Çatı İttifakından Vekil İttifakına
Muhalefetin eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üzerinden kurmak istediği çatı ittifakı` tutmadı. Her parti kendi adayını göstermekte ısrar edince çatıda anlaşamayan muhalefet, yeni bir protokole hazırlayarak vekil ittifakı`nda karar kıldı. CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti ve DP; 4`lü ittifak yapma konusunda prensipte anlaştı.
HABER MERKEZİ
Seçimlerin erkene alınmasıyla siyaset arenasında da her geçen gün farklı bir senaryo çiziliyor. Özellikle muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı adayı olarak eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üzerinden kurmak istediği ‘Çatı Aday` formülü bazı partilerin muhalefeti ile olumsuz sonuçlanınca, yeni arayışlara girildi. Her parti kendi adayını göstermekte karar kılınca, ‘çatı aday` formülü çökse de yeni arayışlardan vazgeçilmedi ve son olarak partiler vekil ittifakında karar kıldı. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi (SP) ve Demokrat Parti (DP) 4`lü ittifak yapma konusunda prensipte anlaştı. AK Parti ve MHP`nin 'Cumhur İttifakı' hem milletvekilliği hem de Cumhurbaşkanlığı Sistemi seçimi için kurulurken, 4 partinin ittifakı ise milletvekilliği seçimi için yapıldı. Kamuoyu, özellikle son seçimlerde ve referandumda büyük etkisi olan HÜDA PAR`ın bu seçimlerde ortaya koyacağı tavrı merakla bekliyor. Hüda Par, tüm partilerle görüşmek için girişimlerde bulunmuş, bir kısmı ile de görüşmüştü.
4`LÜ İTTİFAKI LİDERLER AÇIKLAYACAK
Dört partinin ortak çalışma grubunun üzerinde çalıştığı ittifak protokolünün liderlere sunulması, ardından da dört parti liderinin düzenleyeceği ortak bir basın toplantısıyla kamuoyuna ilan edilmesi bekleniyor. Bu açıklamanın bugün yapılacağı da belirtiliyor. Muhalefet ittifakının adına ilişkin çeşitli seçeneklerin gündeme geldiği ancak isimlendirmenin de liderlerin ortak onayı ile olacağı vurgulanıyor. Muhalefetin ittifak protokolünde ana hedefin parlamenter demokrasiye yeniden dönüş olduğu kaydedilirken, demokrasi ve hukuka da vurgu yapılıyor.
İTTİFAK İÇİN İKİ İSİM ÖNE ÇIKTI
Partilerin bugün saat 15.00'te protokolü imzalayacağı öğrenildi. 4 parti arasında ittifakın ismine yönelik de çalışma tamamlandı. Yapılan görüşmelerde 'Millet' ve 'Demokrasi' isimleri öne çıktı. İttifaka verilecek isim için son kararı ise liderlerin vereceği öğrenildi. İttifak, milletvekili seçimleri için oluşturuldu. Cumhurbaşkanlığı yarışındaysa her parti kendi adayını destekleyecek. İttifak kuracak siyasi partilerin ittifak protokollerini 6 Mayıs'a kadar Yüksek Seçim Kurulu'na sunmaları gerekiyor.
HÜDA PAR`IN TAVRI NE OLACAK?
AK Parti, MHP, BBP ile CHP, İYİ Parti, SP ve DP`nin ittifakta anlaşmaları gündemdeyken kamuoyunun merak ettiği bir diğer konu ise HÜDA PAR`ın tavrının ne olacağı. Geçtiğimiz günlerde seçime gireceği kesinleşen HÜDA PAR, 81 ilde milletvekili seçimlerine gireceğini açıklamış ancak Cumhurbaşkanı adayı çıkarıp çıkarmayacakları veya herhangi bir adayı destekleyecekleri konusunda bir tavır ortaya koymamıştı. Kamuoyu, özellikle son seçimlerde ve referandumda büyük etkisi olan HÜDA PAR`ın bu seçimlerde ortaya koyacağı tavrı merakla bekliyor.
HÜKÜMETTEN 4 PARTİ İTTİFAKINA YORUM
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, muhalefetin ittifak kurmasıyla ilgili, "Dört benzemezlerin ittifakı, zoraki nikah gibi zoraki bir ittifak." dedi. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ittifak konusunda anlaştı. Muhalefetin ittifakına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan ilk yorum geldi.
"ZORAKİ NİKAH GİBİ"
Başbakan Yardımcısı Bozdağ 4 partinin ittifakına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu ittifak benim gördüğüm esasında dört benzemezlerin bir ittifakı. Hani zoraki nikah derler ya zoraki nikah gibi zoraki bir ittifak görüyoruz. Bunları motive eden, bir araya getiren şey esasında Türkiye'nin çıkarları, geleceği, yapılacak işler falan değil, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığıdır. Buna esasında şöyle demek lazım, 'Recep Tayyip Erdoğan karşıtları ittifakı, öfkeliler ittifakı.' Cumhurbaşkanımıza karşı öfkesi olanlar bir araya geldiler. Eminim ki bu ittifak merhum Necmettin Erbakan Hoca'nın kemiklerini sızlatmıştır. Çünkü Erbakan Hoca'nın temsil ettiği bütün değerlerin düşmanıdır CHP. 'Cumhurbaşkanı seçiminde artık netice alamayacağımız anlaşıldı, bari parlamentoda hatırı sayılır bir çoğunluk elde edelim de cumhurbaşkanının yukarıda elini ayağını bağlı tutalım' diye Türkiye'nin önünü kesme ittifakı bu noktada. Onun için bunların Cumhurbaşkanımıza karşı olan nefretleri, kinleri akıllarını başından almış, ne yaptıklarını pek bilmiyorlar." dedi.