• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Gıda zehirlenmesinden korunma yolları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda zehirlenmeleri hakkında konuşan Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, gıda güvenliği için denetimlerinin istenilen seviyede olmadığını belirterek, kamuda yeterli sayıda gıda mühendislerinin olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Manisa ve Kastamonu'da askerlerin zehirlenmesiyle ilgili gündeme gelen gıda zehirlenmesi, insan sağlığını tehdit ediyor. Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, zehirlenme vakalarıyla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Gıda zehirlenmeleri özelikle toplu yapılan yemeklerin olduğu yerlerde daha fazla etkisini gösterdiğini söyleyen Yurt, Manisa'da gıda zehirlenmesi şüphesiyle 700'den fazla askerin hastaneye başvurduğunu belirtti.

Gıda zehirlenmelerinin çoğu bakterilerin ürettiği toksinlerden veya bakteri miktarından kaynaklandığını ifade eden Yurt, "Bazı bakteriler gerekli nem, beslenme, sıcaklık ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca üreyebilirler. Ne kadar çok bakteri varsa, enfeksiyon ve hastalık riski de o kadar yüksektir. Gıda zehirlenmesi tek bir kişiyi veya aynı bulaşmış yiyecekten yemiş bir grup insanı etkileyebilir." dedi.

Yurt, her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka sürelerinin olduğunu, bazı zehirlenmelerde belirtiler 30-60 dakika içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunluğunda belirtiler 12-48 saat içinde meydana geldiğini söyledi.

"Gıda zehirlenmesi genellikle 1-3 gün sürer ancak bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve genel sağlık durumunuza bağlı olarak bir haftaya kadar devam edebilir." diyen Yurt, gıda zehirlemesinin belirtilerine değinerek şunları söyledi: "En yaygın görülen belirtiler sindirim yolunun (mide ve bağırsak) iltihaplanmasından kaynaklanan kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir."

Gıda zehirlenmesinin nedenlerine de değinen Yurt, kişi; bakteri veya toksinler bulaşmış yiyecek-içecek tükettiğinde ve kişisel hijyene dikkat etmediğinde gıda zehirlenmesi meydana geleceğini söyledi.

Gıda zehirlenmesinin korunma yolları

Gıda zehirlenmesi korunma yollarını da anlatan Yurt konuşmasına şöyle devam etti: "Kişisel hijyene dikkat edilmeli, yemek hazırlamadan önce ve tuvaletlerden sonra eller iyice yıkanmalı. Çiğ ve pişmiş gıdalar aynı yerde bulundurulmamalı. Soğuk zincir uygulamasına dikkat edilmeli ve gıdalar çözündürülürken dikkat edilmeli. Yemekler iyi pişirilmeli, az pişmiş etten kaçınılmalı. Çiğ ve yemeğe hazır gıdalar için farlı kesme tablaları kullanılmalı. Isıtılan yemekler iyice kaynatılmalı. Yiyecekleri birkaç saatten, sıcak günlerde ise bir saatten fazla dışarıda bırakılmamalı. Kalan pişmiş yemekler soğur soğumaz buzdolabına konulmalı. Evcil hayvanlar yemeklerden ve tezgahtan uzak tutulmalı. Toplu yemek konusunda 'Gıda Mühendisi' istihdamı yapılmalı ve gıda güvenliğinden sorumlu tutulmalı."   

Yurt son olarak, "Gıda güvenliği için denetimleri istenilen seviyede değildir. Gıda güvenliğinin sağlanabilmesinin gerek şartlarından birisi, kamuda yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdamının olmasıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA) 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir