• DOLAR 32.565
  • EURO 35.038
  • ALTIN 2449.12
  • ...
Tahrikler vahşet doğurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUHSİN ŞENOL – HABER MERKEZİ

Suriye`de süren iç savaştan canlarını ve namuslarını kurtarmak için kaçarak Türkiye`ye sığınan Suriyeli muhacirlere yönelik sosyal medya üzerinden günlerdir süren provokasyon ve tahrikler büyük bir vahşetle sonuçlandı. Zalim Esad`dan kaçarak Türkiye`ye sığınmış mazlum muhacirler, burada daha zalim ve alçak bir güruhla karşı karşıya kalacaklarını bilememişlerdi. Sakarya`nın Kaynarca ilçesinde ormanlık alanda caniler, 20 yaşındaki Emani Alrahman adındaki 9 aylık hamile Suriyeli kadının namusunu kirlettikten sonra; kadının başını taşla ezerek, yanındaki 11 aylık bebeğini de boğarak katlettiler. Kan donduran vahşet ile ilgili kamuoyu, olayın faillerinin ve arkasındaki kirli zihniyetin en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi.

STK`LAR HASTANEYE AKIN ETTİLER
Sakarya İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği, HAK-İŞ Konfederasyonu, Milli Eğitimciler Birliği Derneği (MEB-DER), Cihannüma, Erbakan Vakfı, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), Anadolu Gençlik Derneği, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Politik Ekonomik Sosyal Araştırmalar Merkezi (PESA) temsilcileri, eşi ve çocuğunun cesetlerinin ormanlık alanda bulunmasının ardından Kaynarca Devlet Hastanesine kaldırılan baba Halid Al Rahman'ı ziyaret ederek başsağlığı dileklerini iletti.

"SURİYELİLER GİTSİN" KAMPANYASI ETKİLİ OLDU
STK'lar adına açıklama yapan Sakarya İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Sebahattin Aydın, bu menfur olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdi. Olayın arka planına bakıldığında, sosyal medyada özellikle sözde sanat ve siyaset camiasından diye geçinen bazı kişilerin halkı galeyana getirmek için "Suriyeliler gitsin" kampanyası başlatma gayretlerinin etkili olduğunu belirten Aydın, "Vefat edenler, bizim insani yardım çalışmaları kapsamında Sakarya'ya gelmelerinden itibaren yardım ettiğimiz kardeşlerimizden. Bugün 3 kişi vefat etti. Bir baba, 11 aylık bir bebeğini, henüz annesinin karnından bugün doğacak olan bebeğini ve hanımını kaybetti." dedi.

81 İLDE GIYABİ CENAZE NAMAZI ÇAĞRISI
Sosyal medya hesabından açıklama yapan İHH Sakarya Başkanı Sebahattin Aydın, “Tüm STK`larımıza, halkımıza, gazetecilerimize açık çağrımızdır. Bugün Sakarya Orhan Camii (Adapazarı) kılınacak cenaze namazına bekliyoruz. Ayrıca 81 ilimizde gıyabi cenaze namazları kılıp basın açıklaması yaparak duyarlılık oluşturmalıyız.” dedi.

BAZI ÇEVRELER IRKÇI SÖYLEMLERLE OLUMSUZ ALGI OLUŞTURDU
Cihannüma Sakarya Temsilcisi Fatih Yardımcıoğlu da evlerinden, yurtlarından göç etmek zorunda bırakılan Suriyeli muhacirlere karşı bazı çevrelerin ırkçı söylemleriyle olumsuz algı oluşturmaya çalıştığını söyledi. Sakarya'daki olayın da bunun bir sonucu olduğunu ifade eden Yardımcıoğlu, şöyle konuştu: "1900'lü yılların başında Balkanlar'dan göç eden Boşnak bir ailenin ferdiyim. Balkanlar'dan, Boşnaklar, Arnavutlar, Bulgarlar, Türkmenler, Kürtler, Çerkezler olarak mecburiyetler sonucunda bu topraklara gelmek zorunda kalan ve bu toprakların atalarıma, bizlere kapılarını açtığı gibi bizler de kapımızı Ortadoğu'dan göç etmek zorunda bırakılan, Suriyeli, Iraklı, Afgan kardeşlerimize açmak zorundayız. Türkiye'ye, özellikle de Sakarya geneline baktığımızda hepimizin muhacir olduğunu hatırlatmak isterim. Suriyeli, Iraklı ve Afgan muhacirler de tıpkı Boşnak, Arnavut, Çerkez, Kürt, Tatar, Gürcü ve Türkmenler gibi bizim kardeşlerimizdir. Bu gerçeği hiçbir olay, hiçbir propaganda değiştiremez."

Bakan Kaya: Yaptıklarının cezasını en ağır şekilde çekmeliler
Olayla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da sosyal medya üzerindeki provokasyon ve tahriklere dikkat çekti. Bakan Sayan Kaya'nın resmi twitter hesabı üzerinden olaya ilişkin yaptığı açıklama şöyle: "Bu vahşeti gerçekleştirenler insan olamaz. Terörün ve barbarlığın ırkı, milliyeti yok. Yaptıklarının cezasını en ağır şekilde çekmeliler. Tarih boyunca dara düşen, zorda kalana kapılarını ve yüreğini sonsuz merhametiyle açan bu topraklar Suriyeli kardeşlerimizin de evidir. Zalim bir rejimin vahşetinden dolayı doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan ve ülkemize sığınan kardeşlerimiz muhacirdir. Provokasyonlarla, manipülasyonlarla Suriyeli kardeşlerimizi hedef gösterenlerin Suriye'deki zalim rejimden hiçbir farkı yoktur. Yaklaşık 6 yıl önce Suriye`deki iç savaşın pençesinden kurtularak ülkemize sığınan mültecilere sosyal medya üzerinden geçtiğimiz hafta linç kampanyası başlatılmıştı. Samimiyet ve güvenle halkımızın gönlüne sığınmış kardeşlerimizin incinmesine, karanlık planlara alet edilmesine izin vermeyeceğiz. Milletimiz, birliğine ve bütünlüğüne karşı kurulan bütün tuzakları kardeşliğine sahip çıkarak bozmaya devam edecektir."

SAKARYA BELEDİYE BAŞKANI: VAHŞİCE İŞLENMİŞ BİR CİNAYET

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise yaptığı yazılı açıklamada, Suriyeli hamile kadın ve bebeğinin öldürülmesinin vahşice işlenmiş bir cinayet olduğunu vurguladı.
Olayın faillerinin hak ettiği cezayı bulacağını belirten Toçoğlu, şunları kaydetti: "Adaletimize, merhametimize, insanlığımıza güvenip bize sığınan kardeşlerimizle huzur içinde yaşamaya devam edeceğiz. Şiddet ve nefret tohumlarının bu ülkede kök salmasına asla izin vermeyeceğiz. Asırlardır süren kardeşliğimiz kıyamete kadar devam edecektir."

“KAOS ORTAMINA ÇAĞIRANLARIN ORTAYA ÇIKARDIĞI BİR SONUÇTUR”
İzmit Umut Der Genel Başkanı İzzet Kazak, “Şu andaki süreç bir provokasyon sürecidir. Asıl müsebbip olanlar bu kaosu oluşturmak isteyenlerdir. Asıl suçlu olanlar, bu kişilerdir. Bu süreçte vicdandan mahrum kişiler böylesi olaylara kalkışacaktır, bu tahrikler sonucunda. Dün akşam ki olay da tamamen böyle bir şeydir. İki tane cani, kirli emellerine ulaşabilmek için, geliyor 9 aylık hamile bir kadının namusunu kirleterek sonra onun ve yanındaki 11 aylık çocuğunun kafalarını taşlarla ezerek öldürüyorlar. Tabi, kaos ortamını oluşturmak için bunu yapıyorlar, yani kaos ortamına çağıranların ortaya çıkardığı bir sonuçtur. Biz bunu böyle değerlendiriyoruz. Kabul edilemez bir vahşettir. İzmit Umut Der olarak bu vahşeti gerçekleştirenlerin ve onların arkalarındakilerin cezalandırılması için elimizden gelen ne varsa ortaya koyacağız. Olayın takipçisi olacağız.” dedi.

“CANİLER KAMUDA İNFİAL OLUŞMADAN KISAS İLE MAHKÛM EDİLMELİ”
Vahşete sert tepki gösteren İnsan Hakları Cemiyeti ise canilerin, kamuda infial oluşmadan kısas ile mahkûm edilmesini istedi. Sosyal medya üzerinden açıklama yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Suriyeli hamile kadın Emani Al Rahman evinden kaçırılarak tecavüz edildikten sonra 11 aylık çocuğuyla birlikte katledildi. Suriyeli hamile kadın Emani Al Rahman'ın katilleri ve arkasındaki organizasyon behemehâl bulunup en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Ancak kısas ile kamu vicdanının teskin olacağı bilinmelidir. Suriyeli kadına yapılan vahşetin canileri, toplumda bir infial oluşmadan mahkûm edilmeliler.”

KATİLLER KOMŞU ÇIKTI
Sakarya`daki vahşetin faillerinin, maktul kadının komşuları ve eşiyle aynı yerde çalışan kişiler olduğu ortaya çıktı. Olayla ilgili olarak üst kattaki komşuları olan Birol K. ve Cemal B. gözaltına alındı. Birol K. ile Cemal B.'nin, katledilen kadının kocası Halid Al-Rahman'ın mesai arkadaşı oldukları iddia edildi.

HALK ADLİYEYİ BASTI, CANİLERİ İSTEDİ
Olayın duyulması ve cesetlerin bulunmasının ardından gözaltına alınan ve Sakarya Emniyet Müdürlüğüne sevk edilen iki caniyle ilgili işlemler yapıldı. Olayla ilgili gözaltına alınan ve suçlarını itiraf ettikleri belirtilen canilerle ilgili Sakarya halkı sokağa döküldü. Adliyeyi basan halk canilerin kendilerine teslim edilmesini isteyerek onlar için ‘idam` sloganları attı. Polis ve jandarmayla karşı karşıya kalan halk kaymakamın gelmesiyle sakinleşti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir