• DOLAR 32.505
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2441.532
  • ...
Okulların Açılmasıyla Kur`anı Kerim Kapatılmasın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sümeyye AKSOY / Doğruhaber

Okulların açılmasıyla Kur`an-ı Kerimi, kitaplığın üst raflarına bırakırız ne yazık ki… Küçükken Kur`an öğrenmek için camilere gitmeyenimiz yoktur. Birçoğumuz da kurs bitimine kadar öğrenip yıl içerisinde unuturduk. Sonra da bir sonraki sezon tekrar baştan alırdık. Çocuklarımızın bu durumu yaşamamaları ve Kur`an okumayı unutmamaları için yıl içerisinde etkinlikler yapabiliriz. Bu sayede unutmadıkları gibi okumaları daha da güzelleşecektir.

Öncelikle bir program yapmalıyız. Nasıl günlük derslerin tekrarı yapılıyor, ödevler düzenli şekilde yapılıyorsa Kur`an okumayı da bu programa dâhil etmeliyiz. Sabah okula giden çocuk öğle evine geldiğinde, öğle giden çocuk ise okula gitmeden önce bir miktar Kur`an okuyabilir. Bunu bir görev belleyip her gün aynı vakitte okuyarak hem Kur`an okuma alışkanlığı kazanmış hem de Kur`an-ı unutmamış olur.

Kardeşler veya arkadaşlar arası yarışmalar yapabiliriz. Yılsonuna kadar kim daha önce hatim edecek? Kardeşleri veya çok yakın arkadaşları bir araya getirerek yarışmayı başlatabiliriz. Bir daha ki yaza kim hatim ederse, diğerleri toplanıp hatim edene hediye alabilirler. Hem Kur`an okuyarak hem de hediyeleşerek iki sünneti bir araya getirmiş olurlar.

Çocuğumuzun Kur`an-ı güzel okuması için internetten de yararlanabiliriz. Kur`an dinleme, öğrenme gibi videolar izleterek harflerin mahreçlerini ve telaffuzlarını öğrenmesine yardımcı olabiliriz. Bu sayede Kur`an-ı doğru ve tecvidli şekilde okumaya dikkat edecektir.

Önemli bir husus ise ezber yaptırmaktır. Kur`an okumayı öğrenen çocuk, ezberi daha kolay ve daha sağlam yapacaktır. Bu yüzden önceliğimiz kısa sureler olmak şartıyla çocuğumuza ezber yaptırabiliriz. Ezberini kolaylaştırmak için geceden ezber yaptırabiliriz. İlk zaman zorlanacaktır ama biz ebeveynlerin kararlığı çok önemlidir. Başta da söylediğimiz gibi programlı bir şekilde Kur`an-ı çocuğumuzun hayatına yerleştirirsek ezber konusunda da çok sıkıntı yaşamayacaktır. Ayetleri ikili üçlü gruplandırarak sürekli tekrar ettirmek ezberini kolaylaştıracaktır. Tabii bu yapılan ezberler unutulmamalı. Ayetleri pekiştirmesi ve unutmaması için namazlarında ezberlediği ayetleri okumasına gayret ettirmeliyiz.

Efendimiz`in (sav) “Kim Kur`ân`ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allah bu sayede o kimseyi cennetine koyar. Ailesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.”hadisiyle yazımıza noktayı koyalım.

Kur`anla yaşayan bir nesil yetiştirmek dileğiyle…

Bu haberler de ilginizi çekebilir