• DOLAR 32.514
  • EURO 34.956
  • ALTIN 2439.265
  • ...
İnternet Nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ ARAŞTIRMA (1)

Hemen hergün herhangi bir nedenle kullanmak zorunda kaldığımız internetin ne olduğunu bilmekte hakkımız. Herşeyden önce İngilizce “ Inter” kelimesi “arası veya arasında” anlamına gelirken, “net” kelimesi de “ağ” anlamına gelmektedir. Kabaca “ağlar arası” gibi bir kavram ortaya çıkıyor. Bilgisayar ağı demek de iki veya daha fazla bilgisayarın bir araya gelerek veri alışverişi için oluşturdukları yapıdır.

Uluslararası Bilgi İletişim Ağı

İnterneti tanımlarken ise birden fazla cümle kullanmamız gerekecek. İnternet:

“Dünya üzerinde yer alan birbirinden farklı büyüklükteki bilgisayar ağlarını birbirine bağlayan en büyük bilgisayar ağıdır.”

“Ağların ağıdır.” 

“Ağlar arası iletişimi ve çalışmayı ifade eden «Internetworking» ifadesinden türetilmiştir.”

“Birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.” 

Türk Dil Kurumu(TDK), İnternet sözcüğüne karşılık olarak Genel Ağ'ı önermiştir. TDK`nın tanımına göre İnternet; bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması sonucu ortaya çıkan, herhangi bir sınırlaması ve yöneticisi olmayan uluslararası bilgi iletişim ağıdır.

İnternet`in Tarihçesi

İnternet 1969'da ABD Savunma Bakanlığı - İleri Araştırma Proje Ajansı (DARPA) tarafından oluşturulan ARPANET projesi ile başlar.  DARPA, herhangi bir nükleer saldırı sırasında bilgisayar ağları arasındaki iletişimi merkezi olmaktan çıkarmak amacıyla böyle bir projeye başlamıştı. Bunun yapılmasındaki amaç kesintisiz iletişim sağlayabilmekti.

Daha sonraki yıllarda ARPANET'in gelişmesi, daha başka ağların da hizmete konulması ve bunlar arasında bağlantıların sağlanması sonucu ağ kapsamı oldukça genişleyerek ağlar arası iletişim dönemi başladı.  Böylece, küresel ölçekte birbiriyle bağlantılı tüm ağ sistemlerini ifade etmek üzere özel bir isim şeklinde "Internet" olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Ülkemizde İnternet

Türkiye'nin ilk İnternet bağlantısı 12 Nisan 1993'te PTT'den sağlanan 64Kbps kapasiteli hat kullanılarak, ODTÜ'den ABD'de bulunan NSFNet (National Science Foundation Network)'e bağlanılarak gerçekleştirildi.               

Haziran 1996 tarihinde TÜBİTAK bünyesinde Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) adıyla bir merkez kurulmuştur (http://www.ulakbim.gov.tr/). ULAKBİM`in temel görevlerinden biri en yeni teknolojileri kullanarak Türkiye çapında tüm eğitim ve araştırma kuruluşlarını birbirine bağlayacak Ulusal Akademik Ağ (ULAKNET) adıyla hızlı bir iletişim ağı kurmak ve bu ağ aracılığı ile bilgi hizmetleri vermektir.

İnternet Ne İşe Yarar?

İnternetin ne işe yaradığını sıralayalım;

*İletişim ortamıdır.

*Dev bir kütüphanedir.

*Eğitim-öğretim ortamıdır.

*Yaşam-boyu öğrenim merkezidir.

*Yayıncılık ortamıdır. *İş ortamıdır.

*Ekonomi ve bankacılık ortamıdır.

*Eğlence ortamıdır.

*Dostluk ve arkadaşlık ortamıdır.

Bir daha ki yazımızda, bilgisayar ağlarını ve ağı oluşturan bileşenlerin neler olduğunu öğrenmeye devam edeceğiz inşaallah.

Bu haberler de ilginizi çekebilir