• DOLAR 32.286
  • EURO 35.122
  • ALTIN 2476.873
  • ...
Kurban Ve Çocuk
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SÜMEYYE AKSOY / Doğruhaber

Bayramlar çocuklar için çok özel günlerdir. Senede iki defa bu coşkuyu yaşarlar ve etkisini uzun süre atamazlar. Bundan değil midir, biz yetişkinlerin “ah eski bayramlar” diyerek özlemlerimizi dile getirişlerimiz? Çocuklar için bayramların en özeli şüphesiz Kurban Bayramıdır. Hayvan sevgisi bayram sevincine bürünür ve tuhaf bir heyecan verir çocuklara. İşte bu noktada biz ebeveynlere çok iş düşmektedir. Kurbanı onlara anlatmak en önemli görevlerimizden birisidir. Peki, kurbanı nasıl anlatabiliriz?

Önceliğimiz çocuklarımızı iyi tanımak. İyi gözlemlemek. Ne yapar, neye ilgi duyar bunları iyi takip eden ebeveynler çocuklarına ilgi duyuyorlar demektir. İlgi duyan ebeveynler ise çocuklarıyla alakalı bir durumla karşılaşınca uygun çözüm yolunu bulmakta zorlanmaz. Ebeveyn olmamızın temelinde yatan budur.

Çocuklarımıza öncesinde İslami bir zemin hazırlamamışsak onlara kurbanı anlatmamalıyız. Çocuklar yıl boyunca hiç Allah`ın rahmetini duymasınlar, Hz. İbrahim kim bilmesinler sonra onlara pat diye kurbanı anlatalım. Çocuğun bünyesi böyle bir şeyi kabul etmez. Ancak sürekli Allah`ın rahmetini duyan, temelleri sağlam atılan çocuklara kurbanı anlattığımızda daha iyi anlayacaktır. O yüzden çocuklarımızı küçümsemeden, yedi yaşına kadar zemini hazırlamamız gerekmektedir. Unutmamalıyız ki “ağaç yaşken eğilir.”

Çocukların yaş seviyeleri de çok önemlidir. Bilimsel olarak da çocukların algılama seviyeleri vardır. Bu nedenle yaşlarına göre olayları somutlaştırmalıyız. 0-3 yaş arasındaki çocuklara kurban kesiminin nedenini anlatmak pek de işe yaramaz. Bayramın sosyal yönünü ön plana çıkarmak daha etkili olacaktır. Büyüklere saygıyı, ziyaretlerde bulunmayı, ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi anlatmanın tam zamanı.

3-6 yaş arasına ise bir seviye daha üste çıkararak anlatabiliriz. Eğer alt zemini zamanında hazırlamışsak Hz. İbrahim ve Hz. İsmail kıssalarını birleştirerek anlatabiliriz. Kurbanın paylaşmak olduğunu, Allah`ın hayvanları bizim için yarattığını ve hayvanların kesildiklerinden dolayı üzülmediklerini anlatabiliriz.

Her çocuk kurban kesimini izlemek için can atar. Biz ebeveynler ise çocuklarımızın korkmalarından korkar izin vermeyiz. 9 yaşına kadar çocuklarımıza kurbanı izletmemek daha iyi olacaktır. Ama en önemli şey yine alt zemini hazırlamaktır. 7 yaşına kadar alt zemini hazır olan çocuklar neden izlemesinler ki? Her ebeveyn kendi evladının gelişimini takip ederek çocuğuna ne zaman izleteceğine kendisi daha iyi karar verecektir. Biz izledik de ne oldu dememeliyiz. Bizler ve onlar çok farklıyız.

Her şey bir kenara çocuklarımıza bu kadar şeyi anlatırken onları seyirci olarak bırakmamalıyız. Onları tüm işlere dâhil etmeliyiz. Kurban seçiminde, et dağıtımında onlarında yardımını almalıyız. Onlara ihtiyaç sahiplerine yardım etmenin yolunu gösteriyor olmamız, sen de bunları yapacaksın filidir. Ve hiçbir kelam bunun yerini tutmayacaktır…

Unutmayalım ki gelecek bizim ellerimizde… Geleceğimizi iyi yetiştirmek umuduyla ve duasıyla…

Bu haberler de ilginizi çekebilir