• DOLAR 32.542
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2456.413
  • ...
İnternet Nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ – ARAŞTIRMA (2)

Yazımızın ilk bölümünde internetin lügat manası ve tarihçesini görmüş kısaca interneti tarif etmeye çalışmıştık. Bu tarifimizde en önemli başlık şüphesiz “bilgisayar ağı” terimi olmuştu. Peki, nedir bu bilgisayar ağı? Şimdi kaldığımız yerden devam edelim:

Bilgisayar Ağları

Bir bilgisayar ağı, iki veya daha fazla bilgisayarın bir iletişim aracı üzerinden(kablolu veya kablosuz), tüm iletişim, yazılım ve donanım bileşenleri ile birlikte bağlanarak meydana getirilen sistemdir.  Bu ağı oluşturan bileşenler de şunlardır; *Ağ işletim sistemi yazılımı. *Sunucu (Server). *İstemci (Client). *İletişim protokolleri. *Ağı oluşturan cihazlar.* Ağ arabirim kartı – Ethernet kartı (NIC). *Dağıtıcı (Hub). *Anahtar (Switch). *Yönlendirici (Router). *Coğrafi koşullara göre ağın sınıflandırılması (LAN, MAN, WAN) Şimdi ağı oluşturan bileşenleri tanımaya başlayalım:

Ağı Oluşturan Bileşenler

Sunucu (Server)

Bir ağda diğer kullanıcılar tarafından erişilen kaynakları barındıran bilgisayar ya da cihazlardır. Sunucular görevlerine göre adlandırılır; Dosyaların üzerinde bulunduğu dosya sunucusu (file server),  Yazıcının bağlı olduğu yazıcı sunucusu (print server),  Veritabanı işlemlerinin yapıldığı veritabanı sunucusu (database server),  Web sayfalarının bulunduğu Web sunucusu (Web server) olarak adlandırılır. 

İstemci (Client)

Bilgisayar ağlarında diğer ağ bileşenlerinin paylaşıma açık kaynaklarını kullanabilen birimdir. Bir ağ üzerinde, sunucu bilgisayarlardan hizmet alan kullanıcı bilgisayarlarıdır. Eğer bir bilgisayardan İnternet`e bağlanılarak web siteleri ziyaret ediliyorsa o bilgisayar İstemci(Client) bilgisayardır. İstemci-sunucu, istemciyi (genellikle bir grafik kullanıcı arayüzü-GUI) sunucudan ayıran bir ağ mimarisidir. Her bir istemci yazılımı, sunucuya ya da uygulama sunucusuna isteklerini (request) gönderir, sunucu yazılımı da buna karşılık cevap (response) gönderir.

İletişim Protokolleri

Protokol (İletişim Kuralı) iki bilgisayar arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla verileri düzenlemeye yarayan, standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. En sık kullanılan ve bilinen protokol TCP/IP (İletim Denetim Protokolü / Internet Protokolü  - Transmission Control Protocol / Internet Protocol) protokol grubudur. TCP/IP Uygulama Protokolleri şunlardır;  Köprü Metni Aktarım Protokolü (HyperText Transfer Protocol - HTTP), Dosya Aktarım Protokolü (File Transfer Protocol - FTP) ve Basit Posta Aktarım Protokolü (Simple Mail Transfer Protocol – SMTP).

İletişim Protokolleri – Iı

İnternet'in çalışmasını sağlayan iletişim protokolleri bütünüdür. HTTP: İnternet üzerinde Web sayfalarının aktarılması için kullanılan TCP/IP uygulama katmanı protokolüdür. FTP: İnternete bağlı iki bilgisayar arasında dosya aktarımı yapmak için geliştirilen TCP/IP uygulama katmanı protokolüdür. SMTP: Bir e-posta göndermek için sunucu ile istemci arasındaki iletişim şeklini belirleyen TCP/IP uygulama katmanı protokolüdür. Üçüncü bölüme “Ağı Oluşturan Cihazlar” la devam edeceğiz inşaallah.

Bu haberler de ilginizi çekebilir