Doğu Guta`da insanlık alarm veriyor!
Suriye`de Baas rejiminin ablukasındaki Doğu Guta`daki sivillerin durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Son üç gün içerisinde en az 250 kişi hayatını kaybetti. Doğu Guta`da açık bir şekilde insanlık suçu işlendiğini belirten araştırmacı yazar Osman Atalay, gazetemize yaptığı açıklamada, konuyla ilgili ciddi bir kamuoyu oluşturulabilirse; insani yardım koridoru açılabileceğini belirtti.
Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER
Suriye'de Baas rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'da sivillerin durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SNHR) son üç gün içerisinde en az 250 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında 50 çocuk bulunuyor. Yaralı sayısı ise 1200'ü geçti. Birleşmiş Milletler (BM) ise, bölgedeki durumun "alarm verici" olduğunu açıkladı.
“DURUM ÇOK VAHİM”
Araştırmacı yazar Osman Atalay gazetemize yaptığı açıklamada, Doğu Guta`da açık bir şekilde insanlık suçu işlendiğini belirtti. “Çok acil bir şekilde yardım kampanyaları yapılması gerekiyor.” diyen Atalay, “BM`nin artık devreye girmesi gerekiyor. Açık bir şekilde insanlık suçu işleniyor. BM konuyla ilgili açıklama yapıyor. Doğu Guta`da insanlık suçunun ihlali söz konusu olabilir deniliyor. Maalesef ne ülke bazında, ne de BM bazında henüz ciddi bir girişim gerçekleşmedi. Ama şunu net ifade edelim ki durum çok vahim. Her geçen dakika daha da geç kalınıyor demektir. Çok değil en azından bir insani yardım koridorunun açılması gerekiyor artık.” şeklinde konuştu.
“BOMBALANAN YERLERİN TAMAMI SİVİL BÖLGELER”
Bombalanan yerlerin tamamen sivil bölgeler olduğunu belirten Atalay, “Ölü sayısı bilerek veya bilmeyerek açıklanmıyor. Tahmini rakamlar var ve bu rakamlar ürkütücü. Bunun ötesinde açlık ve hastalıklar da ciddi anlamda fazla. Açıkçası biz yeni bir Halepçe ya da Srebrenica ile karşılaşmaktan korkuyoruz, bu bizi ürkütüyor. Bombalanan yerlerin tamamen sivil bölgeler olduğunu biliyoruz. Türkiye`nin konuyu hem İslam İşbirliği Birliği Teşkilatı`na, hem BM`ye, hem de Arap Birliği`ne taşıması gerekiyor. BM konuyu gündemine alırsa öyle tahmin ediyoruz ki bir insani yardım koridoru açılabilir. Bizim de konuyla ilgili çok ciddi bir kamuoyu oluşturmamız gerekiyor. Tekrar şerh düşelim: Doğu Guta`da şu an insanlık suçu işleniyor bunu BM de tasdikliyor.” ifadelerini kullandı.
BM: DURUM ALARM VERİCİ
BM, Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde artan çatışmalar ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisinin "alarm verici" noktada olduğu konusunda uyarıda bulundu. BM Genel Sekreter Sözcülüğü`nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in, hava saldırılarına ve bombardımana maruz kalan 400 bin sivilin durumundan derin endişe duyduğu aktarıldı.
Bölgede 5 hastane ve sağlık merkezinin hava saldırılarında hedef alındığı duyurulan açıklamada, 700 kişinin tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Doğu Guta'dan Şam'a yönelik topçu atışlarının olduğu kaydedilen açıklamada, Doğu Guta'nın Astana'da varılan anlaşma çerçevesinde çatışmasızlık bölgeleri içinde yer aldığı hatırlatıldı. Açıklamada tüm taraflara insani yardımların ve tahliyelerin yapılabilmesi için ateşkes çağrısında bulunuldu.
AÇLIK VE BULAŞICI HASTALIK UYARISI
BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq ise pazartesi günkü açıklamasında, 69 sivilin aşırı derecede yetersiz beslenme riskinin, 127 çocuğun ise hayati tehlikesinin olduğunu söylemişti. Haq, tüberküloz, tifo ve uyuz gibi bulaşıcı hastalıkların görülmeye başladığını, aşıların tükenmesi nedeniyle 600 çocuğun tehlike altında olduğunu ifade etmişti.
ÇOK SAYIDA BEBEK VE ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ
Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda binlerce hasta sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaşamını yitirdi.