, 28 Şubat mahpuslarının sorununu “öncelikli mesele” haline getirmeye, sorunun çözümünü sağlayacak yasal düzenlemeleri bir an önce yapmaya çağırıyoruz.
* Binlerce insanın hayatını karartmış olan 28 Şubat sürecinin her yönüyle aydınlatılmasını ve bu sürecin bütün aktörlerinin açığa çıkartılarak bunlardan hesap sorulmasını bekliyoruz.
* 28 Şubat sürecindeki siyasi yargı kararlarının iptal edilerek 28 Şubat`ın brifingli-siyasi yargılamalarının yok sayılmasını talep ediyoruz.
* 28 Şubat mahpuslarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”
"TEK BİR KİŞİNİN BİLE ZÜLÜM ALTINDA KALMASINA SEYİRCİ KALINAMAZ"
Diyarbakır İslami STK`ları tarafından düzenlenen “28 Şubat ve FETÖ Yargısının Mağdur Ettiği Yusufiler” konulu kitlesel basın açıklamasına katılan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Zekeriya Yapıcıoğlu, basın mensuplarına yaptığı değerlendirmelerde 28 Şubat sürecinde çok ciddi hukuksuzlukların yaşandığına dikkati çekti. MHP Lideri Devlet Bahçeli`nin “FETÖ`nün mağdur ettiği dosyaların yeniden inceleme” çıkışına dair soruya da cevap veren Yapıcıoğlu, “Daha önce de biz bugün başka mahkemeler tarafından ‘terörist` olarak kabul edilip cezalandırılan, cezaevlerine kapatılan hakimlerin, kendi mensup oldukları örgütlerin çıkarlarını gözeterek karar verdikleri dosyaları yeniden ele almak gerekir dediğimizde, zamanın adalet bakanı, ‘yargı bu kadar ağır bir yükün altından kalkamaz` diye bu talebimizi geri çevirmişti. Fakat bu mazeret değildir. Yani yargının yükü ne kadar ağır olursa olsun mutlak surette tek bir kişinin bile zülüm altında kalmaya devam etmesine seyirci kalmak mümkün değildir/ olmamalıdır.” şeklinde konuştu.
BATMAN
"28 ŞUBAT MAĞDURLARINA AF DEĞİL, YENİDEN YARGILAMA İSTİYORUZ"
Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde düzenlenen basın açıklamasında, brifing ve kumpaslar sonucu mahkûm edilen ve yıllardır cezaevinde tutulan 28 Şubat ve FETÖ yargısı mağdurlarının af ve tahliyeleri değil, yeniden yargılanmaları istendi. MAZLUMDER tarafından düzenlenen ve Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesi ile İslami STK'ların da destek verdiği başta 28 Şubat dönemi mağdurları olmak üzere, FETÖ yargısınca haksız yere yaklaşık 20, 25 yıldır cezaevlerinde tutuklu bulunan mahkûmlar için Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde bir basın açıklaması yapıldı. "28 Şubat Mahpuslarına Özgürlük" temasıyla düzenlenen basın açıklamasına; bazı siyasi parti temsilcileri, İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, 28 Şubat ve FETÖ Mağduru Aileleri İnisiyatifi Sözcüsü Hüseyin Olam, STK temsilcileri, 28 Şubat ve FETÖ mağduru mahkûmların aileleri katıldı.
"LÜTFEN MAĞDURİYETİMİZİ GÖRÜN, ÇÜNKÜ HÜKÜMET GÖRMÜYOR"
13 yıldır cezaevinde olan Metin Coşkun'un eşi Şenay Coşkun, "Konuşulması gereken her şey konuşuldu, anlatıldı; mağduriyetler dile getirildi. Hayallerimizin tek tek elimizden kaymasına mı, çocuklarımızın bir sürü ukdelerle büyümesine mi, yoksa 15 yıllık iktidarda bulunan muhafazakâr bildiğimiz hükümetin bize karşı 3 maymunu oynamasını mı anlatacağımı bilemiyorum. Çünkü gerçekten çok ciddi mağduriyetler yaşıyoruz. Halka sesleniyorum; lütfen mağduriyetimizi görün, çünkü hükümet görmüyor." dedi.
"ARTIK BURUK SEVİNÇLER İSTEMİYORUZ"
24 yıl cezaevinde bulunan 28 Şubat mağduru Abdusselam Durmaz'ın yakını Meryem Özperk ise şunları söyledi: "Biz artık akrabalarımızın dışarda olmasını istiyoruz. Onlarla dışarda vakit geçirmek istiyoruz. Sadece bir taziyede onları dışarda görebiliyoruz. Buruk sevinçleri artık istemiyoruz. Artık Cumhurbaşkanımızdan, Adalet Bakanımızdan gereğinin yapılmasını rica ediyoruz. Mağduriyetimiz giderilsin, sevdiklerimize kavuşalım." Daha sonra MAZLUMDER adına basın açıklamasını okuyan Mahmut Yavuz, brifingli ve paralel yargı kararlarının iptal edilip, mahkûmlar için af ve tahliye değil, yeniden yargılama yolunun açılması gerektiğini belirtti. Yavuz, konuyla ilgili bugüne kadar yapılan onlarca eylem ve söyleşi, yüzlerce ziyaret ve dile getirilen taleplerin somut bir karşılık bulmadığını söyledi. Basın açıklaması İttihadul Ulema Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek'in yaptığı dua ile son buldu.
BOLU
"28 ŞUBAT MAHKÛMLARI SERBEST BIRAKILSIN" TALEBİ
Bolu F Tipi Cezaevi önünde toplanan grup, "28 Şubat tutukları serbest bırakılsın" çağrısında bulundu. İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) tarafından Bolu F Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması düzenlendi. MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ali Öner ile açıklamaya destek veren sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ve üyeleri, mahkumların avukatları ve mahkum yakınları, "Müslüman tutsaklar yalnız değildir" sloganı attı. Burada grup adına açıklama yapan Öner, 28 Şubat sürecinin Türkiye'de unutulduğunu, unutulmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, "O dönemde birçok genç beden yargı sonucunda gözaltına alındılar. Karakollarda ciddi işkencelerden geçirildiler. İşlemedikleri suçlardan dolayı mahkum edildiler." diye konuştu. Öner, içeride bulunan her bir mahkumun çeyrek asırlık bir ömrünün dört duvar arasında gittiğine değindi. MAZLUMDER olarak başlattıkları bu eylemi her ayın 28'inde unutturmama adına devam ettireceklerini belirten Öner, şunları kaydetti: "Bu genç bedenlerin artık yaşlanmaya yüz tutan bu yüzleri bir an önce tekrar yargılanmak üzere serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Geç kalan adaletin adalet olmadığını dillendiriyoruz. Devlet yetkililerinden bir an önce bu meseleye eğilmelerini talep ediyoruz. Bunun daha fazla sürdürülmemesi gerekiyor. Bu zulüm devam ettirilmemelidir. Zulüm ile abat olunmaz. Zulümle bir yere kadar gelinebilinir. Biz bu kardeşlerimizin artık görmezlikten gelinmemesini dillendiriyoruz. Bu kardeşlerimiz yeniden yargılansın. Yargı en azından adil olduğunu göstersin. 28 Şubat sürecinin bittiğini hepimize göstersin." Daha sonra bekleyen kalabalık cezaevi önünde iftar yaptı.
ADANA
ADANA CEZAEVİ ÖNÜNDE 28 ŞUBAT PROTESTOSU
MAZLUMDER tarafından Adana F Tipi Cezaevi önünde düzenlene basın açıklamasında 28 Şubat ve FETÖ yargısının mağdur ettiği mahkumlara bir an önce yeniden yargılama yolunun açılması talebinde bulunuldu. Adana'da, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği tarafından (MAZLUMDER), 28 Şubat ve FETÖ yargısı mahkumlarının serbest bırakılması talebiyle basın açıklaması yapıldı. Adana F Tipi Ceza İnfaz Kurumu önünde yapılan basın açıklamasına katılan vatandaşlar, 'Siyasi yargı kararları iptal edilsin', 'Yeter artık', 'İçeriden dışarı özgürlük iftarı' yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Mazlum-Der Adana Şube Başkanı Mehmet Ali Önal tarafından okunan basın açıklamasında brifingli ve paralel yargı kararlarının iptal edilip, mahkûmlar için af ve tahliye değil, yeniden yargılama yolunun açılması gerektiği ifade edildi. Aradan geçen 21 yıla rağmen 28 Şubat'ın çaldığı hayatların hesabının sorulmadığı ifade edilen açıklamada, 20 yılı aşan sürelerle cezaevlerinde tutulan 600'e yakın mahkûm ve bu mahkûmların aileleri için darbenin devam ettiği vurgulandı. Yapılan basın açıklamasının ardından cezaevi önünde hazırlanan toplu iftar sofradında katılımcılar toplu olarak iftarlarını açtılar.
SİVAS
'28 ŞUBAT SÜRECİNDEKİ BRİFİNGLİ SİYASİ YARGILAMALARIN YOK SAYILMASINI TALEP EDİYORUZ'
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Taş, 28 Şubat sürecindeki siyasi yargı kararlarının iptal edilerek, brifingli siyasi yargılamaların yok sayılmasını talep ettiklerini bildirdi. MAZLUMDER Kayseri, Adıyaman ve Malatya şubelerinin üyeleri ile mahkum yakınları, 28 Şubat mahkumlarının serbest bırakılması talebiyle Sivas E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önünde bir araya geldi. Grup adına açıklama yapan MAZLUMDER Genel Başkan Yardımcısı Taş, aylardır, 28 Şubat mazlumları, Sivas davası mazlumları ve haksız yere cezaevinde yatan tüm mahkumlar için özgürlük talebini dile getirdiklerini söyledi. Brifingli ve paralel yargı kararlarının iptal edilmesini talep ettiklerini aktaran Taş, af değil, tahliye ve yeniden yargılanma istediklerini ifade etti. "İçeriden dışarı, özgürlük iftarı" sloganıyla cezaevi önlerinde mahkumlara özgürlük için yeniden bir araya geldiklerini belirten Taş, "28 Şubat mahkumları için yıllar, hükümetler, siyasi iktidarlar, güç odakları, yargı mensupları değişmiş ama mağduriyetlerin giderilmesi noktasında ne yazık ki hiçbir şey değişmemiştir." diye konuştu. Açıklamanın ardından grup, iftar yaptı.