• DOLAR 34.595
  • EURO 36.616
  • ALTIN 2905.246
  • ...
Mera alanları tel örgüyle çevrilen köylülerden tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir dönem küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu Gaziantep'te, hayvan yetiştiricilerinin mera olarak kullandıkları alanın son yıllarda orman alanı olarak ilan edilip tel örgüyle çevrilmesine tepki gösteren köy sakinleri, daralan mera nedeniyle hayvanlarını otlatmakta sorun yaşadıklarını ve zor dönemler geçirdiklerini belirttiler.

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesine bağlı Köksalan Mahallesi (Köyü) sakinleri, hayvanları için otlak olarak kullandıkları mera alanının, orman alanı olarak ilan edilip tel örgüyle çevrilmesinin neden olduğu sorunlarla boğuşuyor.

Yem fiyatlarının sürekli yükselmesi ve mera alanlarının daralmasıyla hayvan yetiştiremediklerini belirten köy sakinleri, tek geçim kaynağı olan, bir zamanlar köylerinde oldukça yaygın olan hayvancılığın bitme noktasına geldiğini dile getirerek, sorunlarının çözümü için yetkililere çağrıda bulundu.

Yaşadıkları sorunu İLKHA'ya anlatan köy sakinleri, mera alanlarının giderek azalmasıyla ve özellikle kış ayları olması nedeniyle besiciler olarak hayvanlarını otlatmakta güçlük çektiklerini ifade ettiler.

Temel geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu ifade eden Osman Yıldız, Gaziantep Orman İşletme Müdürlüğü'nün, 100 yıldır mera alanı olarak kullandıkları bölgeyi tel örgülerle çevirerek hayvanların otlatılmasını engellemesinin köylüye büyük mağduriyet yaşattığını söyledi.

Mera sorunu nedeniyle köylerinde hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirten Yıldız, "Hayvancılık şu an üçte bire düştü. Köyümüzün 300 metre kenarına kadar tel örgü çevirdiler. Biz bu sıkıntımız ile ilgili bizatihi Orman Bölge Müdürlüğü ile görüştük. 'Bu ormana girmeyelim' dedik. Ama bize 'biz bu ormanı dikeceğiz. Eğer biz orman dikmezsek buraları şahıslara vereceğiz' dediler. Biz ne kadar ısrar ettiysek kabul etmediler."dedi.

3 bin tane küçükbaş hayvandan bir tane hayvanı kaldığını belirten Yıldız, "Yem pahalı ve yemin fiyatı bugün bin 150 TL olmuş. Buranın 8 bin 500 dönüm hazine arazisi vardı. 3 bin dönüm yeri bile kalmadı. Zaten köylü bu meşe ağaçlarını 150-300 yıldan beri dikmiş, bu ormana iş makinesi konulsa görünmez. Her sene buraya işçi getiriyorlar, çalışma yapıyorlar. Zaten köylü yıllardan beri bu ormanları korumuş ve büyütmüş. Devletin bu ormanla bir alakası yok. Bu sıkıntımızı da dilekçeyle Cumhurbaşkanı'na dahi ilettik. Dilekçemizin cevabını Gaziantep Valiliği'ne göndermişlerdi. Valilik incelemede olduğunu söyledi. Normalde bu kararı iptal edeceklerdi. Ama ne olduysa bu şekilde kaldı."ifadelerini kullandı.

Yetkililerden destek istediklerini ifade eden Yıldız, "Şu durumda köylü perişan. Köyümüzün herhangi bir arazisi yoktur. Köyün geçimi hayvancılıktır. Bu arazide bu şekilde dağıldıktan sonra hayvancılık bitmiş durumdadır. Yetkililerden destek istiyoruz. Eğer hayvancılığın artmasını istiyorlarsa bu tel örgülerini de kaldırsınlar. Yok, eğer hayvancılık yaygınlaşmasın diyorlarsa bu tel örgüler kalsın. Sadece bizim köyümüzde değil her tarafta durum böyledir. Diğer köylerin de kenarlarına kadar orman dikmişler. Buralar zaten orman." şeklinde konuştu.

Meraların tel örgüyle çevrilmesinin hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini belirten Mehmet Yıldız da, yetiştiricilerin daha çok ahırlarda yem ile hayvanlarını beslediğini dile getirdi.

Yıldız, "Yıllardan beri köylü zaten bu ormanı kurmuş. Orman alanınI tel örgüyle çevirdiler. Şu an biz sıkıntıdayız. Hayvancılık bitme derecesine gelmiş. Samanın tonu bugün bin lira olmuş.  Arpa fiyatı bin 200, bin 300 lira olmuş. Daha önce bizim burada 20 hane vardı. Yaşanan sıkıntılardan dolayı ve hayvancılık yapamadıklarından dolayı Antep'e göç ettiler. Eğer bu şekilde devam ederse bu göç daha da devam edecektir. Bu tel kalkmazsa hayvancılık bitme durumuna gelecektir. Bayağı bir sıkıntıdayız, hayvancılık olmadığı ve mera olmadığı için köylü hayvancılık yapamıyor, çareyi Gaziantep'e göçmekte buluyor. Bu göç bu şekilde devam edebilir. Bir an önce bu tel örgülerin kaldırılmasını istiyoruz. Köylü hayvanlarını rahat bir şekilde otlatsın. Bu tel örgüler kalkmazsa hayvanlık bitecektir. Yem fiyatı pahalı olduğundan dolayı hayvanları sadece yemle besleyemeyiz. Burası zaten ormanlık ve ormanlık alanı kapatmanın bir anlamı yoktur. Mevcut olan ormanın etrafını tel örgüyle çevirdiler. Biz mağduruz, sıkıntılı dönemler yaşıyoruz." diye konuştu.

Vakkas Yıldız ise, yaşadıkları sorunları ve sorunun neden olduğu mağduriyeti şu ifadelerle anlattı:

"Bizim burada hiç meramız kalmadı. Köyümüzün 300 metre kenarına kadar komple hep tel örgüyle çevrildi. Zaten bizim köyümüzün bulunduğu yer ormandı, meşe ağaçlarıyla çevrilidir. Bir üretici olarak büyük sıkıntılarımız var. Hayvanlarımızı otlatacak hiçbir yerimiz kalmadı. Bizim tek geçimimiz hayvancılıktır. Devletimiz 'destek veriyoruz' diyor. Ama bizim meramız hiç kalmamış. Bayağı sıkıntılar yaşıyoruz. Hayvanlarımızı otlatacak hiçbir yerimiz yok, mera diye bir yerimiz kalmadı. Köyün etrafına orman yapacağız diye tel örgüyle çevirdiler. Daha önce bizim burada 10-15 sürü hayvan vardı. Şu an 3 sürü hayvan kaldı. Mera kalmadığından dolayı sıkıntı yaşadık, bundan dolayı hayvanlarımızı sattık. Beş yıldan beri bu sıkıntı içerisinde yaşıyoruz. Yem fiyatları bayağı bir pahalı. Mecbur biz de bu hayvanları bu meralarda yaymak zorundayız. Ama şuan hayvanlarımızı otlatacak yer olmadığı için günlük olarak yem veriyoruz. Ama hep sıkıntı yaşıyoruz. Hayvan üreticisi gittikçe azalıyor." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 



































Bu haberler de ilginizi çekebilir