• DOLAR 32.517
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2439.876
  • ...
 İBB, BU REZİLLİĞE Ne Zaman Dur Diyecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Abdusselam Güneş /Doğruhaber
Türkiye’nin karşı karşıya olduğu bir çok önemli sosyal problem var. Bunların başında ise toplumda ahlaksızlığın yayılıp manevi değerlerin yok edilmeye çalışılması geliyor. Bunun için başta basın-medya kuruluşları olmak üzere birçok alanda, bu durum programlı bir şekilde adeta teşvik ediliyor. Gösterilen bütün tepkilere rağmen bu yönde yayınlar yapan diziler ve TV programları yayınlanmaya devam ediyor.

Maddi olarak yaşanan krizlerin yaralarını sarmak nisbeten kolay iken müstehcenlik ve ahlaki yozlaşma gibi sosyal problemlerin açtığı yaraları sarmak ise çok daha zor oluyor. Müstehcenliğin, (açık saçık, edebe aykırı) ‘sanat’ adı altında teşvik edilmesi de en çok rastlanan durumlardan biri. Bazen film, bazen dizi ve bazen de tiyatro oyunu olarak karşımıza çıkan bu ‘tuzak’lara karşı nedense yeterince itiraz edilmiyor. Ya da yapılan itirazlar hiç dikkate alınmıyor. En hassas olunması gereken noktalarda sergilenen bu kayıtsızlık, muhafazakar ve Müslüman insanların oylarını alarak iktidara gelen Ak Parti’nin sessiz kalması ise düşündürücü bulunuyor.

ŞEHİR TİYATROLARI REZİLLİĞE DEVAM DEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yapılan haklı itirazlara rağmen ‘müstehcen tiyatro oyunları’nın sahnelenmesinde ısrar ediyor. İBB Şehir Tiyatroları’nca sahneye konulan “Günlük Müstehcen Sırlar, Mutfak söyleşileri ve Kargaşa” gibi tiyatro oyunlarına tepki gösterilmesine rağmen İBB şehir tiyatrolarının Mart ayındaki tiyatro
programlarına aynı oyunları koyması “İBB müstehcenliğe mi teşvik ediyor?” sorusunu akıllara getirdi.

OYUNLARA TEPKİ GÖSTERİLİYOR
İskender Pala, köşesinde Şehir Tiyatroları’nda oynatılan bu tür oyunlarına izin verilmesine tepki göstererek şunları söylemişti: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Tiyatroları bugünlerde yeni bir oyun üretti. Günlük Müstehcen Sırlar... Afişinde çembere alınmış bir 16+ işareti var. Bir lise önünde yolları kesişen iki teşhirci sapığın sözüm ona müstehcen sırlarını anlatıyor. Elbette müstehcenlik diz boyu, ama içinde seyirciyi ilgilendirecek ne bir hayat dersi, ne bir erdem, ne de tiyatronun genel amacına yönelik bir toplum eleştirisi var. Eğer bu oyunun amacı seyirciye teşhircilik hakkında hayat dersi vermek ise buna devlet parasıyla bayağılıktan başka ne denir? Seyirciye hakaret de cabası. Peki, repertuarın diğer oyunlarındaki % 80 cinsel sululuk ve

müstehcenliklere ne demeli? (...) İBB Şehir Tiyatroları, halkın vergileriyle bu tür oyunlar üretiyorsa tiyatro mu amacından sapmıştır, tiyatrocular mı kaliteli üretimden düşmüştür?”

ÖZÜRLERİ KABAHATLERİNDEN BETER
İskender Pala’nın yazdığı köşenin ardından İBB Şehir Tiyatroları tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ilginç savunma yapıldı: “Çocukların algısının üstünde karmaşık metinler, argo sözcükler içeren ya da sert temaların yer aldığı oyunlar da kullanılmıştır. Bu ibare müstehcenlik ya da erotizm adına konulmamıştır, bizler tiyatro sanatını icra ediyoruz, başka bir şey değil” denilerek kullanılan argo kelimeler ve müstehcen hareketlerin sanat adına yapıldığı iddia edildi.

İBB BU SORULARIN CEVABINI VERMELİ
İBB şehir tiyatrolarında gösterimi yapılan uygunsuz içerikli oyunlara bir tepki de Yönetmen Kenan Korkmaz’dan geldi. Yönetmen Kenan Korkmaz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda tepkilere rağmen gösterimi devam eden “Müstehcen tiyatro” oyunlarına dikkat çekerek, “İstanbul’da yapılan ustalıklara dikkat!” dedi. Korkmaz İBB’ye bağlı olan şehir tiyatrolarında yapılanlara işaret ederek şu soruları sordu:

- Son 5 yılın yapılan Sayıştay incelemesinde o günkü idarecilere ( Orhan Alkaya, Süha Volkan Sağırosmanoğlu döneminde) 480.000 TL zimmet çıkarıldığı kesinleşmiştir. Ancak farklı girişimlerle bu dosya sümen altı edilmiştir. Yapı endüstri merkezinin kiralanmasından itibaren çok uçuk fiyatlarla kiralanan mekan hiçbir tiyatral faaliyete hizmet etmemiş parası ödenmiştir. İnceleme sonucunda bu yolsuzluk dosyası açılmıştır. Dosya neden sümen altı oldu?

- Her platformda Muhafazakar insandan sanatçı olmaz bağnazlığını sergileyen Levent Tülek, Küçükçekmece Belediyesine nasıl ve niçin başkan danışmanı yapıldı? Nasıl bir oyun içindeyiz?

- Sultanbeyli Ak parti teşkilatının motivasyon gecesine tescilli esrarkeş ve kokainci şarkıcı grubu neden davet edildi. Kim bu ustalık döneminin akıl hocası?

-Kenan Işık’a 13.000 lira bedelle 1 saatlik program yaptıran Ak Parti Belediyeleri kaç tüyü bitmemiş yetimin hakkına giriyor?

-Kadir Bey kendisine bağlı tiyatronun oyunlarını hiç mi izlemedi. İzlediyse ayakta mı alkışladı yoksa yüzü kızararak mı çıktı salondan?
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir