• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bakan Soylu`dan seçim güvenliği açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'de 13 ilin valisi, il emniyet müdürü ve jandarma komutanının katılımıyla düzenlenen Seçim Güvenliği Bölge Toplantısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında yapıldı.

Bu yıl 6'ncısı düzenlenen Seçim Güvenliği Bölge Toplantısı, bir otelin konferans salonunda yapıldı. Toplantıya; Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Mardin valileri, il jandarma komutanları katıldı.

"18 yaş altındakilerin materyal dağıtması yasak"

Toplantının açılışında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, seçim kampanyalarında 18 yaşından küçüklerin seçim materyali dağıtmasına izin verilmeyeceğini, bunun bu seçimin kararlarından olduğunu ifade etti.

Soylu, "Takdir edersiniz ki; bu kampanyada kişiler heyecanları dolayısıyla bazen aşırı tepkisel olabiliyorlar, gerginlikler yaşanabiliyor. Mahallenin küçük çocukların ellerine siyasi parti broşürü tutuşturup onları tanımadıkları insanların kapısına yollamak çocuklarımız açısından büyük bir risk içermektedir. Dolayısıyla çocuklarımızı koruma adına böyle bir karar almış olduk." dedi.

"Güveni temin etmek bizim görevimizdir"

Yaklaşık 24-25 günlük bir kampanyanın olacağını hatırlatan Soylu, "24-25 günde bütün siyasi partilerin kendilerini ifade etme alanını bırakmak ve bu huzuru, güveni temin etmek bizim görevimizdir. Özellikle Ramazan ayı olduğu için çok doğal olarak kampanyada belki gündüz yaşanacak sorunlar akşama doğru sirayet edecekler. Allah muhafaza özellikle akşam olduğu için zor olsa da tüm güvenlik önlemlerini alarak kampanyaların sağlıklı, huzurlu, güvenli herkesin kendini ifade edebileceği, vatandaşımızın hür iradesini ortaya koyabileceği bir şekille oluşmasını sağlamak, bunu gerçekleşmesine sebebiyet vermek bizim en temel görevlerimizden bir tanesidir." diye konuştu.

"Tedbirlerini alırken 3'üncü göz kullanacağız"

Soylu, "Güvenlik özgürlük dengesi diye bir şey yoktur." Özgürlük diye bir şey vardır. Güvenlik onun sağlayıcısıdır, yani alt yüzüdür." dedi ve devamında şunları ekledi:

"Hepimiz ailelerimize çocuklarımıza bir bakalım kendi yaşantımıza bir bakalım. Mesele özgürlüğü sağlamaktır. Özgürlük alanı eğer iyi bir şekilde oluşturulursa aslen güvenlik de demek ki iyi bir şekilde oluşturulmuştur. Güvenlik, özgür bir ifade ve tercih ortamını sağlamak için vardır. Bu itibarla bizim temel sorumluluğumuz, birilerinin başkalarının özgürlük alanına müdahale olmayacağı güvenli bir ortamı tesis edebilmektir. Kampanya döneminde basına açık ve kapalı toplantılarda güvenlik tedbirlerini alırken bir 3'üncü göz kullanacağız. Alınan tedbirlerin dışarıdan izlenecek, kontrol edecek birimler oluşturacağız."

531 bin güvenlik personeli görevinin başında alacak

Seçim gününde 531 bin güvenlik personelinin görevinin başında olacağını kaydeden Bakan Soylu, "Bunun yanı sıra güvenlik tedbirlerine yardımcı olmak maksadıyla 74 helikopterden 18 insansız hava aracına, 6 insanlık keşif aracından diğer kara araçlarımıza ve güvenlik araçlarımıza kadar gerek seçim günü gerekse de kampanya döneminde her biri görevlerinin başında olacaktır. Küçük insansız hava aracı olarak tabir ettiğimiz droneler de kullanılacaktır. Güvenlik acil merkezleri oluşturduk; o bugünler içindir. Onlar 24 saat görevlerinin başında gerek Jandarma İstihbaratımız gerek Emniyet İstihbarat birimlerimiz bütün güvenlik kamera sistemlerimizde entegre bir şekilde bu süreçte yer alacaklardır.   Olası provokatif eylemlere iliştin tüm birimlerdeki personeller tam kapasite ile görevlerinin başında olacaktır. Özellikle oy kullanılan yerlerde görev alacak personellerimize hizmet içi eğitim verilecektir. Size bir seçim güvenliği genelgesi gönderdik. Arkadaşlarımız bu çalışmaları baştan sona kadar anlatan bir kitapçık hazırladı." dedi.

"YSK'nın kararlarını takip edin" talimatı

Her gün YSK'nın çıkardığı kararları ve genelgeleri gönderdiklerini ifade eden Soylu, son olarak şunları söyledi:

"Seçim günü üzerlerinde silah bulunanların seçim sandıklarının bulunduğu binalara girmesine izin verilmeyecek. Üzerinde propaganda etkisi olan amblem ve rozet bulunanlara da izin verilmeyecektir. Mevcut güvenlik kameralarının sağlıklı çalışmasına, sandık torbalarının olduğu depolarının aydınlatılmasına ilişkin tedbirler alınacaktır. 16 Nisan'da hiçbir tartışma olmadı. Ama Allah muhafaza bir elektrik kesintisi tartışması başlamamalıdır, tedbir alınmalıdır. Yukarıdan aşağı aydınlatma ve tüm kameralar kontrol edeceğimiz hususlardan bir tanesidir. Seçim herhangi bir aksiliğin telafi edilemeyeceği bir hadisedir. Biz merkezden YSK ile sürekli irtibatta bulanacağız ve gelen bütün bilgileri teker teker size aktaracağız. Gerek seçim kanunu gerekse YSK'nın ortaya koyduğu talimatların tamamı arkadaşlarımız tarafından gerek valiliklerimiz gerek güvenlik birimlerimiz tarafından bilinmeli ve yenilikler takip edilmelidir."

Yapılan açıklamanın ardından toplantı basına kapalı devam etti. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir