Başörtüsü Zulmü Nereye Kadar
Sakarya Adalet Girişimi tarafından hazırlanan Dünyada ve Türkiye`de Başörtüsü Raporunda yıllardır devam eden ve hala ciddi bir çözüm bulunamayan başörtüsü yasağının ne boyutlara ulaştığı gözler önüne seriliyor.
Yaşanan olaylara bakıldığında insan, “Başörtüsü zulmü nereye kadar” demekten kendini alamıyor. İşte zulmün 2010 çetelesi…
28 Şubat ürünü olan ve her dönem Türkiye’de inançlı kesimin karşısına çıkarılan başörtüsü yaşağı on yıllardı devam ediyor. Başörtüsü yasağıyla ilgili İnanç ve Adalet Platformları yıllardır başörtüsü zulmünün unutulmaması için eylemler yaparken, hala hükümet ciddi bir başörtüsü yasağı değişikliği girişiminde bulunmadı. Her ne kadar üniversitelerde başörtüsü yasağı hafifletilmiş olsa da, daha birçok alanda yasak devam ediyor. Ayrıca başörtülülere yönelik haksız ve hukuksuz tavırlar ise zaman zaman haber bültenlerine yansıyor.
BAŞÖRTÜSÜ RAPORU
Sakarya Adalet Girişimi (SAGİR) tarafından hazırlanan “Dünyada ve Türkiye’de Başörtüsü Raporu-2009/2010” çalışmasında 2009 ve 2010’da yaşanan ve basına yansıyan başörtüsü zulümleri örneklerle anlatılıyor. Değerlendirmelerin de yer aldığı raporda yaşanan zulüm gözler önüne seriliyor. 170 sayfalık raporun gündem arşivinde son iki yıl süresince başörtüsü yasağına dair sergilenen çarpıcı yasak sahneleri de yer alıyor. Başörtüsü yasağının kapıcı yönetmeliğine ya da tenis kortlarına kadar girdiğini, başörtülü bir hastanın ölümcül bir ihmale kurban edilmesi, çarşaflı hastaların ya da yakınlarının kovulması gibi birçok yasakçı uygulamanın yer aldığı raporda, Almanya’da Merve Şirbini’nin başörtüsünden ötürü bıçaklanarak katledilmesi ve Avusturya’da bir öğrencinin başörtüsünün başında yakılmaya kalkışılması gibi insanı dehşete düşüren ayrıntılar da kayıt altına alınmış. Türkiye ve Dünyada yaşanan zulümler sayfalara sığmadığı için sadece 2010’da yaşanan zulmü veriyoruz. İşte gün gün 2010 da yaşanan Başörtüsü zulmü...
2010’DA BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI UYGULAMALARI
Başörtülü misafirler kış soğuğunda dışarı atıldı
Başörtülü ailenin Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü misafirhanesinde kalmasına izin verilmeyerek, kış ortasında dışarıda bırakıldı. (31 Ocak 2010)
Eşi peçeli diye vatandaşlık vermediler
Fransız hükümeti, ‘Fransız eşine zorla peçe taktırdığını’ iddia ettiği yabancı uyruklu bir kişinin vatandaşlık başvurusunu reddetti. (03 Şubat 2010)
Başörtülü öğrencilere sürgün cezası
İlköğretim 8. sınıf öğrencileri Büşra Ayata ve Sabiha Alaş da başörtülü gittikleri için başka okullara gönderilerek cezalandırıldılar. (05 Mart 2010)
Başörtülü hasta yakınına hakaret iddiası
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde bir öğretim üyesinin 6 aylık bebeği havale geçirince, Çocuk Acil bölümüne gelen Sevda Akçay’a başörtüsünden dolayı hakaret ettiği belirtildi. (23 Mart 2010)
Anaokulu çocukları örtü yasağıyla tanıştı
Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Oyuncak Müzesi’ne başörtülü oldukları gerekçesiyle alınmadığı ortaya çıktı. (26 Mart 2010)
“İndirimli kart isteyen başını açsın!”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, öğrencilere toplu taşıma indirim kartlarının başörtülü fotoğrafla verilmeyişini savunarak uygulamaya devam kararı aldı. (28 Mart 2010)
Öğrencinin başından peruğunu çekip yere attı
Kadıköy Leman Kaya İlköğretim Okulu’nda YGS’ye giren bir öğrencinin peruğu sınav görevlisi tarafından başından zorla alınarak yere atıldı. (11 Nisan 2010)
İspanya’da başörtülü kıza yasak
İspanya’da 16 yaşındaki başörtülü öğrenci okul yönetimi tarafından derslere alınmıyor. (19 Nisan 2010)
Fransız kabinesi peçe yasağını onayladı
Fransa’da Bakanlar Kurulu, peçeli çarşafın kamuya açık yerlerde tamamen yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısını bugün kabul etti. (19 Mayıs 2010)
Başörtülü olunca mezuniyet töreni de yasak!
Sakarya Üniversitesi şehir stadında düzenlenen mezuniyet törenine başörtülü öğrencileri sokmadı. (21 Haziran 2010)
Çarşaflı hastaya profesör doktordan hakaret!
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde görev yapan profesör ünvanlı bir doktorun, annesine refakat eden Hacer Çoruhlu isimli bir kadını çarşaflı olduğu için hastane odasından hakaret ederek kovduğu iddia edildi. (22 Haziran 2010)
Referandumda başörtüsü yasağı!
Referandum oylaması başlamadan sadece saatler önce sandıkların kurulduğu yerleri kamusal alan ilan eden YSK, başörtülülerin görev yapmasını engelledi. (13 Eylül 2010)
“Tesettürlü adaylar başvurmasın lütfen…”
Bir iş bulma sitesinde yayınlanan ilanda özel bir firmanın “Tesettürlü adaylar veya bay adaylar başvurmasın lütfen..” ibaresi dikkat çekti. (21 Eylül 2010)
Hitit Üniversitesi yasaktan vazgeçmiyor
Çorum Hitit Üniversitesi’nde bazı bölümlerdeki yasağın devam ettirilmesi tepki çekiyor. (21 Ekim 2010)
Çankaya’ya askerden başörtüsü boykotu!
Çankaya’da Abdullah ve Hayrünnisa Gül’ün ev sahipliği yaptığı resepsiyona Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve komutanlar katılmadı. (29 Ekim 2010)
Erzincan’da başörtülü konuklar içeri alınmadı
Erzincan’da Valilik tarafından düzenlenen Cumhuriyet resepsiyonuna başörtülü gelen davetliler içeri alınmadı. Adana’da ise komutanlar başörtülü misafirleri görünce salonu terk etti. (29 Ekim 2010)
Başörtülü öğrenciler sınıfa girince hocalar ders işlemedi
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde üç öğretim üyesi öğrencilerinin derslere başörtülü girmesine tepki olarak sınıfta boş boş oturdu. (29 Ekim 2010)
KPSS’de takı diye başörtüsü çıkarttırdılar
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) İlahiyat Fakültesi’nde üniversitenin de avukatı olduğu öğrenilen denetçi bayanın KPSS sınavına gelen başörtülülere zorluk çıkardığı ortaya çıktı. (31 Ekim 2010)
Ankara Üniversitesi’nde güvenlikçiler başörtülü öğrencilere saldırdı
Yasağın uygulanmaya devam ettiği Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde başörtülü öğrenciler ve onları korumaya çalışan arkadaşları özel güvenlik görevlilerinin saldırısına maruz kaldı. (11 Kasım 2010)
Azerbaycan’da başörtüsü yasağı
Azerbaycan Milli Eğitim Bakanı Mısır Merdanov artık hiçbir eğitim kurumunda başörtülü öğrencinin de öğretmenin de olamayacağını açıkladı. (23 Kasım 2010)
Peruğu kulağını göstermedi diye sınavı iptal edildi
Dikey Geçiş Sınavı’na peruk takarak giren Açıköğretim İlahiyat Fakültesi öğrencisi hakkında kulakları görünmediği gerekçesiyle tutulan tutanak neticesinde sınavının iptal edildiği ortaya çıktı. (25 Kasım 2010)
Kuzey Kafkasya’da bir üniversite başörtüsünü yasakladı
Kuzey Kafkasya’nın en büyük üniversitelerinden Pyatigorsk Dil Üniversitesi rektörü Alexander Gorbunov, üniversiteye hicablarıyla ve başörtüleriyle gelen öğrencilerin eğitim hakkını yasakladı. (26 Aralık 2010)
İLKÖĞRETİMDE DE BAŞÖRTÜSÜ ZULMÜ DEVAM EDİYOR
Ayrıca 2010 yılı içerisinde ilköğretimde yaşanan birçok başörtüsü mağduriyeti de medyaya yansımıştı. Medyaya yansıyan kimi ilköğretimlerdeki başörtüsü mağdurları da şöyle.
Okula almadılar para cezası verdiler
Gaziantep’te başörtülü olduğu için okula alınmayan ilköğretim öğrencilerinin babasına kızını okula göndermediği gerekçesi ile para cezası kesildi.
Hilvan’da 40 öğrenci okula alınmadı
Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde inançları gereği başörtüleri ile okula gitmek isteyen 25 ilköğretim öğrencisi okul yönetimleri tarafından okula alınmadılar. Bu da yetmezmiş gibi veliler emniyete çağrılarak sindirilmeye çalışıldılar.
Başörtülü İlköğretim Öğrencisine Tecrit ve Sürgün
Eğitim tarihinde bir ilk yaşandı ve İzmir’de ilkokul 8. Sınıfta okuyan ve okul birincisi olan Amine Şani başörtüsünden dolayı önce tecrit edildi sonra sürgün edildi.
Başörtülü kız öğrenciler okulu bırakmak zorunda kaldı
Adana’da İlköğretim öğrencisi Halime Kinay, başörtülü olduğu için okula alınmadı. Ablasının da aynı gerekçe ile 2 yıl önce okuldan ayrılmak zorunda bırakıldığı ortaya çıktı.
“Başörtümle Okumak İstiyorum”
Mersin’de başörtüsü ile okumak isteyen ilköğretim 8. sınıf öğrencisi Maşallah Gül okul yönetimi ve öğretmeler tarafından psikolojik baskı ve tehditlere maruz kaldı. Okulu çok sevdiğini söyleyen Maşallah, “Başörtümle okumak istiyorum” demişti.
Ece Nur’a 178 Tutanak
Diyarbakır’da derslere başörtüsüyle girmeye devam eden ve ilköğretimde çığır açan isim olarak tarihe kaydedilen Ece Nur Özel hakkında okul yönetimi tarafından 178 tutanak tutulduğu ortaya çıktı.
İbrahim Toprak / İstanbul